Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.07.2015.
21:20
J. L. Petković - Vesti A

Mošti svetaca vidaju rane nevoljnika

Ovog leta, nekoliko hiljada vernika sa svih strana došlo je da se pokloni moštima Svetih vrača Kozme i Damjana u manastiru Zočište u Metohiji. Molili su se za svoje i zdravlje svojih bližnjih, za opstanak i povratak, u manastiru koji je posle rušenja 1999. i pogroma 2004. godine, monaštvo podiglo iz pepela.

Vesti
Stigli iz prihvatnih centara: Mole se za svoje i zdravlje najbližih

Veruje se da mošti svetaca Kozme i Damjana imaju isceliteljsko dejstvo i nevoljnici raznih nacionalnosti i vera, slepi, nemi, gluvi, nepokretni, epileptičari, dolazili bi o prazniku da čitaju molitve i sagnu se ispod moštiju Svetih vrača. Ustajali bi isceljeni.

O tome svedoči monaštvo, ali i građani, a jedan od njih, Ivan Tripković iz Plemetine ove godine je uzeo slavski kolač. Progovorio je kaže, tek u četvrtoj godini, kada ga je deda doveo na molitvu u Zočište.

- Moji preci su živeli ovde, a mene su ovi svetitelji izlečili. Probleme sa govorom je imala i moja sedmogodišnja kćerkica Tijana, ali u njenoj drugoj godini, posle dolaska u svetinju i molbi svetiteljima, ona je progovorila. Preporučio bih svima, naročito roditeljima čija deca imaju zdravstvenih problema da dođu u ovu svetinju i pomole se za njihovo zdravlje.

Datira iz 11. veka

Vesti
Sa liturgije hramu Zočište
O Zočištu se zna da je sagrađeno u vreme vladavine dinastije Nemanjića na ostacima vizantijske svetinje. Po predanju ova svetinja je tri veka starija od Visokih Dečana i datira iz 11. veka, a arheološka istraživanja kojim se došlo do ranohrišćanskog nadgrobnog spomenika i keramike, upućuju da je manastir osnovan čak u četvrtom veku. Manastir je 1999. godine eksplozivom do temelja srušen, a svetinja potpuno opustošena. Obnova je počela 2004. godine, a mošti Svetih vrača vraćena su 2007. iz manastira Sopoćani.
 

Bogata zbirka ikona

Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana se nalazi se pet kilometara jugoistočno od Orahovca, u blizini Prizrena. Prvi put se spominje 1327. godine u darovnoj povelji Svetog kralja Stefana Dečanskog. Manastir je posedovao bogatu zbirku ikona, liturgijskih knjiga, crkvenih relikvija i riznicu iz 15. veka, a duborez je bio čuven po umetničkoj lepoti. Zočište su posećivali pripadnici albanskog naroda i islamizovani Romi, koji su uvek izražavali duboko poštovanje prema svetinji. Često bi dovodili svoje bolesne i nemoćne, da im monasi očitaju molitvu za isceljenje.

Iz Beograda i ostalih gradova centralne Srbije, Udruženje Đakovičana, povelo je dva autobusa punih nekadašnjih komšija i sugrađana. Put od devet sati nije im teško pao i sa nestrpljenjem su čekali povratak u Zočište. Svecima su se molili, kažu, za opstanak srpskog naroda i povratak raseljenih.
 
- Nijedna vlast nam nije pomogla u nameri da se vratimo na svoja ognjšta, ali se mi uzdamo u Boga i ove svetitelje da ćemo taj dan dočekati - kaže Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Đakovičana.
 
- Naši preci su na ovaj veliki praznik kretali iz svojih kuća iz đakovačke Srpske ulice i okolnih mesta, dok mi, njihovi naslednici, dolazimo ovde iz prihvatnih centara, putujemo po 500 kilometara kako bi nastavili tradiciju i poštovanje metohijskih svetinja. Veliki praznik Svetih vrača Kozme i Damjana za nas Đakovičane znači mnogo, i čak se 450 vernika prijavilo da krene na ovaj put. Od tog broja je samo 130 imalo je sreću da putuje - veli Stanojević.


Borba za slobodu

Vesti
Otac Stefan

- Dolazak u ovu svetinju dao nam je veći elan i želju da istrajemo, da se ispravi nepravda koja nam je naneta i da se borimo za slobodu koja nam je oduzeta, dodaje Stanojević koji se trudi da o svakom većem prazniku okupi svoje sunarodnike i dovede ih na Kosovo.

Snežana Hadži Nikolić u Zočište je došla iz Gračanice.

Ona i drugi meštani pravoslavci koji su se sa centralnog Kosova 14. jula uputili u Metohiju, ističu da je čast svakog hrišćanina da dođe u takvu svetinju.

Sveti vrači su njoj nadahnuće i daju joj snagu da istraje. Na slavu manastira su ove godine došli i zvaničnici Srbije i kosovskih institucija.

- Iako nas napadaju sa svih strana sve dok je ove i ostalih naših svetinja, poput Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana i drugih, oni su nemoćni - kazao je u besedi povodom manastirske slave, otac Mihajlo iguman Svetih arhangela kod Prizrena koji je sa monaštvom služio liturgiju u Zočištu.

Nada u državu

- Ovoliki broj ljudi na manastirskoj slavi je pokazatelj da naš trud na obnovi svetinje nije uzaludan. Nadamo se da ćemo obnovu svetinje privesti kraju uz pomoć srpske države i vernog naroda - kazao je otac Stefan iguman svetinje.


Albanci otimali monahe

Tokom rata 1998-1999. godine manastir je mnogo puta napadan, a leta 1998. godine ekstremisti su oteli sve monahe i desetinu odraslih meštana koji su zatražili utočište u manastiru. Na intervenciju Oebsa i Crvenog krsta oni su oslobođeni, ali se novinarskoj ekipi Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su tada krenuli da urade prilog o povratku otetih monaha od tada gubi svaki trag.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online