Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.05.2015.
12:49
E. V. A

Većina protiv smene episkopa?

Episkop kanadski Georgije Đokić danas bi na Svetom arhijerejskom saboru (crkvenoj skupštini) trebalo da da svoju izjavu nakon završenog čitanja izveštaja sinodske komisije. Postoji i opcija da se posle Georgijevog pročita i izveštaj sinodske komisije u vezi s vladikom mileševskim Filaretom, pa da njih dvojica potom daju svoje odgovore Saboru.

Srna
Čeka se rasplet: Patrijaršijski dvor u Beogradu

Georgije je, kako se saznaje od članova crkvene skupštine, u subotu dobio na ruke kopiju sinodskog izveštaja i na njemu nema potpisa episkopa zapadnoameričkog Maksima Vasiljevića. Komisiju je, podsetimo, predvodio episkop raško-prizrenski Teodosije Šibalić, a sačinjavali je vladika Vasiljević, sveštenici Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Đuro Kršnjar iz Novogračaničke mitropolije, kao i Veroslav Đurđević iz Hamiltona.

- Činjenica je da se protiv Georgijeve i Filaretove smene peticijom izjasnio čak 21 episkop (saborska većina), na čelu sa vladikom bačkim Irinejom Bulovićem, ali niko ne traži patrijarhovu smenu, niti je iko udario na ličnost poglavara SPC. Žestoka polemika se vodila oko toga da se Sinod kao niža saborska instanca postavlja iznad Sabora. Da to čini kako u slučaju optužene dvojice episkopa tako i povodom drugih crkvenih odluka koje su u saborskom domenu - podsećaju pojedini članovi Sabora.

Zanimljivo je da je na Sabor po pozivu iz Sinoda u petak došao i penzionisani vladika Atanasije Jevtić, iako umirovljeni episkopi nemaju pravo glasa. Od Jevtića se, kako se nezvanično saznaje u srpskom episkopatu, očekuje da pomenute sinodske izveštaje upodobi s crkvenim kanonima i pretvori ih u kanonske optužnice Sinoda (crkvene vlade) protiv Đokića i Mićića, ako do toga dođe. Spekuliše se takođe, da Jevtić ima ulogu i da napiše optužnicu za trajno isključenje iz Crkve raščinjenog episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića, koji je svojevremeno saborskom odlukom vraćen u čin monaha.

Zaklanjanje iza patrijarha

- Ima se utisak da se izvan Crkve ubrzano radi na urušavanju i uništenju ugleda i autoriteta SPC kod srpskog naroda, a da u tome voljno ili nevoljno pripomaže i deo arhijereja. Ne daj Bože da jednog dana nova konkretna imena osvanu u nekom drugom Vikiliksu, kao što je već bio slučaj. A to što se po nekim beogradskim tabloidima, najverovatnije iz pojedinih episkopskih krugova sad širi panika da je eto i sam patrijarh Irinej (Gavrilović) ugrožen, zato što preti smena "grešnim" episkopima, nije ništa drugo do zaklanjanje iza patrijarhove titule i mantije. I ta praksa je počela još u vreme patrijarha Pavla - kaže neimenovani izvor "Vesti".


Lavrentije se povlači?

Ukoliko bi došlo do uklanjanja episkopa Georgija i Filareta, učesnici Sabora ne isključuju mogućnost da se aktivira i stari zahtev vladike Lavrentija Trifunovića da se povuče s katedre Eparhije šabačke. Ovaj episkop je, na Saboru maja 2009. godine, tražio da se penzioniše, njegov zahtev je načelno prihvaćen, ali ga je tad crkvena skupština zamolila da ostane na čelu eparhije ili do ozdravljenja patrijarha Pavla ili do izbora novog patrijarha. Jer, po Ustavu SPC za donošenje tako velikih saborskih odluka neophodno je aktivno učešće patrijarha, a patrijarh Pavle je već duže vreme bio u bolnici, podsećaju u episkopatu.


Pomoćnik iz koviljskog rasadnika

Kako se nezvanično saznaje, vladika Georgije je još na prošlom Saboru najavio da će se penzionisati 2016. godine. Ukoliko sad ne dođe do njegove smene, moguće je da će dobiti vikarnog episkopa (pomoćnika), kojeg bi godinu dana uvodio u eparhijske poslove. Upućeni u vrhu SPC smatraju da bi najbolje bilo da to bude neko iz duhovnog rasada vladike bačkog Irineja, tom pre što je njegov manastir Kovilj postao rasadnik novih episkopa u SPC.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online