Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.04.2015.
23:52
Ekipa "VESTI" A

Eparhija kanadska: Raskol u najavi?

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve trebalo bi na današnjoj sednici da razmotri izveštaj svoje komisije koja je nedavno vršila istragu u po pitanju materijalnog poslovanja i sveukupnog stanja u Eparhiji kanadskoj. Na sednicu je pozvan i nadležni episkop Georgije i on je već stigao u Srbiju, saznaju "Vesti" u crkvenim krugovima.

Reuters
Problemi u pravoslavnoj crkvi u Kanadi

- Da se u Kanadi ne bi dogodio novi međusrpski crkveni raskol treba mudro odreagovati. Raskol iz 1963. godine bio je na ideološkoj osnovi, ljudi podeljenih na monarhiste i navodne pristalice komunista i trajao je tri decenije. Ako sada dođe do nove podele ona bi suštinski bila kanonska i te rane bilo bi gotovo nemoguće zaceliti - nezvanično nam je rečeno u episkopskim krugovima SPC.

U iščekivanju odluke crkvene vlade među vernicima SPC u Kanadi zavladao je muk.

Sinod odložen za iduću nedelju

Mada se sinodske sednice održavaju uglavnom četvrtkom, ova koja je trebalo da bude održana 23. aprila, odložena je za početak sledeće nedelje, najverovatnije u ponedeljak ili utorak. Odlaganje je, kako nezvanično saznajemo, obrazloženo činjenicom da je 22. aprila patrijarh koji predsedava Sinodom, bio na putu u Jasenovcu gde je sa 19 episkopa služio liturgiju i pomen povodom 70 godina od proboja jasenovačkog logora. Među episkopima bio je i kanadski vladika Georgije u Jasenovcu i on će, kako se može čudi u sinodskim krugovima, u Beogradu ostati dok se ne završi predstojeće zasedanje Sinoda. Komisija koja je vršila istraživanje finansijskog poslovanja u Kanadskoj eparhiji SPC izveštaj Sinodu predala je u ponedeljak 20. aprila.

Protivnici vladike Georgija očekuju da on bude suspendovan, neki smatraju da je to gotova stvar, pa će čim stigne sinodska odluka o episkopovoj suspenziji, na ražanj staviti već pripremljenog vola i prirediti slavlje za pamćenje. Georgijeve pristalice smatraju pak da će optužbe na Sinodu pasti u vodu. Jer, a to je saopštio i Eparhijski upravni odbor, finansijske malverzacije nisu otkrivene.

Zasede i sačekuše

U Patrijaršiji SPC juče niko nije mogao da predvidi ishod današnje sinodske sednice. Dobro obavešteni crnorizci rekli su da potražimo odgovor u Kanadi. Ukoliko je tamo već stigao neko od episkopa iz Amerike, da sačeka sinodsku odluku i zaputi se u Milton, Georgije će biti suspendovan. Jer, slično se dešavalo i u ranijim smenama vladika. U Artemijevom slučaju u "sačekuši" je bio Atanasije Jevtić, dok je u "zasedi" prlikom suspenzije Filareta čekao Joanikije.

- Ostale teške pritužbe odavno su poznate i uglavnom su paušalne, a svode se na dugogodišnje glasine i tračeve. Zato ih je prethodni patrijarh Pavle stalno ignorisao. Ne treba pritom isključiti mogućnost raznih zlonamernih uhođenja kanadskog episkopa i fotomontaža, te izrežiranih i unapred pripremljenih fizičkih napada pred TV kamerama. Tehničke mogućnosti za takve rabote su mnogobrojne. Zato treba biti oprezan i stručnom ekspertizom utvrditi autentičnost takvog materijala, jer ni Sinod ni Sveti arhijerejski sabor ne igraju se Crkve. Iskusili smo, kao narod, više puta da je dovoljno najaviti medijima ekskluzivu i skandal, da se kamere sjate neznajući da je incident unapred isplaniran. Setimo se samo da su na štetu srpskog naroda mnogo puta tako izveštavali zapadni mediji tokom raspada SFRJ - ispričao nam je jedan od visokopozicionaranih starih dostojanstvenika SPC.

U jednom delu srpskog episkopata odavno postoje težnje, kažu neutralni vernici, da se Kanadska eparhija podeli na dve, čemu se aktuelni vladika oštro suprotstavljao, te da ceo slučaj vodi u tom pravcu.

Mada se izveštaj sinodske komisije krije kao da je osma sveta tajna, prema informacijama koje su procurile u javnost, članovi sinodske komisije po povratku u Beograd, nisu imali ništa konkretno da predoče patrijarhu Irineju, što bi išlo u prilog Georgijevoj smeni. Na patrijarhovo pitanje, prema navodima pojedinih portala koji se bave crkvenom tematikom, da li su pronašli išta konkretno vezano za eventualnu proneveru novca od sveća i drugih fondova, odgovorili su da nisu, ali da imaju svedočenja sveštenika o Georgijevim "nemoralnim radnjama sa kojekakvim ženama".

Nesuglasice dele vernike

Zbog dugogodišnjih problema vrh SPC je svojevremeno parohiju Svetog Đorđa u Nijagari privremeno izdvojio iz Eparhije kanadske i stavio je pod upravu vladike istočno-američkog Mitrofana, a pristalice episkopa Georgija tad su formirale novu parohiju Svetog Ilije. Nesuglasice su rezultirale da je grčkim starokalendarcima pod okrilje otišla parohija Svetog arhangela Mihaila u Torontu. Problema ima takođe u Hamiltonu i Vindzoru gde su pored dve crkvene opštine, Georgijeve pristalice, oko 80 porodica, formirale parohiju Svete Petke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online