Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.04.2015.
05:16
J. Arsenović - Vesti A

Doktorka trgovala usvajanjem deteta?

Da je srpsko društvo zahvatila korupcija u svakom segmentu potvrđuju i navodi optužbe američke porodice Kalvarezi koja je odlučila da usvoji dete u Srbiji. Usvojenje male Sofije, štićenice Centra za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu, ovu porodicu je neplanirano na kraju koštalo 8.000 evra više, koliko je za svoje usluge, kako tvrde, tražila doktorka Jasmina Janković.

A. Čukić
Centar za decu bez roditeljskog staranja

- Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja - potvrdila je za srpske medije Kejsi Kalvarezi.

Prema njenim rečima, dan pred usvajanje devojčice doktorka je tražila i dodatnih 2.000 dolara. I kako to biva, u strahu da neće doći do usvajanja, porodica je i taj novac isplatila.

Sukob interesa

Dok je doktorka radila kao specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Zvečanskoj, istovremeno je bila i saradnik Agencije za usvajanje "Reece's rainbonj"
. Ona je, međutim, tvrdila da ništa validno s pravne tačke gledišta nije potpisala s ovom agencijom, već da je komunikaciju obavljala putem imejla!

Kad je Amerikanka shvatila da doktorka na to nije imala pravo jer je usvojenje u Srbiji besplatno, ceo slučaj je prijavila Ministarstvu rada i socijalne politike.

Po dopisu Ministarstva, Centar u Zvečanskoj je brzo reagovao i nakon disciplinskog postupka i utvrđivanja teže povrede radne obaveze, doktorki Janković 2011. godine uručio otkaz.

- U disciplinskom postupku doktorka Janković je priznala da je u jednom slučaju dala informacije koje se tiču zdravstvenog stanja deteta, ali ne i druge podatke. Mi smo nepobitno utvrdili da je ona davala informacija o jednom broju dece ljudima koji su želeli da ih usvoje što je protivno svim propisima jer jedino ovlašćeno lice može eventualno da kontaktira i da informaciju porodici - kaže za "Vesti" direktor Centra Zoran Milačić.

Prema njegovim rečima, doktorka je tužila njihovu ustanovu tražeći da je vrate na posao i da joj isplate sve plate koje zbog otkaza nije primila i tu svoju tužbu je bazirala na formalnim razlozima, osporavajući rokove, ali ne i suštinu prekršene radne obaveze. I dok je taj postupak još u toku, nadležno tužilaštvo u Beogradu je odbacilo krivičnu prijavu koju je zbog zloupotrebe službenog položaja policija podnela protiv doktorke.

Porodica Kalvarezi sada insistira na tome da se slučaj ponovo pokrene.

- Užasava nas činjenica da doktorka može da se vrati na posao i opet bude blizu dece - izjavila je Kejsi Kalvarezi za list "Blic".

Najčešće usvajaju stranci

Mala Sofija obolela je od autizma i ovaj slučaj ponovo je skrenuo pažnju na to da decu s invaliditetom i neizlečivim bolestima najčešće usvajaju porodice iz inostranstva. Zoran Milačić kaže da to nije zbog odsustva humanosti u Srbiji.
- Za decu ometenu u razvoju treba posebna briga, a naše porodice, sa sadašnjim standardom, imaju smanjene mogućnosti za takvu vrstu pažnje jer ona zahtevaju 24-časovnu negu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online