Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 12.04.2015.
08:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Hrišćani i dalje u raznim kolonama

Carigradski patrijarh Vartolomej, prvi po časti među poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava, sazvao je za 2016. godinu Svepravoslavni sabor u Istanbulu. Rimokatolici se, sudeći prema izjavama kardinala Kurta Koha, nadaju da će pomesne pravoslavne crkve na tom skupu izraziti "zalaganje za pripremu unije", te da će sabor doprineti "uspostavljanju većeg jedinstva među pravoslavnim crkvama što bi dovelo i do unapređenja ekumenskog dijaloga između pravoslavnih i rimokatolika". A šef informativne službe Carigradske patrijaršije sveštenik Dositeos Anagnostopulos najavio je da konstantinopoljski patrijarh namerava da pozove sve okupljene na predstojećem Pravoslavnom saboru da ga podrže i pomognu u organizaciji novog, osmog po redu svehrišćanskog Vaseljenskog sabora koji bi bio održan 2025. Tim povodom za "Vesti" govori verski analitičar Živica Tucić iz Beograda.

M. Todorović
Često se ne zna šta je stav pravoslavlja: Živica Tucić

Šta pravoslavni narodi i njihove pomesne crkve mogu da očekuju od Svepravoslavnog sabora zakazanog u Istanbulu?
- Očekivanja vernika bi trebalo da bude velika, međutim vernici ne znaju mnogo o ovom predstojećem saboru i šta on može da znači, ako bude održan. Pred saborom je prvobitno, još od pre 50 godina, bilo deset tema. Taj katalog pitanja je jasan. Ali, prvenstveno Rusi žele da ga redukuju na osam, dva poslednja nemaju saglasje svih. Reč je o načinu sticanja i proklamovanja autokefalije, odnosno autonomije neke nove crkve, i o diptihu, redosledu crkava. Po ovim temama, Moskva se suprotstavlja Carigradu i grčkom bloku crkava, a Beograd je, izgleda, na grčkoj strani. Ako bude samo osam tema, to je krnji sabor. Rusi ga otvoreno relativizuju, govoreći - biće posle njega i drugih sabora, pa ćemo tada rešavati šta preostane, ako čega bude novog. Osim toga, odlučivanje konsenzusom potpuno je nepraktično i neistorijski. Tako nikada u istoriji sabori nisu zasedali. Svako može sve da blokira, može biti 13 prema jedan, i odluka ne važi. Sve crkve su ravnopravne, ne prihvatam argument "mnogoljudne", ne rangiraju se crkve po brojnosti, već po vremenu sticanja samostalnosti. Istog značaja je mala kiparska crkva kao i ruska, bar na saborima. Otuda, od ovog sabora ne očekujem mnogo, čitajući šta koje crkve unapred izjavljuju.

Kako teku pripreme za taj skup? Da li postoje međucrkveni problemi i kako ih rešiti?
- Međucrkveni problemi u pripremama se ne rešavaju. Rečeno je da to nije na dnevnom redu, a trebalo bi da jeste i da se ustanove mehanizmi za njihovo rešavanje. Evo samo nekih: Beograd - Bukurešt, Moskva - Bukurešt, Jerusalim - Antiohija... U poslednje vreme pripremna komisija je više puta zasedala i preispitala već davno spremljene dokumente. Saznajem da je bilo teškoća, ali usaglašen je neki minimum.

Kakva mogu biti realna očekivanja rimokatolika, ali i protestanata od tog Svepravoslavnog sabora?
- Često se ne zna šta je stav pravoslavlja. Carigrad ima jedan, Moskva drugi stav. To se posebno pokazuje u interkonfesionalnim komisijama za bogoslovski dijalog. Daleko je bolje i istorijski i kanonski ispravnije da Carigrad kao prvi tron ima veće prerogative da nastupa u ime celog pravoslavlja, koordinira rad, arbitrira. To mu neke crkve osporavaju, pa, kažu - svi smo iste sestre. Pa niste, većini vam je Carigrad majka, a ne sestra, i Beogradu, Moskvi, Sofiji, Bukureštu, Atini, Pragu, Varšavi, Tirani. Majka se kao majka mora uvažavati. Druge hrišćanske konfesije, katolici i protestanti, verujem, svesrdno žele da predstojeći svepravoslavni sabor bude održan, da uspe i donese odluke obavezujuće za sve crkve. Nije drugima cilj da pravoslavlje ne funkcioniše, da je iscepkano i konfrontirano, jer time samo sebe marginalizuje, kako je rekao čuveni teolog Zizijulas.

Ziloti kao kočnica

- Pravoslavna javnost u većini zemalja, vernici, postali su veoma konzervativni, a neki su pod uticajem zilotizma. Oni, nažalost, nemaju poverenje u svoju jerarhiju i sumnjiče je da hoće da ih odvede u neko krivoverje, u uniju. To nepoverenje je teško suzbiti, to bi se moglo uraditi daleko većom transparentnošću, kako se to danas kaže, crkava. Otvorenošću, diskusijom, pa i polemikama. Patrijarh Irinej, Sinod, Sabori nikada nisu davali povode za ovakva sumnjičenja - kaže Tucić.

Može li se posle Svepravoslavnog zaista očekivati i sazivanje Osmog svehrišćanskog Vaseljenskog sabora za 2025, kada se navršava 1.700 godina od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji?
- Osmi Sabor je samo ideja na čijoj pripremi niko i ne radi. Po kanonisti Nikodimu Milašu, Osmi sabor se davno dogodio, ali nije bio deveti da ga verifikuje. Po pravoslavnim apokaliptičarima i zilotima, takav sabor bi značio "kraj sveta", kao da to određuje čovek, a ne Bog. Nije na ljudima da tako razmišljaju. Do 2025. je tako malo godina, atmosfera za njegovo sazivanje se ne može tako brzo pripremiti. U crkvenim krugovima oko sazivanja Osmog sabora vlada velika skepsa, on je možda moguć za 20-50 godina, kad se uvidi koliko razvoj vremena i tehnologija oštećuje hrišćanstvo, kada verujući budu možda samo "malo stado". O temama ne vredi sada spekulisati.

Publicista u diplomatiji

* Verski analitičar Živica Tucić rođen je 1952. u Banatu, školovao se u Pančevu i Beogradu. Više od 35 godina bavi se osim diplomatije, pisanjem u crkvenim i drugim medijima, kao urednik, novinar i analitičar, drži predavanja i tribine na religijske teme.
*  Zadužbinu "Svete Jelisavete Fjodorovne" osnovao je sopstvenim sredstvima 2005. godine radi unapređenja religijskog novinarstva i razjašnjavanja aktuelnih tema iz sveta svih vera.
*  U okviru zadužbine deluje Verska informativna agencija (VIA) koja gotovo svakodnevno medije snabdeva besplatnim vestima iz religijskog života u Srbiji i posebno u svetu. Da bi ustanova sačuvala potpunu samostalnost, ne prima nikakvu pomoć niti priloge.
 

Da li je realno da se već u prvoj polovini 21. veka ponovo uspostavi jedinstvena hrišćanska crkva?
- Šta je realno, teško je govoriti, do polovine stoleća ima još 35 godina, tada će na čelu crkava biti sasvim druga generacija. Globalno gledano, hrišćanstvo je svuda u svetu u nekoj krizi, ne samo na Zapadu, kako neki misle. Na Istoku, na primer u Rusiji, ceo uskršnji post posti samo tri odsto Rusa, pa i to je merilo pobožnosti i crkvenosti. Takođe, sada u mnogim krugovima postoji konfuzija oko pojma jedinstva, ne čita se precizno niti prenosi šta dvojica najvažnijih poglavara i arhitekata jedinstva o tome govore - patrijarh Vartolomej i papa Franja. Dakle, treba da je jasno da je jedinstvo u različitosti, uvođenju principa sabornosti među crkvama, a ne pounijaćenje, nametanje, unifikacija, potiranje ma koga. Ako svi hrišćani veruju u jednog Spasitelja, zašto im je teško da to kažu, da prihvate da druga braća drugačiju praksu imaju i neke možda i značajne razlike neguju kao svoju tradiciju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.04.2015. 13:07
Kakva mogu biti realna očekivanja rimokatolika, ali i protestanata od tog Svepravoslavnog sabora?....................Kakva su ovo pitanja? Kakve veze oni imaju sa nama . Ako nekom nije jasno za ovih ,recimo minimalno,1000 godina katolicki napada, podmetanja ,lazi i otvorene agresije prema pravoslavnim narodima i crkvama onda neka ide kod njih ako vec nije. Ako hoce da se pokaju i vrate u izvorno Hriscanstvo to bi bilo za dobrobit svih Hriscana a ako nece nemaju sta da ocekuju. Hristos vaskse braco .
Nedelja 12.04.2015. 12:37
I onda vam je Vatikan kriv za sve. Pravoslavne crkve se ne slažu po mnogim stavovima i miniraju jedni druge. A taj, ko to javno kaže, biva satanizovan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online