Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 05.04.2015.
09:28
alo.rs, Tanjug A

Hočevar: Svi hrišćani da budu na putu života!

Vernici širom sveta koji poštuju gregorijanski kalendar danas slave Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik.

www.mc.rs
Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup

Srećan i blagosloven Uskrs vernicima poželeo je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, uz poruku da jedino put Isusa Hrista, njegova milost i blaženstvo, osiguravaju autentičan napredak i pozvao sve hrišćane da budu na putu života, a ne na putu smrti.

U uskršnjoj poslanici Hočevar je kazao da, pridružujući se slavljenju vaskršnjih tajni "ispovedamo najvažniju životnu činjenicu - da se obnavljamo“.

Pomirenje

Na pitanje lista da li je nedavna poseta pape Franje Vartolomejskoj patrijaršiji u Konstantinopolju i patrijarhu Vartolomeju doprinela pomirenju dve crkve, beogradski nadbiskup je odgovorio "da sukoba nikada nije ni bilo u samom suštinskom sadržaju, već da je došlo do otuđenja zbog sto stvari".

- I danas je tako. Ne poznajemo se dovoljno. Istok ima drugačiju percepciju od Zapada. Istok je osetljiviji na simboličnost, Zapad na konkretnost. Treba doći do ponovnog otkrivanja jednih i drugih, jer samo tako ćemo doći do dubljeg razumevanja... - poručuje Hočevar.

- Stalno treba da se obnavljamo, i kao pojedinci, i kao zajednice, i kao društva! Slaveći Hristove tajne, glasno prorokujemo ljudima i vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama: samo Isusov put, njegova snaga milosti i poruka njegovih blaženstava, osiguravaju autentičan napredak - rekao je Hočevar.

Nadbiskup je naveo da samo Hristov put od otelovljenja do smrti i može da bude put pojedincima, zajednicama, narodima, čovečanstvu, vernicima i društvu.

- Ko ide tim putem ne treba lažima da spasava sebe! Ne treba propagandnim sredstvima da nameće svoju ideologiju. Ko ide putem Isusa Hrista "neće vikati po ulicama", niti pendrecima dokazivati istinu i slobodu. Neće uzmicati od rada ili žrtava u svom poslanju - navedeno je u poslanici. On je patrijarhu Irineju čestitao predstojeći Uskrs.

- Žarko želim da istinskim, međusobnim poštovanjem i ljubavlju, pravim dijalogom i autentičnom saradnjom, uzmognemo da ljudima današnjice posvedočimo nepresušnu snagu Božjeg carstva - naveo je Hočevar, i dodao da je važno da sarađuju jer “mentalitet našeg vremena prikriva pravu svetost Boga”.

Kako je najavljeno, povodom Uskrsa sutra će u Crkvi Krista Kralja biti održana svečana misa na slovenačkom jeziku, a dan kasnije propovedi će biti držane i u Kragujevcu i Svilajncu.

Molimo se za Srbiju

Redovno se molimo za našu zemlju Srbiju, za našu zajednicu, iako mnogi u to ne veruju, jer ovde se Katolička crkva često izjednačava s jednom nacijom ili se stavlja u neke istorijske konfliktne situacije, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

- Moj rad ide ka tome da smo radosni da živimo zajedno i da zajedničkim snagama možemo mnogo postići - rekao je Hočevar za jedan beogradski list.

Hočevar je ocenio da se u Srbiji mnogo naglašava tradicija, što je s jedne strane dobro zbog očuvanja identiteta, ali, kako je istakao, potrebno je jače naglasiti harmonizaciju s novim vremenom.

On je ocenio i da ima pomaka na bolje od kada je 2011. godine izabran za beogradskog nadbiskupa.

- Ima pomaka. Tad je liturgija prvi put imala TV prenos. Sad se redovno prenosi i za Vaskrs i za Božić. Bolja je saradnja na nivou svih crkava - smatra Hočevar.

Gradonačelnik Siniša Mali čestitao praznik

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je Uskrs beogradskom nadbiskupu i mitropolitu Stanislavu Hočevaru, sveštenstvu i vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

- U doba velikih izazova i iskušenja, najveći hrišćanski praznik nas podseća na važnost tolerancije, dobrote, vere i mira. Podseća nas i na važnost porodice kao osnove zdravog društva i zato vam želim da ovaj dan provedete okruženi svojim najmilijima, u duhu ljubavi i praštanja - navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 11:29
Hristos vaskrese!Srećan Uskrs svima koji ga danas slave,da ga proslave u radosti i čiste duše.
Nedelja 05.04.2015. 09:43
" Svi hriscani da budu na putu Zivota " fino receno , ali sta ce mo sa nasim mrtvima , sta je sa Jasenovcem ? Dokle mi da slusamo pricu o zajednistvu dok nas vi u-bijate nemilosrdno svim sredstvima ? Inace , onim iskrenim i postenim vjernicima cestitam praznik !!
Nedelja 05.04.2015. 09:45
nemojte vi nama nikakve poruke da saljete,znamo vas dobro. samo sto dalje od nas i vasih praznika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online