Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
14:33
Srna A

Stručnjaci: NATO bombe uzrokovale povećanje smrtnosti od tumora na KiM

Srbija je po smrtnosti od tumora prva u Evropi - upozoravaju stručnjaci i ukazuju na činjenicu da je to dobrim delom posledica NATO bombi sa osiromašenim uranijumom.

youtube.com
Posledice NATO bombardovanja se tek sad osećaju

Početkom godine, Institut za javno zdravlje u Prištini podneo je izveštaj o malignim oboljenjima u 2013. i 2014. godini na području Kosova i Metohije, koji pokazuje rast broja oboljelih od malignih tumora za 57 odsto.

Predsednik Društva za borbu protiv raka profesor Slobodan Čikarić navodi da u razvijenim zemljama stopa novih slučajeva malignih oboljenja opada u proseku za 0,6 odsto godišnje, dok se stopa smrtnosti smanjuje za 1,6 odsto.

U Srbiji je stopa "incidencije" rasla za dva odsto, a stopa mortaliteta za 2,5 odsto.

- Mi smo po umiranju od malignih tumora prvi u Evropi. To je jedan od pokazatelja da se u životnom miljeu stanovnika Srbije nešto posebno dešavalo - upozorava profesor Čikarić.

Prašina mikronskih dimenzija se rasporedila po celoj Srbiji i Balkanu

NATO avijacija je tokom 1999. godine na područje tadašnje SR Jugoslavije, a prevashodno na teritoriju Kosmeta i na rubne delove Pčinjskog okruga, bacila 15 tona osiromašenog uranijuma, čiji je period poluraspada četiri i po milijarde godina.

Prilikom eksplozije bojeve municije sa osiromašenim uranijumom stvorena je prašina mikronskih dimenzija, koja se rasporedila po celoj Srbiji i Balkanu.

Grci su nakon dva i po meseca bombardovanja Srbije ispitivanjima utvrdili da je zračenje na teritoriji njihove zemlje povećano za 20 do 30 odsto.

- Deset miliona stanovnika Srbije našlo se u martu, aprilu i maju 1999. u zoni rizika od zračenja, a i dalje se nalazi u toj zoni. Zašto ne bismo tražili odštetu od onih koji su to uradili - pita Čikarić za portal "Sputnjika". On upozorava na još jedan problem, a to je smanjenje broja izlečenih od raka u Srbiji.

- Problem je u tome što se 2001. godine od 100 obolelih uspevalo da izleči 46. U Evropi je to oko 50, u Švedskoj 62. Međitim, ta stopa u Srbiji opada, pa je 2012. iznosila  41, što znači da je izlečenje sve slabije - kaže Čikarić.

Poslednji zvanični izveštaj Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" obuhvata period do 2012. godine. Prema podacima koji su tada objavljeni, na području centralne Srbije i Vojvodine zabeležen je rast broja obolelih od limfoma i leukemije za čak 80 odsto.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 16:10
Ma da , sad je i za ovo kriv srpski patriota Ke....z , eeee sram vas bilo Srbi , sjedite i gledate se-rije dok vam djeca umiru !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online