Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.02.2015.
22:22
R. Lukić - Vesti A

Užičanka jubilej zalila "užičankom"

Ugostitelji Donje Saksonije u ponedeljak su u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru po 20. put proslavili svog zaštitnika Svetog mučenika Trifuna. Slavski kolač osveštao je manastirski sveštenik Srđan Spasojević, a goste je užičkom šljivovicom dočekivao Vladimir Sandić, jedan od grupe veterana koja je zajedno sa igumanom Sergijem 1995. prvi put organizovala ugostiteljsko slavlje.

R. Lukić
Bez primedbe: Kuvar Metodije i kuma Gordana

Kuma slave bila je Gordana Petković, vlasnik kafića Barselona, u starom Hanoveru, koja je svoje Užice Hanoverom zamenila baš te prve slavske godine.

- Tokom 20 godina bilo je pokušaja da se slavi na nekom drugom mestu, ali pristalice te ideje ipak su poslušali oca Sergija koji je rekao da je za našu slavu pravo mesto sveto mesto - manastir - seća se Sandić, koji je kao i Dragan Dajić zadovoljan očuvanjem tradicije koja ih povezuje.

Navija za manastir

Gosti su naročito bili zadovoljni svinjskim i jagnjećim pečenjem sa ražnja koje je pripremio Darko Milićević i pitama, sarmom i salatama koje je pripremio Metodije - Meto Ilijevski.
- Dobri su, ali ih ne hvalite jer će ih moje kolege uzeti - umirivao ih je Vladimir Sandić, koji iako ugostitelj ipak navija za manastir.

- Saznanje da večeras slavite jubilej ispunilo me ponosom i divljenjem, i baš mi je drago što sledite Svetog Trifuna koji je bio sin siromašnih, ali pobožnih roditelja koji su mu pokazali put kojim treba da ide - rekao je između ostalog otac Srđan kojem je ovo prva ugostiteljska slava u manastiru.

Okupljanje je po običaju potrajalo gotovo do ponoći, jer su mnogi iza sebe imali i radni dan i duži klizavi put koji je na Harcu mestimično bio zasut i snegom.

R. Lukić
Slavski kolač osveštao sveštenik Srđan Spasojević

Mnogi sa ove sportsko-rekreacione planine nisu došli, a naročito su spominjani kum prve slave Anđelko Budiša i hotelijeri Ljubica i Nenad Ritan. Ugostitelji su inače u najvećem broju stigli iz Hanovera, Hildeshajma, Hamelna i Goslara, a najduži put prešli su Milan i Milena Dejanović, Mirko i Božana Vukota, Mile Radmilo Petronijević, Mirjana Josipović i Milena Bakić, ugostitelji iz Bilefelda i Gitersloa, mesta koja teritorijalno pripadaju Severnoj Rajni - Vestfaliji.

Ako je okupljanje, po običaju, i potrajalo malo duže, ipak se u punoj donjoj sali uz mnogobrojne specijalitete, srpske i internacionalne, vatreno slavilo do zore, a pojačani Muštuluk bend iz Hanovera opravdao je poverenje raspoloženih srpskih gastronoma.

Ugostitelje posluživao doktorant

Ako je Sveti Trifun zaštitnik ugostitelja i vinogradara, onda je doktorant teologije Rustik Kucenko bio prava osoba za posluživanje ovim "svetim pićem". Rustik je pravoslavac iz Kazahstana, bogosloviju je diplomirao u Poltavi u centralnoj Ukrajini, a teologiju magistrirao u Minhenu. U Hildeshajmu trenutno priprema doktorat.

- Svaki dan se molim Bogu da rat u Ukrajini prestane. Ne treba tu tražiti krivca, to su braća, jedan narod koji se međusobno ubija - i pored veselja bio je tužan Rustik, koji osim pet svetskih tečno govori i srpski jezik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online