Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.01.2015.
22:44
D. Đorđević - Vesti A

Dan goleme radosti

Za Božić u Vranju i na jugu Srbije reći će vam: "Na taj dan radost je golema"! Radost je ostala do današnjih vremena samo što su se običaji u većoj ili manjoj meri promenili. Naš sagovornik, Marjan Mišić (54) iz starovranjske familije Vodeničarci iz naselja Donje Šaparance kaže da su se praznični obredi prenosili s oca na sina.

D. Đorđević
Badnje jutro: Hrastovo ili cerovo drvo obaralo se iz tri zamaha
 

- Pred Božić, posle Svetog Ignjatija, 2. januara, kuća se prala, brisala, čistila, a posuđe, naročito bakarno obavezno se pralo, da blista! Božićni post bio je obavezan za sve nas u kući - počinje priču o Božiću u Vranju Marjan.

Na Badnji dan u svitanje se odlazilo u šumu po Badnjak. Sakupili bi se po petnaestak i sa sekirom na ramenu pošli put brda Goliča, uz Sobinsku reku.

- Vodile su nas starije komšije, sekli smo mlada hrastova ili cerova drva. Drvo se pri dnu posipalo crnim vinom, pšenicom, a onda se trudilo da se iz tri zamaha obori na zemlju. Prvi zasek bio je sa istočne strane. Neko bi izustio "Oče naš", a završavali smo svi: "U ime Oca, Sina i Svetoga Duha. Amin!" - kaže Marjan.

Vraćali su se pre podneva. Grančicama su kićena ulazna vrata.

Otvorena kapija

- Na Božić je kućna kapija bila širom otvorena. Prvi bi, naravno, dolazio položajnik. Obavezno je bilo da po neko iz svakog domaćinstva ode na službu i uzima naforu za svoju porodicu. Nakon povratka iz crkve, hodočasnika su svi ukućani ljubili - ističe Marjan.

- Majka je sa nanom sve brižno pripremila. Bilo je česnice sa srebrnom parom, pogače, punjene paprike, ribe, raznih pita, salata, jabuka, oraha, kestenja, bundeva.. Pre večere izašli bismo svi iz kuće. Najstariji bi uzeo badnjak i unosio ga u sobu. Za njim, ostali su nosili po malo slame i pšenice. Tri puta bismo obišli trpezu, koja se postavljala na podu, na slami. "Pili, pili", čuo se deda Kostin prodoran glas. "Piju kvak, piju kvak", oponašali smo piliće i ostavljali slamu i pšenicu. Potom bi otac uzeo grančicu, otvorio vrata šporeta i džarao po vatri. Čulo se nazdravljanje: "Koliko iskrica, toliko zdravlja, Bože daj, koliko varnica, toliko para"... Nana bi okitila grančicama badnjaka ikonu Svetog Đorđa ispod koje je gorelo kandilo. Otac bi prišao trpezi i upalio voštanu sveću, ukrašenu asparagosom. Otac bi presekao hleb, u vidu krsta i crvenim vinom iz čaše potopio. Izgovarali smo tiho, bogobojažljivo "Oče naš". Svako je dobijao svoj deo kolača koji smo tri puta ljubili. "I dogodine da se sakupimo u zdravlju i sreći! Prijatna večera", govorio je otac. "Daj, Bože, daj, Bože", uzvratile bi nana i majka. Tada bi nastalo lomljenje česnice. Prvo za kuću, dedu, nanu, oca, majku, sestru i na kraju za mene - priča Marjan.

Sve što bi ostalo od jela i pića nije se sklanjalo sa trpeze. Tako bi se dočekivao sutrašnji najradosniji dan - Božić! Božićno jutro sa najvišom znatiželjom dočekivala su deca zbog poklona Božić Bate koji su ih čekali pored očišćenih čizama i cipela.

Ujutru, u dvorištu, potpaljivana je vatra na ognjištu. Spremao je sač i vršnjik u kome su se pekle pite gužvare, na masti, sa sirom i potom peklo prase. Po kućama su paljene sveće i kandila, a uz to kuće su i kađene tamjanom. Pre ručka, pred kućnom ikonom se čitala molitva.

D. Đorđević
U Vranju se i danas čuvaju božićni običaji: Marjan Mišić
 

- Osim posete između kumova, na dan Božića nije bio običaj da se ide u goste. Drugog dana Božića išlo se u posete. Služilo se domaće vino kominjak, grejana rakija dudovača ili praskovača uz meze, naravno. Predveče došla bi dva muzikanta sa ćemanima, odsvirali bi nekoliko kola i pesama i odlazili. Do devet sati nekako su se svi uzdržavali, čulo se samo zveckanje čaša i po koji otegnuti uzdah: "Oh, oh, oh"...

A, onda kao da bi popucalo nešto njihovo, iznutra, raskopčavali bi uštirkane bele košulje i krenule bi pesme, seća se Marjan.

- Čule su se pesme: "Ah, moj doro, dobri doro", "Gorom jezde kićeni svatovi", "Slavuj pile, ne poj rano"... Obavezno bi neko od starijih recitovao Mitkin monolog iz "Koštane", onaj deo kada odlazi na groblje pobratimu sveću da zapali. Deda bi oborio pogled da neko slučajno ne primeti suzu koja je pretila kao orah da padne na patos - završava priču o Božiću Marjan Mišić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online