Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.12.2014.
08:40
D. N. Petrović - Vesti A

Ateljei u kelijama

Na obroncima Golije, udaljen od Raške 15, a od Ibarske magistrale samo šest kilometara, putnike namernike vekovima dočekuje i ispraća manastir Gradac iz 13. veka, zadužbina kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog Nemanjića i majke čuvenih srpskih kraljeva i graditelja Dragutina i Milutina.

D. N. Petrović
Monahinje u trenucima odmora
 

Poreklom Francuskinja, kraljica Jelena Anžujska donela je u Srbiju jorgovan i plemićke manire s francuskog dvora, volela je i umetnost, pa je u manastiru Gradac imala i čuvene škole slikanja, tkanja i tapiserije. Uživala je da mlade devojke uči umetnosti, školu tapiserije otvorila je i u Brnjaku na Kosovu.

D. N. Petrović
Uvek izazov umetncima: Manastir Gradac


I posle Jelene Anžujske, kroz vekove, u ovoj svetinji uvek je, manje ili više, bilo umetnosti. Tako je i danas, naročito u poslednje dve i po decenije, od dolaska u manastir Jasne Topolski, tada magistra slikarstva, a sada igumanije Jefimije.

Zahvaljujući mati Jefimiji, koja je slikarstvo usavršavala u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, sestrinstvo manastira Gradac danas je poznato širom Srbije, ali i sveta, po izuzetnim slikama koje ovde nastaju, ikonama, koje su prava umetnička remek-dela, posebnoj brizi za manastir i po duhovnoj školi kojom se ponose i Žička eparhija i cela Srpska pravoslavna crkva.

Kada su pre nekoliko godina posetili manastir Gradac i igumaniju Jefimiju, reporteri AFP napisali su "da je u šumovitim predelima Golije, na jugozapadu Srbije, u manastir Gradac, nekoliko desetina monahinja posvetilo svoj život Bogu, ali da zamonašenjem i dolaskom u manastir nisu odustale od svoje doživotne strasti - slikanja".

D. N. Petrović
Remek delo: Jedna od ikona


- Kao slikarka mislila sam da će mi umetnost pomoći da otkrijem istine, da rešim misteriju smrti, ali odgovora nije bilo, pa sam počela da ga tražim na drugoj strani i shvatila sam da crkva može da mi pruži kompletan odgovor na ovo veliko pitanje u životu - ističe igumanija Jefimija i naglašava da je, po dolasku u Gradac, najpre naučila ikonopisanje, da je nastavila da slika i da je na najbolji način spojila duhovno i umetničko, odnosno pomirila umetnost i veru.
Kad su je videle ovde, mnoge njene drugarice sa fakulteta i srodne umetničke duše probale su i odlučile da ostanu. To se desilo i njenoj sestri Magdaleni, najbližoj pomoćnici, koja u manastirskoj radionici podučava mlade monahinje ikonopisanju.

Njena i sobe drugih monahinja više liče na umetničke radionice nego na kelije. Slikaju skoro svakodnevno, njihove slike imali su prilike da na izložbama vide ljubitelji ove umetnosti u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

- Što više slikamo, to nam se ikone sve više čine nedokučivim. I nikad ne možemo da kažemo da smo ovladale tehnikom ikonopisanja - objašnjava monahinja Magdalena.

- Moje slikarstvo pre i posle zamonašenja se razlikuje, u prvom delu svog života tražila sam odgovore, dok danas prihvatam život onakav kakav jesete. Verujem da moje slike odražavaju misterioznu povezanost između umetnika i siluete sveca koji se polako pojavljuje na dasci ikone. Za mene je bitno da razmišljam koga slikam, kako da prikažem njegov izraz lica i njegov izgled. Moram da osetim da me gledaju i da je to put koji me vodi nebesima. U Gracu je svako slobodan da izrazi svoj talenat - ističe mati Jefimija.

Marija obilazi sestre

U manastir Gradac povremeno dođe Engleskinja Marija koja je ovde službovala do pre desetak godina, a sada u Engleskoj podučava "svoje Engleze" pravoslavlju. Kad god može dođe da obiđe svoje sestre podno Golije, da sa njima slika i veze i da im pomogne u drugim aktivnostima.

 

Beograđanka

Igumanija Jefimija je rođena u Beogradu, gde je završila srednju školu i Akademiju lepih umetnosti, potom i magistrirala. Jedno vreme provela je u manastiru Žiča odakle je na svoj zahtev došla u Gradac jer joj je trebalo više tišine i uslova za bavljenje umetnošću. Osim umetnika, među sestrinstvom ima i lingvista, filologa, profesora, arhitekata... Ne zapostavljaju ni "druženje sa narodom", praznicima, subotom i nedeljom, porta je, kao na našoj slici, često puna naroda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online