Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.12.2014.
13:59
Beta A

"Ne ogovarajte već se povežite s Hristom"

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da greh i sklonost ka egocentričnim stvarima ne pripadaju ljudskoj ličnosti i da nijedan "sin ili kći čovečanstva" ne može da se razvije bez odnosa sa Isusom Hristom.

Beta
Bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu: Hočevar
 

"Božić nije, dakle, praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od sveta. Božićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma", rekao je Hočevar u poruci povodom Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Hočevar je ocenio da bez ličnog oduhovljenja čovek ne može da opstane u sopstvenom dostojanstvu.

"Nije, dakle, neko društvo svestrano zdravo onda kada ulicama i trgovima šetaju osobe utonole u otuđenost u greh, nego je autentična demokratija na delu onda kada svako od nas sve jače i jače napreduje u potpunom saobražavanju Isusu Hristu", rekao je on.

Beogradski nadbiskup je dodao da ukoliko "takozvani demokratski sistem" više uvažava grešnost ljudskog bića i udaljavanje od stubova života koje je postavio Isus Hrist, onda je njegovo narušavanje nužno i da istorija to i potvrđuje.

Hočevar je ocenio da ukoliko ljudi ne otkriju i ne priznaju tajnu odnosa Oca i Sina u presvetoj trojici, onda zemaljska porodica postaje besmislena, solidarnost među ljudima više nema temelja a bezinteresno delovanje izvrgava se ruglu, dok se međusobni odnosi izvrću u ogovaranje, klevetanje i razdor.

"U takvim društvima svoje mesto nemaju ni majčinstvo, ni očinstvo, ni devičanstvo ni karitas. Zato i danas u strukturama Vlade ne postoji ministarstvo za porodicu. U samoj, pak crkvi, opet, to rađa nedostatak duhovnih zvanja, pogotovo ženskih redovničkih i monaških zvanja", rekao je on.

Hočevar je svim vernicima poželeo srećnu Novu 2015. godinu a braći i sestrama istočnih crkava poručio "Hristos se rodi - vaistinu se rodi! Mir Božiji sa svima vama!"

POVEZANE VESTI

Utorak 23.12.2014. 14:38
Beogradski nadbiskup je dodao da ukoliko "takozvani demokratski sistem" više uvažava grešnost ljudskog bića i udaljavanje od stubova života koje je postavio Isus Hrist, onda je njegovo narušavanje nužno i da istorija to i potvrđuje.. Ovo se može protumačiti i kao poziv na nasilje-...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online