Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.12.2014.
02:18
Z. Gligorijević - Vesti A

Miroslav iz Rekovca izrodio Evropu

Miroslav Ćupić iz Rekovca, koji je radio sa sada pokojnim ocem Ljubišom na građevinama, 70-ih godina prošlog veka sreću je okušao u Švajcarskoj. Međutim, pošto je to bilo vreme krize, nije uspeo da nađe dobar posao u ovoj zemlji pa je 1972. godine kada je imao 22 godine, preko Biroa za zapošljavanje dobio posao u Sašou u Pežoovoj livnici u Francuskoj.


Miroslav se tri godine kasnije oženio Francuskinjom Daniel sa kojom je izrodio: Sonju, Nikolu, Sandru, Mikajla, Aleksandra, Davida i Marka, koji je 22 godine mlađi od Sonje. Godine 1997. kupili su kuću u Betaknuru.
 

Zoo vrt ispred kuće

Daniel sada ređe dolazi, jer ima veliku obavezu oko osmoro unučadi. Ali, pošto mnogo voli životinje, u Francuskoj imaju mali zoološki vrt sa 140 ptica, dva psa, tri mačke, nekoliko veverica i dva velika akvarijuma sa raznim ribicama.

Zanimljivo je da njihovi potomci žive u prečniku od petnaestak kilometara i da se svi odlučno slažu iako su im supružnici različite nacionalnosti. Sonja u Betankuru živi sa suprugom Mariom Panzaresom, Portugalcem po poreklu, s kojim ima ćerku Amandin, Nikola je u Etimonu sa suprugom Senil, Italijankom, sa kojom ima sinove Floriona i Tea. Sandra živi u Lugu sa Špancem Romealdom Pozvelom, sinovima Evanom i Leom i ćerkom Ivanom, Mikajlo je oženjen sa Oreli, koja po majci ima špansko, a po ocu francusko poreklo, sa kojom ima ćerku Emi i sina Natana sa kojima živi u Odenkuru, a Aleksandar živi sa Francuskinjom Stefani.


Miroslav se penzionisao prošle godine, ali se nije vratio u zavičaj. Trenutno je u Rekovcu, jer brine o majci Nadi, koja ima 90 godina, ali i da bi sredio porodičnu kuću kako bi svako njegovo dete imalo svoju prostoriju u koju može uvek da dođe.


- U Pežou sam radio obradu, bio vozač i varilac, ali nikada nisam radio na livenju. Rad se tamo dobro plaćao. Pripadam generaciji koja je stekla radnu naviku još u detinjstvu, za razliku od današnjih mladih koje roditelji savetuju da uče školu da se ne bi mučili. Snašao sam se prve nedelje, jer sam dobro igrao fudbal i odmah sam ušao u selekciju Pežoa. Tada je mnogo više novca ulagano u sport - kaže Miroslav.


On dodaje da je Daniel, iako je gradsko dete, naučila da radi sve seoske poslove, čak i da sakuplja seno. Kada dođu u Srbiju ona odmah ode da obiđe i istimari krave, a naš sagovornik ne uđe u staju i po nedelju dana. Daniel sada ređe dolazi, jer ima veliku obavezu oko osmoro unučadi.
 

Redovni čitalac "Vesti"

Miroslav čita "Vesti" od samog početka. Žao mu je što ne može da ih kupi dok je u Srbiji.
- Sve volim da čitam a najviše crnu hroniku i reportaže o našim ljudima. Kad god vidim priču o nekom iz Levča, mine me želja za zavičajom. Obavezno sačuvam svaki broj u kojem se piše o njima - veli Miroslav.

- Mislim da je vreme kada sam otišao bilo gore nego danas. Ali, ko god radi, ne prosi, već ima. Doduše, ovde se retko ko obogatio od poštenog rada. Tamo je sigurnije, naročito zbog penzije. Nije korektno što se ljudima koji su ceo svoj radni vek radili, sada smanjuju penzije - kaže Miroslav.


On dodaje da su se mnogi vratili u Srbiju, jer je, na primer, onda bila plata 1.200 nemačkih maraka, dok su u inostranstvu mogli da zarade 1.500 maraka. Neki su kupili traktore i vratili se na imanje. Drugi su kupili automobile i vratili se u Srbiju da taksiraju.


- Sada je pet puta skuplje da se dođe nego ranije. O maltretiranju na granici da i ne pričam. Ne znam šta se to radi. Jednom sam putovao sa Nikolom. Bili četvrti na redu. Carinici su odjedanput isključili terminale. Čekali smo dva sata. Zbog toga će druga i treća generacija Srba da se otuđi od domovine, jer neće da trpe to maltretiranje. Osim toga, ovde nikakve sigurnosti nema - ocenjuje Miroslav.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online