Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.11.2014.
09:11 >> 12:07h
blic.rs/S. T. A

"Častiš" doktora, ideš u zatvor s njim

Zakon je jasan. Davanje poklona lekaru, pa čak i bombonjere ili viskija, krivično je delo zbog koga se ide u zatvor. Robiju od tri godine, po Krivičnom zakoniku, mogu da očekuju pacijenti - koji poklone daju, i lekari koji ih primaju. Međutim, u Srbiji vlada tradicija da se lekarima kupuju prigodni pokloni kao zahvalnosti nakon dobro urađene intervencije.

Davanje "poklona" doktoru u znak zahvalnosti je masovna pojava u Srbiji
 

Da je pojava čašćavanja lekara masovna i problematična pojava pokazuje i odluka stranih farmaceutskih kompanija da lekarima ubuduće neće smeti da poklone olovku, kalendar ili rokovnik, i da će morati da objavljuju ime i prezime svakog lekara kojem su platili odlazak na kongres.

Milan Škulić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu, objašnjava za “Blic” da formalno pravno kao mito se tretira i davanje sitnih poklona lekarima.

- Čokolade, bombonjere, parfemi koji se poklanjaju lekarima kao znak zahvalnosti bi trebalo da budu mito, ali ih mi tumačimo na fleksibilan način. Kod nas je mito kada nekome ponudite novac - ističe prof. Škulić.

ANKETA
Da li ćete dati "poklon" doktoru?

On kaže da je krivična odgovornost na onima koji daju, ali i na onima koji primaju poklon.


Za dr Milenu Jauković, nekadašnju sekretarku Etičkog komiteta, mito je iznuđivanje usluge, ali ako se neko na kraju lečenja zadovoljan i srećan zahvali lekaru čokoladom i kafom ne smatra to mitom već poklon.


- Mito je iznuđivanje usluge, a davanje poklona je paganski običaj zahvalnosti za nešto što se dobro završilo. Iskustvo drugih koji nisu dobro prošli u bolnici jer nisu platili uslugu navodi ih da i sami nude novac, što je nešto drugo od poklona. Ali, lekar ne sme da uzme takav poklon, već treba da se bori da bude odgovarajuće plaćen prema - kaže dr Jauković.

Kodeks profesionalne etike

U našoj zemlji primanje i davanje mita reguliše Krivični zakonik i to ne samo za primanje mita u lekarskoj profesiji, već važi za sva službena lica. U Ministarstvu zdravlja kažu da po kodeksu profesionalne etike Lekarske komore Srbije osim plate ili honorara, pribavljanje druge materijalne i nematerijalne koristi od rada lekara nije u skladu sa Etičkim kodeksom.

POVEZANE VESTI

Petak 28.11.2014. 09:42
AKO NEKO SAVESNO URADI SVOJ POSAO , STO JE U OVOJ ZEMLJI RETKOST. MOJA JE DOBRA VOLJA DA CASTIM, TO NEMOZE NIKAKO BITI KORUPCIJA. A STO SE TICE PRAVNIKA KOD NJIH JE KORUPCIJA NAJOCITIJA. NEVIDIM SVRHU POSTOJANJA PRAVNOG FAKULTETA U SRBIJI , PRAVO JE NAJLOSIJA KARIKA NASEG DRUSTVA.
Petak 28.11.2014. 10:24
Једино се за давање поклона политичарима не иде у затвор.
Petak 28.11.2014. 12:29
Nasi doktori zaboravili su na Hipokratovu zakletvu i ako nedate mito mozete da umrete o nsvom trosku.U 99% uzimaju mito i bogate se na tudjoj nesreci,ima primera da uzmu od muza sretnu decu pa i od njih uzmu SRAMOTA sta se radi u nasem ZDRAVSTVU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online