Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 31.08.2014.
21:13
Blic A

Čime ćemo se grejati ako potraje rat u Ukrajini?

Srbija uveze 80 odsto gasa. Bude li se nastavila ukrajinska kriza, moguć je i prekid snabdevanja preko ukrajinskog gasovoda, kojim i naša zemlja dobija taj energent.

Da li će radijati biti dovoljno topli za zimu koja nas čeka?

To smo već jednom osetili. Ove zime, međutim, ne preti nam samo nestašica gasa, koja bi mogla da proizvede negativan lančani efekat. Dočekujemo je i sa deficitom u snabdevanju uglja, struje, a za mazut nemamo skladišta. Kao nikad ranije

- Spremamo se za slučaj da nas, zbog situacije u Ukrajini, u zimu pogodi kriza u snabdevanju energentima, kaže za „Blic“ ministar energetike Aleksandar Antić.

Informaciju o potrebnim bilansima u slučaju gasne krize Vlada Srbije je najavila, ali je još nije usvojila. U toku avgusta su napunjeni rezervoari skladišta Banatski dvor, a Vlada je, na insistiranje potpredsednice Zorane Mihajlović, obezbedila i dodatne količine gasa u skladištima EU, pre svega u Mađarskoj.

- U Banatskom dvoru ima više od 450 miliona kubnih metara gasa, što je maksimum popunjenosti. To je od izuzetnog značaja za stabilnost našeg energetskog sistema. To je i prva tačka, u nizu mera koje Vlada preduzima, kako bi „Srbijagas“ u svakom slučaju bio u mogućnosti da obezbedi potrebne količine gasa za građane i prioritetne potrošače, objašnjava ministar Antić.

Srbija, međutim, potroši gotovo pet puta gasa koliko stane u Banatski dvor. Zato je pitanje šta će toplane ako gasa ne bude. Da li imaju spremne rezerve mazuta, koji bi mogao da „uskoči“ kao zamena?

U Udruženju toplana za „Blic“ kažu da tu postoji veliki problem.

- Sve toplane u Srbiji ovih dana pripremaju bilanse potrebnih količine mazuta, i to za tri scenarija - potpunu obustavu isporuka gasa, veće probleme u isporuci ili delimičnu isporuku energenata neophodnih da se kvalitetno prođe kroz grejnu sezonu. O nabavci mazuta rano je pričati, a čak i kada bismo imali sredstva, ne možemo da kupujemo jer nemamo skladišta - objašnjava za „Blic“ Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana Srbije.

Dakle, s mazutom ne znamo gde ćemo. A uglja nema dovoljno, jer se, pre svega u Kolubari, ne iskopava onoliko koliko bi trebalo da se proizvodi struja u punom kapacitetu. Pogotovu što će i potražnja za strujom skočiti čim počnu eventualni problemi u snabdevanju gasom.

- Razrađujemo scenarije sa EU da u zimu uđemo spremni uprkos poplavama. Pregovaramoi o „finansijskoj injekciji“ od 150 do 200 miliona evra. Još se razmatra koliko će biti krediti, a koliko donacije. Ne planiramo zahtev za poskupljenje struje, sve dok ne bude jasno s kolikim finansijskim sredstvima možemo da računamo - kaže Aleksandar Obradović, direktor EPS-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.08.2014. 21:23
Natjerati Vucica da nabavi i cijepa drva na cjepanice narodu.
Nedelja 31.08.2014. 21:58
Имају Руски бропдови за превоз гаса,има Црно море,има Дунав,шта плачете одмах ко пич-е
Ponedeljak 01.09.2014. 08:37
Da beda bude potpuna, većina će provesti zimu umotana u ćebad. Čekaj nas Evropo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online