Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.06.2014.
06:34
Z. Marjanović - Vesti A

Marširali za postradale Jovanoviće

Prema tradiciji dugoj nekoliko decenija, u Gornjem Milanovcu je u znak sećanja na 4.000 jugoslovenskih interniraca koji su bili zatočeni u zloglasnim nacističkim logorima u Norveškoj u toku Drugog svetskog rata, od kojih su mnogi zauvek ostali u norveškim bespućima, održan Marš prijateljstva, ovog puta posvećen stradalima u poplavama.

Marš prijateljstva sa srpskom i norveškom zastavom na čelu
 

U Maršu je učestvovalo oko 400 članova Društva srpsko-norveškog prijateljstva, članova porodica interniraca, ali i Norvežana, istina u manjem broju nego prethodnih godina.


Među Norvežanima bila je i Milanovčanka Sofija, udata za Erlinga Oneslenda iz Osla, koji su marširali zajedno sa svojim sinovima Justeinom (4), Stefanom (3) i petomesečnim Vegartom, koji je bio najmlađi učesnik Marša i koji je deo predviđene maršrute prešao u kolicima za bebe.


- Prijateljstva nastala u toku Drugog svetskog rata između Norvežana i Jugoslovena, a najviše ih je bilo iz Srbije, na neki način su odredila i moju sudbinu, jer sam svog supruga Erlinga upoznala na jednom od ovakvih marševa - ističe Sofija.

Vegart od mame Srpskinje i tate Norvežanina najmlađi učesnik marša

Ovogodišnji Marš ostaće upamćen i po tome što je imao izrazito humanitarnu crtu, jer su svi učesnici dali svoj novčani prilog za pomoć desetočlanoj porodici Dejana Jovanovića iz zaseoka Ćeramide na Rudniku.


- Novac koji su priložili učesnici Marša je predat Mirjani Jovanović, majci osmoro dece i stubu porodice. Međutim, to je tek deo pomoći, jer je postignut dogovor između predstavnika Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji i Društva srpsko-norveškog prijateljstva da se brojnoj porodici Jovanović kupi nova kuća - istakao je za "Vesti" Dragan Marković, sekretar Društva srpsko-norveškog prijateljstva.


Dejan i Mirjana Jovanović i njihova deca Jelena, Milica, Olgica, Dušica, Danijela, Dragoslav, Stefan i Aco, koji su učestvovali u Maršu prijateljstva, bili su presrećni onim što su dobili i što im je ponuđeno.


- Za nas Jovanoviće ovo je dar kakav smo samo mogli da poželimo nakon saznanja da klizište svakog trenutka može da odnese i kuću i nas zajedno sa kućom - naglasio je Dejan Jovanović.

Humani maturanti

U vreme održavanja Marša, u kući jugoslovensko-norveškog prijateljstva bilo je zakazano i jubilarno druženje maturanata milanovačke gimnazije koji su školu završili 1974. godine. Oni su takođe odlučili da se novca za proslavu odreknu na ime pomoći porodici Jovanović.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 11.06.2014. 11:42
Jest vala veliko prijeteljstvo ali malo morgen. Istina je da su Norvezani bili cuvari u logorima a Srbi logorasi. Njemackih vojnika skoro da nije bilo u logorima jer su nacisti svoje vojnike cuvali za istocni i zapdani front. U logorima u slavenskim neprijateljskim za svabe zemljama su uglavnom bili cuvari svabe jer nacisti nisu mnogo vjerovali domacem izdajnickom olosu koji ih je sluzio. Nacisti su Norvesku smatrali prijateljskom zemljom i cuvanje logorasa su vrsili Norvezani koji su vjerno sluzili njemackom nacizmu. Norvezani su imali vise SS divizija koje su sluzile Hitleru na istocnom i zapadnom frontu. Naravno politika cini svoje pa servira laznu istoriju kao istinu ali nece jos dugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online