Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.06.2014.
01:32
D. Đorđević - Vesti A

Kletva bila dokaz na sudu

Ljuba Zdravković, potpukovnik u penziji koji živi u Nišu, a rodom je iz vranjskog planinskog sela Vlase, vrsni je hroničar i zaljubljenik svog kraja, i voli da zapisuje ono što karakteriše posebnost kraja Poljanice, koji je smešten između Vranja, Vladičinog Hana, Vučja i Leskovca.

Ljuba ispred rodne kuće sa Novicom Cvetkovićem
 

Interesantno je kako Ljuba opisuje kletvu u svom kraju koja je preživela do dana današnjeg.


- Ko razume naš govor znaće da "žimi majka" znači kletvu, u značenju živela mi, živa mi bila majka, odnosno da si nemam majku, ili još drastičnije: Da mi umre majka ako te lažem! Najčešće se kunemo u majku, jadna nam majka. Kad nam je dobro niko se ne seti za majku, a kada je teško svi je prizivaju: O, tugo ili lele, majke! U oca ili tatka niko se ne kune ili retko ko. Zato je tu majka. Nisam čuo da se neko kune u supružnika, u muža odnosno u ženu, jer takva kletva bi zvučala vrlo neozbiljno - počinje priču o kletvi čika Ljuba.

Najteže zadiru u zdravlje

- Postoji mnogo, mnogo različitih kletvi, a najgore su one koje direktno zadiru u zdravlje i život protivnika: "Bolest da ga snađe", "Šuga ga porazila", "Gospod ga sakupio", "Žive rane ga izele", "Dabogda se jedva kretao!" - završava priču čika Ljuba.

On navodi da su retki oni koji se zaklinju u svoju decu. Slušao je raspravu dveju komšinica, pri čemu je jedna pozivala onu drugu da se zakune u decu da bi dokazala kako govori istinu, a ova odgovara da decu nije rađala kako bi se klela u njih.


- Ne razume, jadna, da je time dala za pravo svojoj suparnici. Ipak, ko veruje u kletvu i govori istinu onda nema razloga da strepi od kletve. Ovako - nije baš ubedljiva - kaže Ljuba.


Prema priči svojih roditelja, Ljuba kaže da je u vreme Kraljevine Jugoslavije, verovatno i ranije, kletva bila deo dokaznog materijala pred sudovima.


- Ako stranka nema dovoljno drugih dokaza, mogla je da se zakune da govori istinu i to bi sud prihvatio kao činjenicu i presudio u korist te stranke. U novoj SFR Jugoslaviji ova praksa je napuštena, nije po zakonu, ali je kletva kod naših ljudi zadržala raniji značaj u međusobnim odnosima. Kletva usmerena ka drugome, ima u suštini istu namenu kao i psovka: da nekome nanese određeno zlo, fizičko ili psihičko - ističe Zdravković.


Po njemu, dok je kod psovke izvršilac onaj koji psuje, kod kletve se za to priziva neka viša sila, najčešće Bog. Psuju uglavnom muškarci, a kletve izriču žene, mada ima izuzetaka u oba pravca.


- Smešno je kad muškarac kune, ali je zanimljiva kletva jednog komšije usmerena na nekoga Mitra: "Ej, Mitre, džigerice ti se otanjile, a srce ti se nadulo kao devet konjskih glava!" Još je smešnije kada žena psuje, jer se postavlja pitanje realizacije psovke. Pametnije su one žene koje kod psovke prizivaju u pomoć neku životinju, kao na primer psa - kaže čika Ljuba.


- Postoji bezazleni oblik kletve - tvrdi čika Ljuba - recimo kada majka ili rođaka kaže detetu: "Ej, ne rodilo se, dabogda." Tu one ne žele detetu ništa loše, samo bi da drugima skrenu pažnju kako je to dete lepo, pametno, snalažljivo ili se ističe po bilo čemu.


- Jedan od blažih oblika kletve je u vezi mesta boravka: "Nigde te nemalo", "Ne svrteo se dabogda", "U Nesvrtu da ideš" (Nesvrta je selo iznad Vranjske Banje) ili "U Silistru će odeš" (a mnogi nisu ni znali gde je to).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online