Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.05.2014.
09:27
B. Božin - Vesti A

Novac korisniji od robe

Crveni krst Nemačke je apelovao na građane da pomognu poplavljenim područjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na "najdirektniji i najefikasniji način" - doniranjem novca. Za te svrhe oni su objavili broj računa na svojoj internet stranici, gde ujedno obaveštavaju da trenutno nisu u mogućnosti da prihvate pomoć u odeći i hrani. Naime, pakovanje i transport ove vrste pomoći je skuplji nego da se sve te stvari kupe na licu mesta. Osim toga, kako je objašnjeno, kupovinom u postradalim regionima se dodatno podstiče lokalna ekonomija i trgovina.

Crveni krst Nemačke je apelovao na građane da pomognu poplavljenim područjima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj na "najdirektniji i najefikasniji način" - doniranjem novca
 

Pokrenuta je i zajednička inicijativa Ambasade Nemačke, Nemačko-srpskog udruženja privrede, Foruma Srbija-Nemačka, delegacije nemačke privrede u Srbiji i nemačke humanitarne organizacije Help.

Prve nemačke kompanije počele su da daju pomoć već u petak i subotu i to Metro Keš&Keri donirao je vodu i hranu, Firma Henkel pomogla je sa 12.000 evra u higijenskim sredstvima i sprema dodatnu pomoć, kompanija Telesing je dala 12.000 evra, Firma Draeger uplatila je milion dinara i priprema dodatnu donaciju. Dojče banka obezbedila je prvu donaciju od milion dinara, a oslobodila je i račun Vlade i Crvenog krsta Srbije svih svojih nameta na transakcije.

Takođe, više Karitas timova je otputovalo u poplavljena područja gde distribuiraju namirnice i higijenska sredstva. Karitas internešnal kao deo nemačkog Karitas saveza stavio je na raspolaganje ugroženom stanovništvu 30.000 evra.


Kompanija Formafarm indžiniring grupa sa sedištem u Beogradu se pridružila pozivu i apelu Vlade Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama. Ova privatna firma porodice Stanković pozvala je sve svoje partnere, u našoj zemlji i inostranstvu, da se pridruže akciji i da svojim donacijama pomognu ugroženim ljudima od poplava.

 

Pumpe za Kolubaru

Ministarstvo spoljnih poslova je izdvojilo prvu pomoć od 350.000 evra kojom se podržava nemačka tehnička i stručna pomoć u ugroženim područjima. Tako su ogromne pumpe nemačkog THV od nedelje u funkciji u površinskim kopovima u regionu Kolubare, a akcija će, kako se računa, trajati dve nedelje, rekla je portparol ove organizacije.
- Pumpama se trenutno izbacuje 50.000 litara vode u minuti. To je jedna od najvažnijih borbi, jer zalihe uglja polako nestaju, i ako se ne krene sa proizvodnjom, Srbija će morati da uvozi struju - kaže Marko Čadež, direktor Nemačko-srpskog udruženja privrede.

 

Hemofarm donirao novac i lekove

Kompanija Hemofarm uputila je poplavama ugroženim područjima donaciju u lekovima koja sadrži antibiotike, analgetike, pumpice za decu, infuzione rastvore i dezinfekciona sredstva, saopštila je ta kompanija. Donacija upućena poplavljenim u Srbiji i Bosni vredna je 380.000 evra, a distribuirana je u centralnu apoteku Kliničkog centra Srbije, odakle će biti raspoređena u najugroženija područja. Hemofarm će nastaviti da sarađuje sa nadležnim institucijama i kriznim štabom oko snabdevanja stanovništva neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online