Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.05.2014.
10:44
blic.rs A

Država ubila 80 beba

Najmanje 80 preveremeno rođenih beba u Srbiji prošle godine moglo je da bude spaseno od smrti.

Najmanje 80 prevremeno rođenih beba bilo bi spaseno od smrti da im je država obezbedila serum protiv RSV (Foto: Ilustracija)
 

Bilo je dovoljno da država, počev od Instituta za javno zdravlje “Batut”, pa i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obezbedi za svu prevremeno rođenu decu, do 35. nedelje kao i za onu sa srčanim manama, serum protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). To je infekcija koja je za najmlađu populaciju smrtonosna, a prošle godine je odnela 80 malih života.


Međutim, u Institutu “Batut” pravdaju se da lek nije predviđen Pravilnikom.


- Prevencija od RSV prevremeno rođene dece primenom vakcine nije predviđena navedenim pravilnikom, niti su zdravstvene ustanove iskazale potrebe za ovom vrstom pasivne imunizacije prema kliničkim indikacijama - kažu za “Blic” u „Batutu“.


U Srbiji se svake godine prevremeno rodi oko 4.000 dece, a država kupuje lek za samo četrdesetak njih. U tom smislu kasnimo za svim zemljama u okruženju, jer Hrvatska nabavlja za 700, a primera radi Republika Srpska za 140 beba. Našim pedijatrima ostaje da se nadaju da infekcija, kada do nje dođe, neće biti jaka i da će bebe preživeti.


- Lek je na pozitivnoj listi i trebalo bi svaka ranije rođena beba da ga dobije. Donedavno dobijala su ga samo deca rođena u 28 nedelji i pre. U februaru je granica podignuta na 35 nedelju, ali to je stvorilo samo dodatne probleme jer mi ne možemo da obezbedimo ni deo potrebnih doza - kaže za “Blic” jedan beogradski pedijatar.

Samo jedna doza vakcine košta 57.000 dinara

Ovaj virus javlja se od oktobra pa do marta, kao i grip. Od njega najčešće obolevaju deca, s tim što je za starije mališane potpuno bezopasan. Za prevremeno rođene bebe je smrtonosan, a one koja ga prežive mogu imati trajne posledice po zdravlje, poput mentalne retardacije ili astme.


U Srbiji ne postoji zvanična evidencija koliko je dece oboleva i umire od RSV i ne postoji obaveza prijavljivanja ovih slučajeva, pa se često navodi da su deca umrla od upale pluća ili nekog drugog oboljenja, koje je samo posledica virusa.


Pedijatar pulmolog iz Kliničkog centra Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković-Anđelković navodi za “Blic” da će ukoliko ove godine dobiju vakcine, one biti dovoljne da pokriju samo desetinu nedonoščadi.


Samo jedna doza vakcine košta oko 57.000 dinara, a prevremeno rođene bebe lek moraju da primaju jednom mesečno dok traje sezona virusa.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.05.2014. 11:01
"- Prevencija od RSV prevremeno rođene dece primenom vakcine nije predviđena navedenim pravilnikom, niti su zdravstvene ustanove iskazale potrebe za ovom vrstom pasivne imunizacije prema kliničkim indikacijama - kažu za “Blic” u „Batutu“. "... А паре за параду болесника су предвиђене ???
Utorak 13.05.2014. 12:16
Prve korake protiv krize su smanjivanje pomoci za porodilje. Jel to reforma. Pa jeste. Reforma za konacno istrebljenje naroda. Glasali ste za reforme,uzivajte u tome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online