Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.04.2014.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Bebama život o koncu!

Panika zbog nestašice petovalentnih vakcina koja danima vlada u Srbiji među roditeljima beba, juče je konačno došla na red nadležnih institucija. Uz pranje od sopstvene odgovornosti od tog skandala, Republički fond za zdravstvo i Ministarstvo zdravlja krivicu svaljuju na inostrane dobavljače, a u gašenju požara nezadovoljstva zabrinute nacije, setiše se Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak i "važnosti revitalizacije sopstvene proizvodnje".

Samo "crni kanali": Kako pribaviti vakcinu
 

Za to vreme ljudi "crnim kanalima" bezglavo jure da pribave vakcine. Oni koji se nisu snašli strahuju da imunizacija deteta neće uspeti i ne kriju bes. Najviše su pogođene bebe koje su već primile dozu zaštite od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize, a čiji roditelji ne znaju šta dalje. Nije im uteha tvrdnja Ministarstva da su zakazali jedini registrovani svetski proizvođači Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster za tržište Srbije i regiona. Ni objašnjenje za javnost direktora RFZO Momčila Babića da je tender raspisan na vreme, ali su pomenute firme prekršile potpisane obaveze.


- Iz svega ovoga moramo izvući pouku da je najvažnije da revitalizujemo proizvodnju u Institutu Torlak, jer bez nezavisnosti stalno ćemo biti u situaciji da budemo uslovljavani, ucenjivani, da nam budu nametane nove cene - dosetio se Babić.

SOS Mrkić

U rešavanje ove problematike uključila se i srpska diplomatija. - Ministar Ivan Mrkić je kontaktirao šefove diplomatija Velike Britanije i Francuske da nam iz njihovih državnih rezervi obezbede oko 20.000 doza mesečno. Međutim, do danas nismo dobili odgovor - pravdao se Babić.

 


Uz opasku da su zakazali nadležni u lancu nabavke, preporuka epidemiologa dr Goranke Lončarević iz Instituta za javno zdravlje je da se imunizacija dece nastavi vakcinama dostupnim u domovima zdravlja, jer čekanje roditelja da se petovalentna zaštita pojavi može biti "mač sa dve oštrice". Međutim Sanja Grandić, urednik portala Bebac koji je oštro kritikovao nadležne zbog "ugrožavanja zdravlja dece" objašnjava da i pedijatri upućuju da nije pametno mešati vakcine.

- Ako je neko počeo sa davanjem petovalentne vakcine, ne može država da ga prisiljava da menja i rizikuje - rekla je ona za naš list, ukazujući na katastrofalno ponašanje nadležnih. Dodala je i da se na apele i protest ovog portala, nije odazvao niko od nadležnih, već i oni i brojni uplašeni roditelji o svemu saznaju iz medija

Interes nacije

Predsednik privatnih apoteka Srbije Dragutin Rajevac upozorava na interes nacije.
- Pričamo o "beloj kugi", a ne radimo dovoljno da decu za koju je imunizacija neophodna - kazao je on. Rajevac ne isključuje mogućnost da je uvoznik nabavio vakcine i isporučio ih domovima zdravlja i institutima, a da neko to nije platio.

Nemar s vakcinama je, kako kaže predsednica Udruženja Roditelj Beograd, Dragana Soćanin, samo još jedan u nizu propusta.


- Ovakvi incidenti se stalno dešavaju i potvrda su neodgovornosti i neplanskog rada države - navela je ona za "Vesti" i istakla da se mora zahtevati odgovornost Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija.

Torlak pretvoren u skladište

Posle skandala sa vakcinama, obećanja o revitalizaciji proizvodnje u Institutu Torlak su, prema rečima Draška Karađinovića, koordinatora Udruženja Doktori protiv korupcije bacanje prašine javnosti u oči.

Prašina u očima Draško Karašinović

- Torlak je bio deo projekta rekonstrukcije "20 plus 1 bolnica" za koji je Evropska banka za obnovu i razvoj 2006. dala 50 miliona evra. A taj institut se od moćnog pretvorio u puko skladište sa jednim frižiderom - kaže Karađinović za "Vesti". On tvrdi da uvozničkom lobiju smeta i Torlak i Zavod za transfuziju krvi i optužuje sve dosadašnje ministre zdravlja za malverzacije i korupciju u zdravstvu.
- Šta su ti ministri radili - pita Karađinović i ocenjuje da su zbog nedostatka vakcina roditelji s pravom zabrinuti.

POVEZANE VESTI

Petak 04.04.2014. 19:47
ne brinite , stiže supermen vučić sa vakcinama!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online