Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 20.03.2014.
04:27
Z. Marjanović - Vesti A

Spomenik i neprijatelju iz Austrougarske

Iako je prošao čitav vek od napada vojske Austrougarske monarhije na Srbiju i čuvene Kolubarske bitke koja se i posle sto godina izučava na svim vojnim akademijama u svetu, na liniji nekadašnjeg fronta seljaci još uvek orući zemlju pronalaze kosti poginulih vojnika, delove vojničke opreme i srpskih i austrougarskih vojnika, šlemove, na hiljade puščanih čaura i na milione olovnih gelera.

Mihajlo Sajić pokazuje spomenik koji je postavio njegov rođak

Na liniji fronta koji se protezao od Suvobora do Rudnika, a posebno na delu linije razdvajanja dve vojske na planini Rajac gde su se odigrale najžešće bitke, još se u zemlji mogu uočiti obrisi nekadašnjih srpskih i austorougarskih rovova u kojima su vojnici masovno ginuli - Austrougari u nadi da će pokoriti Srbiju, a Srbi herojski braneći svoja ognjišta.


Mnogi od njih i posle sto godina leže u neobeleženim grobovima, ali ima i primera kada su meštani obeležavali humke poginulih vojnika, bez obzira na boju uniforme. Takvih grobova u selima na padinama Rajca ima na desetine, a počivališta imenovanih i neimenovanih austrougarskih vojnika narod i danas održava i o zadušnim danima pali voštanice. Jedan od takvih spomenika koji čuva i veoma zanimljivu priču o događajima iz tog vremena nalazi se u zaseoku Prostuga, nedaleko od kuće Lukovića u selu Gornji Branetići, u kojoj više niko ne živi, ali se sećanje na te ratne događaje održalo u kućama familije Milenković.

PORUČNIK FIC
- Ne znam da li je baš tako bilo, ali prema priči koja se sačuvala do danas, kuća domaćina Dragoslava Lukovića se našla između austrougarskih i srpskih položaja. U srpskom rovu nedaleko od kuće kao vojnik nalazio se i Dragoslav koji je svakog dana gledao kako mu vojnici u plavim unifomama i rančevima od teleće kože zalaze u podrum i kako mu maltretiraju porodicu. Jednog dana, valjda kada više nije mogao da izdrži, na svoju ruku je napustio rov i došao do svoje kuće gde je zatekao jednog austrougarskog vojnika. Naravno, presudio mu je, a telo vojnika je odvukao u obližnji potok nakon čega se vratio u rov među srpske vojnike - priča 78-godišnji Miroslav Milenković, događaj od pre sto godina.

Piramida u Čačku

Vlada Srbije svrstala je u red posebnih obeležja srpske istorije Spomen-kosturnicu poginulim ratnicima 1912-1918, podignutu na čačanskom groblju 1934. godine. Tu zajednički počivaju 914 srpskih vojnika i vojnika Centralnih sila, a iznad njihove večne kuće podignuta je piramida sa obeležjima četiri veroispovesti. Meštani su spomenikom učinili čast svom vojniku i beleg neprijateljskom.

 


Dragoslav Luković se nakon rata vratio svojoj kući, ali u domaćinstvu su počele da mu se događaju raznorazne nesreće, te se njegova žena Ljubica za pomoć obratila nekom vidovnjaku Radoju iz Ivanovaca kod Ljiga koji ju je poučio da podignu spomenik bezimenom vojniku i da ga pop opoje.


- I stvarno, negde pedesetih godina prošlog veka Lukovići su neznanom vojniku pored potoka podigli mali spomenik, a osveštao ga je neki pop Aleksa iz Boljkovaca. Lukovići su za pomen tom vojniku spremili i bogat ručak, a svemu tome sam i ja prisustvovao. Od tada, to je bilo pravilo, o zadušnim danima pored spomenika su paljene sveće, a o spomeniku je do kraja života brinula Dragoljubova snaja Milica - priseća se Miroslav Milenković kako su Lukovići preuzeli brigu o neznanom pokojniku. U ovom selu ima još nekoliko humki gde su sahranjeni i opojani posmrtni ostaci vojnika koji su sklonjeni sa njiva.

Zajednički grob

Spomenik mira na Vojničkom groblju u Kovinu podignut je pre četiri godine na mestu gde su zajedno sahranjeni pripadnici srpske, austrougarske i nemačke vojske.

Žestoke borbe u kojima su ginuli i srpski i neprijateljski vojnici vodile su se u selu Gukoš kod Ljiga o čemu svedoči i spomenik austrougarskom poručniku Fricu Štuklu koji se nalazi na imanju 71-godišnjeg Mihajla Sajića iz ovog sela.


- Spomenik od belog mermera na našem je imanju već skoro 100 godina, a podigla ga je odmah nakon završetka Prvog svetskog rata majka poginulog austrougarskog poručnika Frica Štukla. Njega je u najžešćoj borbi ubio smrtno ranjeni srpski vojnik na mestu Bela stena. Spomenik je podignut uz dozvolu mog dede, ali od tada više niko od njegove rodbine nije obilazio. Na spomeniku na nemačkom jeziku piše "Ovde počiva poručnik Fric Štukl, star 49 godina. Poginuo u Ljigu 28. novembra 1914. godine. Snivaj svoju tužnu majku". O njemu su brinuli moj deda, moj otac, ja, a o njemu će brinuti i moji potomci. Na njemu će se paliti sveće sve dok je Sajića jer ovaj spomenik, kao ni svi drugi spomenici podignuti austougraskim vojnicima, nisu spomenici samo neprijateljima već i veličini naroda spremnog da prašta.


SRPSKA ZEMLJA
Njive i livade na padinama Suvobora i Rajca, posebno u selima Slavkovica, Ba, Kadina Luka i Gukoš decenijama su bile grupne ili pojedinačne grobnice i srpskih i austrougarskih vojnika. Majka Frica Štukla je pronašla svog sina i obeležila njegovu večnu kuću, ali koliko srpskih, austrougarskih, slovačkih, mađarskih majki nikada nije saznalo gde leže njihovi izginuli sinovi. Mnogi od njih počivali su u neobeleženim grobovima, pa su se posle mnogo godina njihove kosti ukazivale iz izorane zemlje. To se desilo na imanju Dobrivoja Sajića iz sela Gukoš.

Nemačka počast

U Topčideru se nalazi spomenik srpskim ratnicima poginulim 1915. u odbrani Beograda, a podignut je po naređenju nemačkog feldmaršala Augusta fon Makenzena. Odmah po osvajanju Beograda naredio je da se svi srpski branioci sahrane. U njihovu čast, podigao je spomenik nad grobnicom gde je napisano: "Ovde počivaju srpski junaci", na nemačkom i srpskom jeziku. U neposrednoj blizini je i spomenik izginulim austrougarskim vojnicima.

- Godinama smo orući njive iskopavali kosti poginulih ratnika, a ko će znati kojoj su vojsci pripadali. No, iz poštovanja prema poginulima, pa makar to bili i austrougarski zavojevači, 1999. godine sam na svom imanju podigao mermerni spomenik na kojem piše "Svim izginulim u ratu 1914. godine, čiji su grobovi na mom imanju i okolini Belih stena, podiže D. Sajić". Računam da će neprijatelje za sva vremena pomiriti srpska zemlja te na svake zadušnice pored spomenka članovi moje porodice popale sveće, okite ga cvećem, kakav je red, a neko od ukućana u crkvu odnese žito za pokoj duše izginulima. Među onima čije kosti leže u zajedničkom grobu sigurno ima i neprijateljskih vojnika, ali pokojnike treba poštovati. Bez obzira na mnogobrojne zločine, mnogi austrougarski vojnici nisu svojom voljom pošli da unesreće srpski narod - kaže za "Vesti" Dobrivoje Sajić.


Zajedničke grobnice i spomenik austrougarskim i srpskim vojnicima postoje u Loznici, Lazarevcu i Gornjem Milanovcu...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.03.2014. 06:49
Slava svim palim Srbima borcima za slobodu srpskoga roda.
Četvrtak 20.03.2014. 07:22
narod, kao srbski narod necete naci nigde na svetu...prosao sam ceo svet i to mogu da tvrdim...da da Bog da ponovo vaskrsne ono sto je najbolje u Srbima i da ponovo budu ono sto su bili...
Četvrtak 20.03.2014. 07:58
Sve bi im ja kosti tih neprijatelja pobacao po deponiji i smetlistu.tu su bili hrvati iz vrazje divizije koji su strasna zlodela pocinili. procitajte pricu o najmladjem kaplaru Momcilu Gavricu.austrougari su mu ubili oca i majku i sedmoro brace i sestara u dvoristu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online