Četvrtak 21. 2. 2019.
Washington
-30
 • Chicago
  10
 • New York
  -10
 • Belmont
  -50
 • Atlanta
  50
 • Boston
  120
 • Firt
  -10
 • Denver
  20
 • Detroit
  20
 • Dover
  30
 • Hartford
  -20
 • Orlean
  10
 • Helena
  140
 • Ren
  -60
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  20
 • Portland
  150
 • Salem
  10
 • Santa Fe
  -60
 • Tampa
  220
 • Topeka
  -10
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Na ljubavnom planu ne dešava se ništa novo. To vas muči jer mislite da vam je partner najveći pokretač. Ostavite emocije zasad po strani i posvetite se obavezama.
SAVET: napravite prioritete.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Usmereni ste na uspeh bez šanse za kompromis. Pri tom ne vidite nedostatak u vašem radu koji može izazvati period totalne izolacije i zakonske odgovornosti.
SAVET: pažljivo s dokumentima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Vaša nametljivost ljuti jednog bliskog prijatelja. Bez obzira na poverenje i odanost, ako se ne zaustavite, na kraju ćete ostati odbačeni i sami.
SAVET: preispitajte sebe.
Subota 19.06.2010.
00:00
Piše: Jovo BAJIĆ A

RATKO ŽIVADINOVIĆ - NEOBIČNA LjUDSKA I NOVINARSKA SUDBINA SLOBODARSKA DUŠA U KRILU EKSTREMNE IDEJE - SAVEZNIK I PRIJATELj DIMITRIJA LjOTIĆA - ZA KOMUNISTE NARODNI NEPRIJATELj (6)

Na poslednjem putu

 

Saveznici su bili odmah tu, iza slovenačko-italijanske granice, i Ljotić je planirao da im uputi patrijarha Gavrila i episkopa Nikolaja - kao emisare. Trebalo je samo da iz štaba vojvode Momčila Đujića u Svetom Petru, od Gorice, pređu preko linije razdvajanja.
Ljotić je hteo da ih lično isprati i 23. aprila 1945. se iz Ilirske Bistrice, gde je bio sa svojim zborašima, krenuo u Sveti Petar - na svoj poslednji put. U malom automobilu kojim je upravljao Ratko Živadinović, s njim su bili inž. Svetolik Lunja Lazarević, na sedištu suvozača, a pored njega na zadnjem sicu, madracu iz nekih drugih kola, sudija Jova Saračević, jedan od Ljotićevih ličnih sekretara.

ZAVIČAJNI MUZEJ U SOKOBANJI: Rodna Kuća Stojana i Ratka Živadinovića
 


Svedok nesreće u kojoj će kasno uveče tog istog dana poginuti Ljotić, a Živadinović biti smrtno povređen, inženjer Lazarević je mnogo kasnije opisao tu vožnju u neizvesnost - bar što se tiče misije radi koje je preduzeta.
Živadinović je bio očajan vozač, nevešt i strahovito kratkovid, sa debelim staklima na naočarima, jedva da je video put pred sobom i pogodio bi svaku rupu na ionako izlokanom putu. Ljotić, koji je pri svakom potresu udarao glavom u krov auta, često ga je opominjao - "Pazi, Rale, na rupe, moja ti je glava meka", a Ratko bi uvek odgovarao isto - "Ne brinite ništa, druže predsedniče, prešao sam Karavanke dolazeći u Bistricu".
Zboraši su se, kao i njihovi krvni neprijatelji komunisti, još od osnivanja oslovljavali sa druže.
Oko devet sati uveče, kod mesta Hajdučine, zaustavili su ih slovenački domobrani Leona Rupnika. Prepoznali su Ljotića i savetovali da ne ide dalje, ali je on odlučio da se nastavi.
Nešto kasnije, a to je bilo samo 10-15 minuta pre nego što će uslediti nesreća, kad Ratko zamalo nije pregazio dvojicu biciklista, inž. Lazarević je - prema sopstvenom kazivanju - zatražio da preuzme volan. Ali mu je Ljotić ljutito rekao da "ostavi Ratka na miru". A Ratku je rekao da ugasi farove, da ne bi bili "dobra meta za njih", to jest - partizane. Ratko je to odmah učinio.
Lazarević je onda pokušao da privoli Ljotića da prekinu putovanje i nastave rano ujutro, njemu se pridružio i sudija Saračević, ali im je partijski šef obojici odbrusio da mogu da iziđu iz auta, ali da on mora da stigne:
"Slušajte me, ja kad imam negde da stignem, onda i kad bih znao da ću poginutiprodužio bih put."
To su bile poslednje reči lidera zboraša pre katastrofe. Vozeći bez svetla, Ratko nije video da je polovina mosta koji je iznenada iskrsnuo pred njima bio srušen i da vozila u oba pravca idu preko druge polovine. Automobil se sunovratio u reku.
Dimitrije Ljotić je ostao na mestu mrtav, a vozač Ratko Živadinović je zadobio teške povrede kojima je kasnije podlegao. Umro je u Austriji gde je i sahranjen. Inženjer Svetolik Lazarević je slomio vilicu i nogu. Jedino je sudija Jovo Saračević ostao nepovređen.
Stradale su pronašli četnici Momčila Đujića i preneli ih u četničku kapelu u Sveti Petar kod Gorice. Sutradan, 24. aprila, služeno je opelo, sa sveštenicima Dinarske divizije, a na sahrani Dimitrija Ljotića, 25. aprila, od njega su se nad grobom oprostili patrijarh Gavrilo Dožić i episkop Nikolaj Velimirović.
Mesec i po dana posle ovog događaja, nove vlasti u Beogradu su pokrenule istragu za utvrđivanje ratnih zločina Ratka Živadinovića, kao novinara i urednika lista "Obnova", jer je u toj ulozi širio "fašističko-ljotićevsku propagandu na štetu narodnooslobodilačkog pokreta".
Već 29. oktobra 1945. godine, Odsek unutrašnjih poslova Sreskog narodnog odbora iz Sokobanje je zaključio da je "na osnovu prikupljenih podataka, ličnog znanja, kao i potpuno ispitanih i dokazanih činjenica, utvrđeno:
da je Živadinović Ratko, publicista iz Beograda, za vreme okupacije zauzeo neprijateljski stav prema narodu i narodnooslobodilačkom pokretu;
da je kao visoki funkcioner protivnarodne organizacije Ljotićevaca, uzeo odlučnog učešća u radu okupatora protivu naroda, te time posredno pomagao zločine okupatora i njegovih ostalih pomagača;
da je u vreme oslobođenja pobegao u inostranstvo, te se danas nalazi u odmetništvu."
To su bili argumenti da vlasti Ratka Živadinovića proglase za narodnog neprijatelja. Ovo je pratilo rešenje o konfiskaciji celokupne njegove imovine - dva kreveta s madracima, dva ormana od orahovine, dve natkasne, dve stolice, dve fotelje, dva dušeka, jednog pisaćeg stola, jedne peći i toaleta (to jest toaletnog stočića) - bez ogledala. .


Put Srbije u
Novu Evropu

Protiv Živadinovića su korišćeni i poverljivi izveštaji o njegovim javnim istupanjima tokom okupacije. Između ostalog i tvrdnja o "jevrejskoj zaveri", koja se pominje i u programu "Zbora", i podrška vladi Milana Nedića:
"Nije fraza da je Nedić spasilac srpskog naroda, to je fakat. Ali još uvek ima onih koji neće to da priznaju. Pred nama su dva puta - boljševizam i Nova Evropa i mi moramo jednim ili drugim. Vezivanje našeg naroda za boljševizam je nemoguć, jer je on već uništen, pošto su elitne trupe SSSR dovedene u bezizlazan položaj. I nama ne ostaje nego samo jedini izlaz, vezivanje za Novu Evropu i uključivanje u nju".
Tako je Živadinović Srbiju video u Hitlerovom Trećem rajhu.


 

VIDEO VESTI
 • 2019 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija