Četvrtak 21. 2. 2019.
Washington
-30
 • Chicago
  10
 • New York
  -10
 • Belmont
  -50
 • Atlanta
  50
 • Boston
  120
 • Firt
  -10
 • Denver
  20
 • Detroit
  20
 • Dover
  30
 • Hartford
  -20
 • Orlean
  10
 • Helena
  140
 • Ren
  -60
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  20
 • Portland
  150
 • Salem
  10
 • Santa Fe
  -60
 • Tampa
  220
 • Topeka
  -10
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Moguća je vest o skorom unapređenju. Ukoliko ste jedan period proveli u učenju i usavršavanju svog znanja, očekujte da će vam se uskoro sve isplatiti.
SAVET: čuvajte se prehlade.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Šta god da uradite, na kraju ispadne pogrešno. Ne dozvolite da vas to demorališe, na kraju će sve doći na svoje mesto, a s tim i vi na pobedničko postolje.
SAVET: razmislite o tome.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Vaša nametljivost ljuti jednog bliskog prijatelja. Bez obzira na poverenje i odanost, ako se ne zaustavite, na kraju ćete ostati odbačeni i sami.
SAVET: preispitajte sebe.
Ponedeljak 08.11.2010.
00:00
Z. MARJANOVIĆ A

KO JE INICIRAO PREMEŠTANjE BISTA NARODNIH HEROJA IZ CENTRA GORNjEG MILANOVCA

Brdo mira - geto za heroje


Iako se danas niko od funkcionera tadašnjeg DOS-a "pouzdano ne seća" od koga je poimenice iz te političke tvorevine potekla inicijativa da se iz gradskog parka u centru Gornjeg Milanovca dislociraju biste narodnih heroja rudničko-takovskog kraja, sve se otvorenije govori o tome da mesto gde se sada nalaze grupisane biste u spomen-parku na Brdu mira najviše podseća na geto za heroje. Svi koji su nešto značili u tadašnjem DOS-u, a među njima i Pavle Brković (DSS), tadašnji predsedavajući tog političkog tela, koje je i vedrilo i oblačilo u gradu, tvrde da za to nije postojala nikava politička odluka i da je to bio predlog Muzeja rudničko-takovskog kraja, a u cilju zaštite spomenika.
- Na sastancima DOS-a, koliko se sećam, nikada nije raspravljano o dislociranju spomenika narodnih heroja, niti o tome postoji nekakva politička odluka. Međutim, to je bilo vreme kada su te biste bile stalno na udaru huligana koji su ih skrnavili farbanjem i ispisivanjem raznoraznih grafita, a neke su i srušili. Njihovo izmeštanje bilo je, zapravo, pokušaj da se biste narodnih heroja zaštite od skrnavljenja, sa čim se apsolutno nisam slagao - ističe za "Vesti" Pavle Brković. Njegova izjava gotovo je idenitična sadržaju predloga za izmeštanje spomenika što ga je Muzej rudničko-takovskog kraja poslao OO SUBNOR-a 6. novembra 2002. godine, koji je potpisao tadašnji direktor Radoš Gačić.
Sa predlogom Muzeja rudničko-takovskog kraja, istina nevoljno, saglasio se i SUBNOR, ali uz napomenu Vere Todorović, predsednika boračke organizacije, da je tada bila takva politička situacija da drugačiju odluku, osim one ponuđene, nisu mogli ni da donesu. Biste su dislocirane na Brdo mira, ali danas se u gradu sve češće pominje mogućnost da se one vrate tamo gde su i bile do 2002. godine.
- Tada smo morali da prihvatimo predlog koji je išao zabilaznim putem, preko Muzeja rudničko-takovskog kraja koji je, tobož, brinuo o bistama heroja i naših saboraca. Međutim, vreme je pokazalo da ni na Brdu mira biste nisu pošteđene skrnavljenja, a desilo se i to da su lopovi ukrali dve biste jer u spomen-parku ne postoji čuvarska služba. No, i pored toga, mišljenja smo da heroji treba da ostanu tamo gde su sada, ali pod uslovom da opštinska vlast povede više računa o uređenosti i bezbednosti mesta gde se biste nalaze - kaže Vera Todorović, predsednik OO SUBNOR-a.

Nebojša Savović Nes


Nebojša Savović Nes, najpoznatiji milanovački vajar, ne razmišlja o tome da li je bilo potrebno da se biste narodnih heroja izmeste na Brdo mira, ali je apsolutno nezadovoljan izborom mesta gde se one sada nalaze.
- Ako se tada neko pozvao na struku kao razlog za izmeštanje bisti, onda je trebalo i da se ponaša u skladu sa strukom. Ovako, po meni, mesto gde su postavljene biste narodnih heroja najviše podseća na geto za heroje, ili kao da su heroji ponovo postrojeni pred streljački stroj. Spomen-park Brdo mira je zamišljen tako da bude u neku ruku istorijska čitanka, a u tom prostoru biste narodnih heroja su morale da budu postavljene kao deo te čitanke jer je reč o ljudima koji su imali veoma važnu ulogu u određenom istorijskom trenutku čitavog rudničko-takovskog kraja. Izgleda da je onom ko je određivao mesto gde će biste biti postavljene bilo najbitnije da one budu što pre preseljene iz centra grada - objašnjava Nebojša Savović Nes.
 


Uvređeni saborci
Borcima Gornjeg Milanovca nije bilo lako da prihvate "dobronameran" predlog da se biste narodnih heroja izmeste na Brdo mira ali, prema rečima Vere Todorović, najteže im je bilo prilikom izmeštanja biste narodnog heroja Tihomira Matijevića iz kruga PIK-a "Takovo".
- Odmah nakon što je prodat PIK "Takovo", pozvao nas je Rodoljub Drašković, novi vlasnik, i naredio nam da iz kruga odnesemo bistu jer mu je to, kako nam je rekao, jedan od prioritetnih poslova. Kada je tročlana delegacija SUBNOR-a otišla u "Takovo" da se dogovorimo o izmeštanju biste, Drašković nije želeo ni da nas primi, već je preko sekretarice poručio da nema šta da razgovara sa nama nego da što pre odnesemo bistu - objašnjava Vera Todorović.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO VESTI
 • 2019 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija