Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2019.
19:09 >> 01:06h
Vestionline A

Nije Agut što i polje preći, a na početku beše drugačije

Borbeni španski teniser savladao Novaka Đokovića s 1:6, 7:5, 6:3 u osmini finala na turniru iz masters serije u Majamiju na kojem je naš as trijumfovao šest puta.

EPA/Rhona Wise
Đoković i Bautista Agut po završetku meča

 

David Ferer uskoro puni 37 godina i brzo će u penziju. Ostaće upamćen kao teniser koji je zadivljujuće uporan i borben do krajnjih granica izdržljivosti. Zato i ima nadimak Zid jer deluje neprobojno i njegov otpor nikome nije bilo lako da slomi tek tako. 

Već ima dostojnog naslednika, a to je njegov zemljak Roberto Bautista Agut, 25. na svetskoj listi. Na svojoj koži je njegovo rudarsko pregnuće i nadahnuće ponovo osetio Novak Đoković, vodeći teniser sveta. 

Bio je to preslikan meč onog iz polufinala iz Dohe, na prvom turniru ove godine za obojicu, na kojem je Španac i podigao trofej. Naš as je poveo u setovima, ali se njegov suparnik preporodio u nastavku duela. A krenulo je tako da se činilo da će Đoković rutinski da obavi posao. Šta i misliti posle 6:1, s potpunom kontrolom nad razvojem događaja?

Znao je, naravno, naš teniser da Agut neće lako da položi oružje. Kao kada se Roki nebrojeno puta diže na noge s patosa, španski teniser je počeo da preporađa svoju igru. U pravi čas po Đokovića, jer se videlo da njegov protivnik ima zamah, meč je u drugom setu prekinut zbog kiše. Nije pauza dugo trajala. Čak je i delovalo da se naš as vratio osvežen, spreman da završi posao u dva seta. U završnici. međutim, načinio je kobne greške i iz povoljnih situacija pa je odluka morala da padne u trećem setu.

Epa/JASON SZENES
Protivnik je bio bolji: Đoković kao poraženi napušta poprište bitke s Agutom

Agut, već rudarski nabaždaren, kao da je u tom oknu stadiona "Hard rok" dobio i veću lopatu. Upinjao se Đoković, ali borbenost njegovog rivala koji je sve stizao u dugim razmenama udaraca, delovala je i demorališuće. Gde god naš as da je pokušao, Agut je već bio tamo, kadar da stigne.

Pobedio je zasluženo. Zaista, kapa dole posle uzdizanja iz kraha u prvom setu. U četvrtfinalu se sastaje s braniocem trofeja Amerikancem Džonom Iznerom, devetim "reketom", koji je u četvrtom kolu bio uspešniji od Britanca Kajla Edmunda (22. mesto) sa 7:6 (7:5), 7:6 (7:3). Ko pobedi, igraće u polufinalu s boljim iz duela Hravat Borne Ćorića (13) i 18-godišnjeg Kanađanina Feliksa Ožea Alijasima (57), koga smo upoznali kroz mečeve s Laslom Đerom na dva turnira na šljaci u Brazilu nedavno. Taj je talentovani igrač počeo godinu na 109. mestu, a na listi u ponedeljak biće 41. najmanje. 

III set

3:6 - Agut je asom stekao dve meč-lopte, a onda je i dotukao Đokovića neuhvatljivim forhendom uz liniju. Zaslužena pobeda borbenog Španca.

3:5 - Agut će servirati za pobedu.

2:5 - Španac ne posustaje. Ima konce igre u svojim rukama, nadahnut je i borben do krajnjih granica. To deluje demorališuće na Đokovića.

2:4 - Ne da se Agut.

2:3 - Vraća Đoković brejk. U prethodnom gemu na Agutov servis nije iskoristio dve prilike, sada jeste prvu. 

1:3 - Nije dobro. Agut je imao 0:40, Đoković je spasao dve brejk-lopte, a kad je trebalo i treću, načinio je dvostruku servis-grešku.

1:2 - Đokovićeva potpuna usredsređenost nije mu donela gem iako je imao 15:40 na Agutov servis. Upornom Špancu su nadalje pripala sva četiri poena, a naš teniser je u poslednjem mogao da reaguje i bolje na skraćenu loptu. 

1:1 - Ko li će sada prvi do brejka?

0:1 - Agut se preporodio u drugom setu i sada Đoković ima posao s ratnikom prekoputa.

EPA/JASON SZENES
Đokovićeva velika iskušenja u sudaru s borbenim Špancem

II set

5:7 - Posle 30:0 za Đokovića sledeća tri poena su pripala Agutu. Stekao je priliku za brejk. Naš as u drugom setu prvu nije spasao, ali ovu jeste servisom koji je za dlaku bio aut. Agut je to i proverio čelendžom. Zatim je Španac, zahvaljujući Đokovićevim greškama došao do još jedne šanse da izjednači u setovima na servis našeg tenisera, što se i dogodilo, jer je Đoković posustao u žestokim razmenama udaraca s osnovne linije. Pogodio je mrežu.Igraće se set odluke.

5:6 - Đoković je stekao priliku za brejk, ali je onda načinio grešku iz forhenda iz izgledne situacije. Pogodio je mrežu posle 24 razmenjena udarca. I sledeća dva poena su pripala Špancu, koga je naš as imao u šaci. Šteta. Ponovo servis za nadu u taj-brejku.

5:5 - Đoković ostaje u setu na svoj servis u prvom gemu posle kratke pauze zbog kiše.

Zagrevanje za nastavak

4:5 - Agut je osvojio gem, a meč je posle sat i po prekinut zbog kiše.

4:4 - Đoković osvaja gem na svoj servis.

3:4 - Agut sve bolje servira i zato je konkurentniji nego u prvom setu. Đoković je imao brejk-priliku ovde, ali se Španac izbavio.

Epa/JASON SZENES
Agut se preporodio u drugom setu

3:3 - Igralo se na razliku. Đoković se iz bele majice od ovog gema preobukao u plavu. 

2:3 - Prvi put Agut osvaja gem na svoj servis bez izgubljenog poena, a završava ga asom. Rasplamsava se...

2:2 - Đoković je izjednačio. U drugom setu ima mnogo boljeg takmaca.

1:2 - Gem ipak pripada Špancu, koji se suočio s tri brejk-lopte, na 15:40 i zatim kad se igralo na razliku. Samo da ne dobije krila...

1:1 - Đoković se prvi put suočio s brajk-šansama protivnika, a bile su ih dve (15:40). Agut rasterećeno kreće na sve ili ništa, što može biti problem našem asu.

1:0 - Ohrabrujuće počinje i drugi set. Agut je na 15:40 spasao samo prvu brejk-loptu.

I set

6:1 - Besprekorno za 33 minuta uz dva asa u ovom gemu, poslednjem u prvom setu.

5:1 - Đoković je ove godine dva puta dobio set sa 6:0, oba puta u pohodu ka tituli na Australija openu. Agut je izbegao da se već posle prvog seta nađe u toj kolekciji "krompira" s Kanađaninom Denisom Šapovalovom (treće kolo) i Francuzom Lukasom Pujom (polufinale). Naš teniser je i u ovom gemu imao brejk-priliku, prvu koju je Španac spasao.

Đokovićev vanserijski bekhend

5:0 - Đoković na protivnikov servis čini brejkove, a na njegov se igra na razliku, ali se Agutu ne daje šansa da se i on ponada. 

4:0 - Još jedan Đokovićev brejk. Široko su mu otvorena vrata vođstva u setovima.

Kada bi Đoković savladao i Aguta i Iznera, protivnik u polufinalu bi mu bio uspešniji iz meča Hrvata Borne Ćorića i 18-godišnjeg Kanađanina Feliksa Ožea Alijasema, koga smo upoznali kroz duele s Laslom Đereom na dva turnira na šljaci u Brazilu. 

3:0 - Iako se igralo na razliku u Đokovićevom servis-gemu, utisak je da naš as potpuno kontroliše razvoj događaja na početku meča. Sada treba izbeći padove koje je ispoljio protiv Argentinca Federika Delbonisa u prošlom kolu.

2:0 - Naš teniser dolazi i do brejka, a pripali su mu svi poeni u gemu.

1:0 - Meč je krenuo Đokovićevim servisom. Agut, 25. na svetskoj listi, došao je samo do jednog poena.

Izner, koji je prošle godine u finalu savladao Nemca Aleksandra Zvereva sa 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, pobedio je Edmunda posle 100 minuta u meču bez ijedne prilike za brejk. Đoković bi s njim igrao 12. put. Međusobno vodi s 9:2. Pripalo mu je šest poslednjih duela, a jedan i u Majamiju, u polufinalu 2015. sa 7:6 (7:3), 6:2.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online