Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.09.2018.
11:33
b92.net, Vestionline A

Tenis - sport koji polako gubi identitet?

Kada kolege novinari, treneri i igrači budu sumirali utiske o aktuelnoj sezoni, sigurno će biti reči o velikom povratku Novaka Đokovića, nastavku serije Rafaela Nadala na Rolan Garosu i turnirima na šljaci, neverovatnoj sposobnosti Rodžera Federera da se održi u vrhu i osvaja najveće titule sa punih 37 godina, ali i o sve slabijem naletu talasa mladih igrača.

EPA/Justin Lane
Foto: Ilustracija

Kada se, sa druge strane, bude govorilo o organizacionom i marketinškom delu cele priče, za razliku od igračkog aspekta, jasno je da od 2018. tenis neće biti isti sport. 

Razlog tome najviše su promene u Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) koja je odlučila da reformiše jedino ekipno takmičenje u "belom sportu" – Dejvis kup. 

Biće promenjen format, pa će umesto dosadašnjeg takmičenja koje traje tokom čitave sezone i zasnovano je na formi domaćinstava, igrati na kraju godine, u jednom mestu i na klasičnom turniru će učestvovati 18 selekcija. 

- Oduševljen sam što su države glasale za novi, dugoročni status Dejvis kupa. Naša misija je da se pobrinemo da ova istorijska odluka donese boljitak sledećoj generaciji tenisera u decenijama koje dolaze - rekao je predsednik ITF Dejvid Hagerti.

Među onima koji su se zalagali za promene bio je i najbolji srpski sportista Novak Đoković – u više navrata je isticao da problem leži u formatu takmičenja. Sistemom koji će "živeti" još sledeće sezone igrači su bili dodatno opterećeni, a imali su i obavezu da zbog Olimpijskih igara nastupaju određen broj puta za reprezentacije. 

- Čujem da mnogi spominju moje ime kada je reč o podršci celokupnoj ideji, ali to nije istina. Ja sam samo za promenu formata, to sam govorio pre pet, 10, 15 godina, a to kažem i sada. Ništa se nije promenilo. Drago mi je da su ljudi iz ITF shvatili hitnost za promene u rasporedu, jednostavno nije bilo dobro organizovano, posebno ne za vrhunske igrače. Veoma mali broj top tenisera je redovno nastupalo u Dejvis kupu -  rekao je Đoković. 

Bilo je onih koji su podržali ovakvu inicijativu više nego način na koji je izvršena, ali i velikih imena iz teniskog i novinarskog sveta koji su javno i otvoreno kritikovali promene. Među njima možda i najglasniji bili su Pat Keš, Boris Beker, Tomaš Berdih, Lejton Hjuit, Rodžer Federer… 

- ITF nikada nije uključivao igrače u odluke, ali sam malo iznenađen. Nisam bio uključen proces jer nisam znao konačnu odluku. Dejvis kup je, u neku ruku, bio pogrešan, ali se osećam tužno jer nećemo više imati Dejvis kup kakav smo imali. Ništa više neće biti isto - rekao je Federer, a onda pokrenuo i pitanje finansiranja projekta: 

- Nadam se da će svaki dinar biti uplaćen za buduće generacije. Ugovor sa marketinškom grupom ISL sa početka veka je propao i mnogo nas unazadio. Ne želim da vidim da se to desi ponovo. Za nas tenisere je malo čudno videti fudbalera da dođe u naš svet. (Đerar) Pike mora biti veoma pažljiv. Dejvis kup ne sme postati Pikeov kup.

Bilo kako bilo, u februaru naredne godine, 24 nacije učestvovaće na kvalifikacionom turniru, od čega će 12 izboriti plasman na završni turnir, na kojem će učestvovati polufinalisti iz tekuće sezone, kao i dve selekcije sa specijalnim pozivnicama. 

Prvi Dejvis kup u novom formatu biće održan od 18. do 24. novembra 2019. godine, a domaćin će biti Madrid ili Lil. 

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.net.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online