Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.08.2018.
01:48
G. Anđelić - Vesti A

Pukao Federerov lanac: 8/8 imaju samo Nadal, Navratilova i Evert

Novak Đoković je u Sinsinatiju osujetio švajcarskog asa da načini još jedno svoje vredno dostignuće

Tanjug/AP
Ostavio velikog rivala na "sedam od sedam": Đoković i Federer na ceremoniji dodele trofeja

Švajcarski as Rodžer Federer je s trave u nemačkom gradu Haleu poneo i devet trofeja. Osmostruki pobednik je i na Vimbldonu i u dvorani Sankt Jakob pred svojima u Bazelu, ali je samo u Sinsinatiju nizao titulu po titulu od prve iz finala u finale od prvog. 

Kada je bio na pragu još jednog vanrednog dostignuća – osam trofeja iz osam finala – naleteo je na ovaj put boljeg od sebe, onog preko kojeg je nastavljao nisku tri puta.   

U Haleu, recimo, znao je samo za trijumfe u pet prvih odlučjujućih mečeva (2003-06, 2008), ali ga je u šestom finalu (2010) savladao Austrlijanac Lejton Hjuit pa u sedmom (2012) Nemac Tomi Has. Zatim je pobedio u još četiri svoja završna duela (2013-15, 2017), a kada je nedavno u njegovim rukama već bila viđena „desima”, kako bi to rekli Španci, iznenadio ga je mladi Hrvat Borna Ćorić. 

Na Vimbldonu ima trofeja koliko nijedan teniser od njegovog početka 1877, ali mu je nisku od pet prvih i to uzastopnih trijumfa (2003-07) prekinuo španski as Rafael Nadal u finalu 2008, u jednom od najdramatičnijih mečeva u istoriji tenisa. U Bazelu, opet, izgubio je u prva dva finala dok je njegova velika karijera tek bila u povoju – protiv Šveđanina Tomasa Enkvista 2000, a sledeće godine i od Britanca Tima Henmana. U odlučujućem okršaju s njim trofeje su pred očima domaće publike odnosili i Novak Đoković jednom (2009) i Argentinac Huan Martin del Potro dva puta (2012-13). Našem asu se revanširao odmah dogodine, a argentinskom teniseru prošle pa je u Bazelu važeći pobednik.

Niz s najviše trofeja bez poraza od prvog finala

11: Nadal (Rolan Garos) 11/11
11: Nadal (Barselona) 11/11
8: Nadal (Monte Karlo) 11/12
8: Navratilova (Vimbldon) 9/12
8: Evert (Hilton Hed, Amelija ajlend) 8/9

Federerov lanac, dakle, pukao je i u Sinsinatiju. Ima u tenisu ostvarenja po kojima je švajcarski div neponovljiv, ali po postignuću na turniru iz masters serije u Ohaju, da ga Đoković u tome nije osujetio, ne bi bio jedinstven. Naprotiv. 

Vrhunsko mesto u analima po broju trijumfa bez izgubljenog finala pripada Nadalu. „Kralj šljake” je u ovoj sezoni 11. put ovenčan lovorom i na Rolan Garosu i u Barseloni kao uvertiri za pariski grend slem.

EPA/Caroline Blumberg
Još se nije našao junak koji bi ga savladao u finalu Rolan Garosa: Rafael Nadal s 11. titulom
EPA/Alejandro Garcia
Nedodirljiv i u Barseloni: Nadal s 11. trofejem iz ove godine

Briljantan je i u Monte Karlu, na turniru kojim se svake godine masters serija doseli na zemljanu podlogu. Tu je bio nedodirljiv u svojih prvih osam finala. Nemilosrdno je porušio sve prepreke od 2005. do 2012: Federera tri puta, Đokovića dvaput...A onda se i njegov krčag razbio. U svom devetom finalu uzastopce, 2013, poklekao je pred našim asom koji je jedini stekao vrlinu i samopouzdanje da se uhvati ukoštac s „kraljem šljake” na njegovom tlu. 

Đoković je u Monte Karlu najbolji bio i 2015, kada je Nadala savladao u polufinalu. Španac se ipak vratio na tron. S još tri pobede i to je turnir na kojem ima 11 trijumfa, a to je i najviše u muškom tenisu. Imao bi ih i 12 da nije iznikao naš as. 

Dogodine će tri puta pucati na tuce trofeja s jednog takmičenja. A takvu riznicu ima samo legendarna Martina Navratilova iz Čikaga između 1978. i 1992.  

Osam trofeja, koliko ih je Federer osvojio na Vimbldonu i u Bazelu, ne i u Sinsinatiju, Nadal ima u Rimu, takođe na turniru iz masters serije na šljaci, ali je i u „večnom gradu” njegova niska prekinuta posle pobeda u prvih pet finala. I opet mu je konce pomrsio Đoković, savladavši ga u odsudnom meču 2011, a onda i u finalu 2014. 

Proslavljeni argentinski teniser Giljermo Vilas najviše je trofeja (8) uzeo na šljaci u Buenos Airesu, ali je pre tih trijumfa izgubio u svom prvom finalu. Zato ni on nije u ravni s tri Nadalova podviga, a poklekao je i između sedme i osme titule u glavnom gradu svoje domovine.

EPA/Jason Szenes
Legende svog doba: Martina Navratilova i Kris Evert

U ženskom tenisu samo dve legendarne igračice imaju po osam trijumfa u isto toliko prvih finala. Navratilova tako nešto ipak nije postigla u Čikagu, a ni na travi u Istbornu, gde je pobedila 11 puta. „Osam od osam” je ostvarila na Vimbldonu. Pre prvih poraza u finalu (1988-89) pokorila ga je 1978-79. i 1982-87.  Trijumfovala je i 1990. Devet trofeja na najčuvenijoj travi belog sporta nije prigrabio niko ni pre ni posle nje ni među teniserima.

Slavna američka teniserka Kris Evert je najviše trofeja u karijeri (8) osvojila na turniru za koji od 2001. licencu Ženskog teniskog udruženja ima Čarlston (Jelena Janković pobedila 2007, a finalista bila 2013), ali se u njeno vreme igrao u Hilton Hed ajlendu u Južnoj Karolini i dve godine (1975-76) u Amelija ajlendu u Floridi. Pehare je podigla u svojih prvih osam finala, a u devetom (1986) izgubila je od nadolazeće zvezde Nemice Štefi Graf.

Rouzvelova niska bila je u Parizu

Dok se tenis nije profesionalizovao 1968, buntovnici koji su zahtevali da se zna koliko će para da dobiju za svoju muziku imali su takmičenja u sopstvenoj režiji, a amateri su i dalje igrali na turnirima establišmenta. Tri najznačajnija profi turnira, koji najbliže odgovaraju današnjim mastersima, bili su u raznim američkim gradovima, u Parizu i u Vembli areni u Londonu.
U prestonici Francuske proslavljeni australijski teniser Ken Rouzvel je odigrao osam finala i ni u jednom nije izgubio. Prvo je trijumfovao 1958, a zatim sedam puta uzastopce (1960-66). Prva četiri trpfeja osvojio je na šljaci Rolan Garosa, a potonje na parketu u dvorani Pjer de Kuberten.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online