Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.08.2018.
20:40 >> 01:12h
Vestionline A

Širok osmeh i "zlatan masters"

Posle poraza u svih pet finala na turniru iz masters serije u Sinsinatiju Novak Đoković je najzad trijumfovao, dok je Švajcarac Rodžer Federer izgubio prvi put tek u osmom odlučujućem meču - 6:4, 6:4.

Tanjug/AP
Najzad u rukama šampiona kakav se jednom rađa: Đoković s trofejem u Sinsinatiju

I jedan i drugi kada su dolazii do polufinala u Sinsinatiju to je bila pobeda. Onda je jedan pobeđivao uvek i u finalu, a drugi nikako. Posle njihovog 46. međusobnog okršaja istorija turnira na kojem se masters serija igra od svog početka 1990. ima novog junaka, a on ima "zlatni masters". Jedan jedini u istoriji tenisa. Podsetimo baš u ovom trenutku da je Novak Đoković osvojio u blistavoj karijeri i trofeje sa sva četiri turnira za grend slem.

Naš i švajcarski as sastali su se osmi put u odlučujućem meču u ovoj kategoriji teniskog takmičenja za muškarce, koja je najznačajnija posle "paketa" u kojem su Australija open, Rolan Garos, Vimbldon i predstojeći Ju-Es open. Naš div je imao pobedu više, a sva tri poraza je pretrpeo u - Sinsinatiju. Tu ga nije htelo pa nije. U finalu je igrao još dva puta, a oba puta je uspešniji bio i Britanac Endi Marej.

A Federer je baš u ovom gradu Ohaja imao impresivan učinak. Sedam finala - sedam trofeja.

I - njegov lanac je pukao. Pokidao mu ga je teniser koji je sam pao, ali se i sam podigao i sada grabi ka novim podvizima. 

Presudili su brejkovi. Đoković ih je imao tri, a Federer jedan. Sva tri kojih se domogao naš as bili su kao pod indigom. Švajcarac je jednom u prvom setu, a dvaput u drugom činio sebi medveđu uslugu tako što je dvostrukim servis-greškama poklanjao Đokoviću prilike da načini brejk. Već sledeći poen bio je i osvojeni gem našeg tenisera na protivnički servis.

Godine prvenaca

2007: Majami (6)

2007: Kanada (4)

2008: Indijan Vels (5)

2008: Rim (4)

2009: Pariz (4)

2011: Madrid (2)

2012: Šangaj (3)

2013: Monte Karlo (2)

2018: Sinsinati (1)

Jedini brejk do kojeg je došao Federer, za vođstvo s 2:0 u drugom setu, bio je i jedini Đokovićev pad koncentarcije u 85 minuta još jedne velike bitke. Nije ga pokolebala ni rasprava s glavnim sudijom u četvrtom gemu drugog seta koji ga je opomenuo zbog navodnog prekoračenja vremenskog ograničenja za pripremu servisa. Đoković je osetio nepravdu jer je zbog tog detalja na udaru od početka karijere, a sada mu se navalila na leđa i štoperica koja meri vreme za serviranje. Sačuvao je prisebnost, a to govori da je ponovo njegova glavna osobina mentalna snaga kojom kruniše vanredno igračko umeće.

Najviše okršaja

u finalu

12: Đoković - Nadal

12: Nadal - Federer

10: Đoković - Marej

8:   Đoković - Federer

6:   Mekinro - Lendl

6:   Beker - Edberg

Prvi trijumf u Sinsinatiju mu je ukupno 31. na turnirima iz masters serije. Više od njega ima samo Španaca Rafael Nadal (33), koji nema pobedu ni u Šangaju ni u Parizu, a u Majamiju se pati u finalima kao što je Đoković u Sinsinatiju - do ovaj put kada je najzad došao i do prvog seta.  

II set (6:4) 48 minuta

6:4 Đokoviću je zakazao prvi servis. U prva četiri poena servirao je po dvaput (30:30), a kad je ubacio iz prve stekao je meč-loptu. Iskoristio ju je još jednim odličnim servisom, a Federer je poslao lopticu u debeli aut.

Tanjug/AP
Ispisana 46. stranica velikog sportskog rivalstva: Đokovićeve su 24, a Federerove 22

5:4 Federer nesiguran na početku gema. 0:30. Vratio se dobrim servisima s dva asa. Đoković servira za trijumf.

5:3 Đoković je sve bliži "zlatnom mastersu", kolekciji trofeja sa svih devet turnira iz te serije, a to niko nikada nije postigao.

4:3 Od, činilo se, sigurnih 40:15, igralo se na razliku. Federer je u prvom setu slomljen baš u sedmom gemu. I ponovo je Federer dao Đokoviću brejk-priliku dvostrukom servis greškom. I opet je Đoković to iskoristio sjajnom forhend paralelom koju je Švajcarac mogao samo pogledom da isprati. Tri potpuno iste situacije kada naš as dolazi do brejka. 

3:3 Đoković kontrolisao gem sigurnim servisom.

2:3 Federer se stabilizovao na svoj servis.

2:2 Gem je počeo tako što je glavni sudija opomenuo Đokovića da je prekoračio vremensko ograničenje za pripremu servisa. Naš as se našao u čudu, otišao je da to raspravi s njim jer vreme po zvaničnom satu i nije bilo isteklo. Ipak ga to nije izbacilo iz takta. Osvojio je gem možda i iz inata bez izgubljenog poena. Vratio se Novak potupno u gem.

1:2 Kao i u prvom setu kada je načinio brejk Đokovića je u tu priliku doveo Federer dvostrukom servis-greškom još jednom. Tom poklonu se u zube ne gleda.

I dalje, sve snažnije, odjekuje "Nole, Nole". Đoković ima podršku naših iseljenika kao da igra u otadžbini.

EPA/Tannen Maury
Osmo finale, prethodnih sedam rešio u svoju korist, a triput protiv Đokovića: Rodžer Federer

0:2 Posle 40:15 Federer se s dva poena vratio u gem. Igralo se na razliku. Đoković je izglednu priliku da iz forhenda stekne prednost poslao u mrežu, što je bila prva brejk šansa za Švajcarca. A onda mu je Novak poklonio gem dvostrukom servis greškom. Jedini pad koncentracije našeg asa od početka meča.

0:1 Federer i u drugom setu prvi stiče vođstvo na svoj servis.

Đoković u finalima u Sinsinatiju

2015: Federer 7:6 (7:1), 6:3

2012: Federer 6:0, 7:6 (9:7)

2011: Marej 6:4, 3:0 (predaja)

2009: Federer 6:1, 7:5

2008: Marej 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)

I set (6:4) 38 minuta

6:4 Đoković osvaja prvi set u finalu u Sinsinatiju. Prethodnih pet puta nije nijedan.

5:4 Švajcarac uz jedan as, ukupno šesti, smanjuje vođstvo Đokovića koji će servirati za 1:0 u setovima.

5:3 Tri asa u ovom gemu. Frustrirajuće za Federera. Tribinama odjekuje "Nole, Nole".

4:3 Dolazi Đoković do brejka, a tu priliku mu je Federer poklonio dvostrukom servis-greškom. U prvom gemu Švajcarac je spasao dve, ovu nije mogao jer mu je naš as iz snažnog forhenda malte ne probušio reket.

3:3 Đoković dobija gem bez izgubljenog poena, a poslednja dva osvaja na drugi seris. Iz druge za sada 6 od 6 - 100%.

2:3 Na 40:0 as Federera iz drugog servisa.

2:2 Posle 30:30, naš teniser je stekao gem-loptu, a materijalizovao ju je sjajnim servis vinerom.

1:2 Federer uzvraća istom merom.

1:1 Sjajan servis-gem Đokovića. Bez izgubljenog peona.

0:1 Đoković se izborio da elegantnim forhendom stekne brejk-loptu. U daljim uzbuđenjima u gemu Švajcarac se součio s brejk-prilikom našeg asa još jednom, ali dolazi do vođstva s tri as-poena.

Prvi servira Federer

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2018. 00:24
Сад ће Ноле да их меље, све пореду. Почео је да једе сушену сланину, црни лук и векну хлеба пре сваког меча-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online