Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.08.2018.
20:40 >> 01:12h
Vestionline A

Širok osmeh i "zlatan masters"

Posle poraza u svih pet finala na turniru iz masters serije u Sinsinatiju Novak Đoković je najzad trijumfovao, dok je Švajcarac Rodžer Federer izgubio prvi put tek u osmom odlučujućem meču - 6:4, 6:4.

Tanjug/AP
Najzad u rukama šampiona kakav se jednom rađa: Đoković s trofejem u Sinsinatiju

I jedan i drugi kada su dolazii do polufinala u Sinsinatiju to je bila pobeda. Onda je jedan pobeđivao uvek i u finalu, a drugi nikako. Posle njihovog 46. međusobnog okršaja istorija turnira na kojem se masters serija igra od svog početka 1990. ima novog junaka, a on ima "zlatni masters". Jedan jedini u istoriji tenisa. Podsetimo baš u ovom trenutku da je Novak Đoković osvojio u blistavoj karijeri i trofeje sa sva četiri turnira za grend slem.

Naš i švajcarski as sastali su se osmi put u odlučujućem meču u ovoj kategoriji teniskog takmičenja za muškarce, koja je najznačajnija posle "paketa" u kojem su Australija open, Rolan Garos, Vimbldon i predstojeći Ju-Es open. Naš div je imao pobedu više, a sva tri poraza je pretrpeo u - Sinsinatiju. Tu ga nije htelo pa nije. U finalu je igrao još dva puta, a oba puta je uspešniji bio i Britanac Endi Marej.

A Federer je baš u ovom gradu Ohaja imao impresivan učinak. Sedam finala - sedam trofeja.

I - njegov lanac je pukao. Pokidao mu ga je teniser koji je sam pao, ali se i sam podigao i sada grabi ka novim podvizima. 

Presudili su brejkovi. Đoković ih je imao tri, a Federer jedan. Sva tri kojih se domogao naš as bili su kao pod indigom. Švajcarac je jednom u prvom setu, a dvaput u drugom činio sebi medveđu uslugu tako što je dvostrukim servis-greškama poklanjao Đokoviću prilike da načini brejk. Već sledeći poen bio je i osvojeni gem našeg tenisera na protivnički servis.

Godine prvenaca

2007: Majami (6)

2007: Kanada (4)

2008: Indijan Vels (5)

2008: Rim (4)

2009: Pariz (4)

2011: Madrid (2)

2012: Šangaj (3)

2013: Monte Karlo (2)

2018: Sinsinati (1)

Jedini brejk do kojeg je došao Federer, za vođstvo s 2:0 u drugom setu, bio je i jedini Đokovićev pad koncentarcije u 85 minuta još jedne velike bitke. Nije ga pokolebala ni rasprava s glavnim sudijom u četvrtom gemu drugog seta koji ga je opomenuo zbog navodnog prekoračenja vremenskog ograničenja za pripremu servisa. Đoković je osetio nepravdu jer je zbog tog detalja na udaru od početka karijere, a sada mu se navalila na leđa i štoperica koja meri vreme za serviranje. Sačuvao je prisebnost, a to govori da je ponovo njegova glavna osobina mentalna snaga kojom kruniše vanredno igračko umeće.

Najviše okršaja

u finalu

12: Đoković - Nadal

12: Nadal - Federer

10: Đoković - Marej

8:   Đoković - Federer

6:   Mekinro - Lendl

6:   Beker - Edberg

Prvi trijumf u Sinsinatiju mu je ukupno 31. na turnirima iz masters serije. Više od njega ima samo Španaca Rafael Nadal (33), koji nema pobedu ni u Šangaju ni u Parizu, a u Majamiju se pati u finalima kao što je Đoković u Sinsinatiju - do ovaj put kada je najzad došao i do prvog seta.  

II set (6:4) 48 minuta

6:4 Đokoviću je zakazao prvi servis. U prva četiri poena servirao je po dvaput (30:30), a kad je ubacio iz prve stekao je meč-loptu. Iskoristio ju je još jednim odličnim servisom, a Federer je poslao lopticu u debeli aut.

Tanjug/AP
Ispisana 46. stranica velikog sportskog rivalstva: Đokovićeve su 24, a Federerove 22

5:4 Federer nesiguran na početku gema. 0:30. Vratio se dobrim servisima s dva asa. Đoković servira za trijumf.

5:3 Đoković je sve bliži "zlatnom mastersu", kolekciji trofeja sa svih devet turnira iz te serije, a to niko nikada nije postigao.

4:3 Od, činilo se, sigurnih 40:15, igralo se na razliku. Federer je u prvom setu slomljen baš u sedmom gemu. I ponovo je Federer dao Đokoviću brejk-priliku dvostrukom servis greškom. I opet je Đoković to iskoristio sjajnom forhend paralelom koju je Švajcarac mogao samo pogledom da isprati. Tri potpuno iste situacije kada naš as dolazi do brejka. 

3:3 Đoković kontrolisao gem sigurnim servisom.

2:3 Federer se stabilizovao na svoj servis.

2:2 Gem je počeo tako što je glavni sudija opomenuo Đokovića da je prekoračio vremensko ograničenje za pripremu servisa. Naš as se našao u čudu, otišao je da to raspravi s njim jer vreme po zvaničnom satu i nije bilo isteklo. Ipak ga to nije izbacilo iz takta. Osvojio je gem možda i iz inata bez izgubljenog poena. Vratio se Novak potupno u gem.

1:2 Kao i u prvom setu kada je načinio brejk Đokovića je u tu priliku doveo Federer dvostrukom servis-greškom još jednom. Tom poklonu se u zube ne gleda.

I dalje, sve snažnije, odjekuje "Nole, Nole". Đoković ima podršku naših iseljenika kao da igra u otadžbini.

EPA/Tannen Maury
Osmo finale, prethodnih sedam rešio u svoju korist, a triput protiv Đokovića: Rodžer Federer

0:2 Posle 40:15 Federer se s dva poena vratio u gem. Igralo se na razliku. Đoković je izglednu priliku da iz forhenda stekne prednost poslao u mrežu, što je bila prva brejk šansa za Švajcarca. A onda mu je Novak poklonio gem dvostrukom servis greškom. Jedini pad koncentracije našeg asa od početka meča.

0:1 Federer i u drugom setu prvi stiče vođstvo na svoj servis.

Đoković u finalima u Sinsinatiju

2015: Federer 7:6 (7:1), 6:3

2012: Federer 6:0, 7:6 (9:7)

2011: Marej 6:4, 3:0 (predaja)

2009: Federer 6:1, 7:5

2008: Marej 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)

I set (6:4) 38 minuta

6:4 Đoković osvaja prvi set u finalu u Sinsinatiju. Prethodnih pet puta nije nijedan.

5:4 Švajcarac uz jedan as, ukupno šesti, smanjuje vođstvo Đokovića koji će servirati za 1:0 u setovima.

5:3 Tri asa u ovom gemu. Frustrirajuće za Federera. Tribinama odjekuje "Nole, Nole".

4:3 Dolazi Đoković do brejka, a tu priliku mu je Federer poklonio dvostrukom servis-greškom. U prvom gemu Švajcarac je spasao dve, ovu nije mogao jer mu je naš as iz snažnog forhenda malte ne probušio reket.

3:3 Đoković dobija gem bez izgubljenog poena, a poslednja dva osvaja na drugi seris. Iz druge za sada 6 od 6 - 100%.

2:3 Na 40:0 as Federera iz drugog servisa.

2:2 Posle 30:30, naš teniser je stekao gem-loptu, a materijalizovao ju je sjajnim servis vinerom.

1:2 Federer uzvraća istom merom.

1:1 Sjajan servis-gem Đokovića. Bez izgubljenog peona.

0:1 Đoković se izborio da elegantnim forhendom stekne brejk-loptu. U daljim uzbuđenjima u gemu Švajcarac se součio s brejk-prilikom našeg asa još jednom, ali dolazi do vođstva s tri as-poena.

Prvi servira Federer

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2018. 00:24
Сад ће Ноле да их меље, све пореду. Почео је да једе сушену сланину, црни лук и векну хлеба пре сваког меча-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online