Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.08.2018.
19:47 >> 21:18h
b92.net, Vestionline A

Nole u taj-brejku savladao Bašića

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, u prvom kolu mastersa u Torontu sastaje sa sa Bosancem Mirzom Bašićem. Đoković – Bašić 1:0.

EPA/Kiko Huesca
 

Đoković je tako ostvario pobedu u svom prvom singl meču posle osvajanja Vimbldona pobedom od 6:3, 7:6(3).

Srpski teniser je trebalo da igra protiv Korejca Hjeona Čunga, kojem je "dugovao" za poraz u četvrtfinalu Australijan Opena, ali je omaleni azijski teniser predao meč neposredno pre njegovog početka.

Bašić je tu upao kao "laki luzer" i bivšem broju jedan, koji doduše nije bio na prepoznatljivom nivou, pružio sasvim pristojan optor. 

Đoković je ušao u meč servirajući dobro, ali je pravio neke nesmotrene greške. Brejk je ipak došao brzo, u drugom servis gemu bosanskohercegovačkog tenisera. 

Nastavio je Srbin da servira u istom ritmu i, iako nije došao do ubedljivije prednosti, mirno je priveo prvi set kraju. 

U drugom je bila slična priča, a u sedmom gemu seta Novak dolazi do novog brejka. Ipak, veoma neočekivano, Bašić, posle ogromnog broja Đokovićevih grešaka, dolazi do ri-brejka i poravnava rezultat, a zatim svojim servisom dolazi do prednosti. 

Nekako je Đoković zatim uspeo da dođe do 6:5 i servisa, ali nastavio da rivalu poklanja poene. Prvu brejk loptu je u tom svom servis gemu spasao, ali je prilikom druge napravio novu duplu servis grešuku i set je otišao u taj-brejk. 

Tu ipak Novak nije imao veći problema. Odmah je poveo i tu prednost je, pre svega dobrim servisima, ali i velikim greškama Bosanca, zadržao do kraja nezvaničnog trinaestog gema seta i zasluženo prošao narednu rundu. 

U drugom kolu srpski broj jedan sastaje se sa domaćim teniserom Piterom Polanskim, koji je prethodno bio bolji od Australijanca Metjua Ebdena. 

Srbin ne brani nijedan ATP bod na ovom turniru, s obzirom da prošle godine nije ni nastupao, a eventualnim osvajanjem trorfeja, uz 1.000 bodova, inkasirao bi i 1.020.425 dolara. 

II set

Taj brejk 7-3 – Posle duple, pa neiznuđenje greške protivnika, Novak dolazi do 2:0, ali fantastično vraćanje mini-brejka zaslužio je Bašić forhendom. Srpski teniser dolazi do 3:1 posle treće greške u taj-brejku za Mirzu, ali dobrim servisom smanjuje na 3:2. Na velikih 5:2 je povisio Nole, i to je bila prevelika prednost da bi se ponovo u meč vratio teniser iz Bosne i Hercegovine. 

6:6 Brejk Bašića! –Nije Đokoviću bilo svejedno kada je Bašić došao do 0:30, ali je Srbin osvojio naredni poen. Tako je trebalo da izgleda i sledeći, ali je jednu laganu lopticu zakucao u mrežu, pa je Bašić došao do dve vezane brejk lopte. Prvu ne koristi, ali prilikom druge Novak svom "komšiji" daje novi poklon duplom servis greškom. 
 

6:5 – Karakterističan gem za Novaka kada se namerači da dođe do brejka. Nije imao šanse Bosanac, a srpski teniser je imao i malo sreće. Na 0:30 je zatražio čelendž zbog jedne duboke lopte Đokovića, koja je tek neki milimetar bila unutra. Srbin koristi svoju šansu i sada servira za meč. 

5:5 – Bez problema za Đokovića prilikom ovog veoma nezgodnog srvis gema. Nije dao ni šansu Bašiću da pomisli da će doći do možda novog brejka i poravnanja rezultata u setovima. 

5:4 – Mirza je imao dve vezane prilike da dođe do novog vođstva u drugom setu, a Novak je nastavio da bude vidno iznerviran i da pokušava da izbaci taj bes u svomdobro poznatom stilu. Novak uspeva da dođe do đusa, zatim spasi još jednu gem loptu, ali ne i narednu pa Bašić vodi. 

4:4 Brejk Bašića – Iako su mu servis gemovi bili besprekorni, Đoković nekim nesmortrenim greškama, ali na kraju i duplom servis greškom, rivalu poklanja vezane brejk prilike. Bašić prvu ne koristi traljavim riternom, ali mu srpski teniser dozvoljava da napadne bekhendom i Bosanac to koristi. U ovim trenucima gledamo mnogo psovanja i nerviranja kod Đokovića koji je vidno revoltiran pretrpljenim brejkom. 

4:3 Brejk Đokovića! – Konačno je Novak uspeo da ostane nešto koncentrisaniji i da natera Bašića na koju grešku više. Mirna igra, bez rizika, i Đoković pravi verovatno odlučujući brejk u meču. 

3:3 – Prvo je Bašić poveo sa 3:2, jednim ekspresnim gemom u kojem protivniku nije davao mnogo šansi da ostvari rezultatsku prednost, da bi mu Novak, kao po običaju, uzvratio istom merom. Egal je u drugom setu i, iako Srbin izgleda bolje, još uvek nemamo brejk. 

2:2 – Kao od šale srpski broj jedan dolazi do svojih servis gemova u ovim trenucima. U sve boljem ritmu je što meč više odmiče i samo je pitanje vremena kada će napraviti novi brejk, koji će prema svemu sudeći biti i odlučujući. 

1:2 – Novaku je u ovim trenucima malo zatajio ritern u nekim poenima, ali u drugim ga odigrava fantastično. Jednim strašnim bekhend riternom je došao do direktnog poena, ali nije uspeo da "uđe" u đus jer je forhend ritern završio bliže publici nego terenu. 

1:1 – Rutinski gem za Novaka, sa nulom. Servis i dalje funkcioniše na nivou na kojem to srpski teniser želi. Bašić jednostavno ne može da mu parira sa svojim ispodprosečnim riternom. 

0:1 – Novak je mogao do novih brejk šansi na samom startu drugog seta. Pri rezultatu 30:30 imao je solidnu poziciju da odigra pasing šot iz forhenda, ali je njegov pokušaj završio u mreži. Potom Bašić odličnim drugim servisom dolazi do minimalne prednosti u drugoj deonici meča. 

I set

6:3 – Još jedan lak gem za Srbina. Servis je bio veliki saveznik, ali je i igra bila na nivou. Bašić je u jednom poenu sjajno skratio loptu, ali se "gumeni" Novak ispružio i smestio lopticu na liniju za tri vezane set lopte. Iskoristio je prvu za 1-0 u setovima. 

5:3 – U poslednje vreme Novak je imao običaj da setove završava brejkom, ali nije izgledalo da će mu to poći za rukom ovog puta. Bašić smirenošću dolazi do 40:15, ali ipak Novak sa tri poena zaredom dolazi do set lopte. Bašić pogađa drugi as u meču, a zatim i uspeva da dođe do 5:3. 

5:2 – Dva poena i dva asa na startu gema za potvrdu brejka. Neumoljiv je bio Srbin prilikom servisa, a gem nije završen sa nulom zbog jedne nekarakteristične forhend paralele u stilu Nika Kirjosa, koja je završila daleko u autu. Ipak, bio je ovo lak gem za Novaka. 

4:2 Brejk Đokovića! – Dobri riterni su bili priča u ovom gemu, a potom i odlična igra u polju. Jednom sjajnom bekhend kontrom dolazi do 0:30, ali Mirza pronalazi odličan prvi servis. Ipak, kada nema odličnog prvog servisa, nema ni sigurnosti kod momka iz Sarajeva. Novak dolazi do dve vezane brejk prilike. Kod prve Bašiću se isplatio rizik posle sjajnog bekhenda, a kod druge mu nije pomogao ni odličan servis pa Srbin pravi brejk. 

3:2 – Đoković i dalje ne pronalazi svoju pravu igru, ni blizu one sa Vimbldona. Pokušava da pritisne rivala nešto više, ali ta igra iziskuje neke neiznuđene greške. Ipak, kao i Mirza u prethodnom, Novak "okreće" svoj gem od 15:30, za kraj dobrim servisom. 

2:2 – Taktika na startu je jasna, lopticu u terenu držati što duže, čekati grešku rivala i napadati samo iz izglednih pozicija. Ipak, srpski teniser ne uspeva uvek da dovoljno dugo zadrži lopticu u igri, pa Bašić "okreće" gem od 15:30. 

2:1 – Prvi servis srpskog tenisera funkcioniše odlično, i samim tim mnogo lako dolazi do poena u svojim servis gemovima. Izgleda da serviranje sa Vimbldona nije bila jednokratna situacija.

1:1 – Nije najbolje ušao u gem Novak, ali je zatim osvojio dva vezana poena u razmenama. Bašić zatim dolazi do servis vinera na prvi, a potom i na drugi servis, doduđe Đokovićevim očajnim riternom.

1:0 – Dobar prvi poen za Đokovića, ali onda popušta koncentracija i Bašić dolazi do 15:30. Ipak, slede dva vezana asa za srpskog tenisera, međutim i prva dupla greška u meču. Dobar bekhend, a onda i još jedan dobar servis, i početna prednost je na Srbinovoj strani. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.08.2018. 21:21
Од код му та идеја да Мујо удари на Србина???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online