Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.04.2018.
10:41
Vestionline, Informer.rs A

Srpska lekarka objasnila zašto Đoković mora da jede meso

Šta se događa sa Novakom Đokovićem? Na terenu izgleda umorno, porazi se ređaju od tenisera koje je nekada pobeđivao "žmureći". Povreda lakta, ali i specifična ishrana bez mesa uticali su na to da se nekada prvi reket sveta muči, pre svega na planu fizičke pripreme, da nije ni bleda senka nekada dominantnog tenisera.

EPA-EFE/ANDREU DALMAU
Žestok pad nekada prvog reketa planete: Novak Đoković

Stručnjak za ishranu dr Ana Gifing u intervjuu za informer.rs ističe da potpuno izbacivanje mesa iz ishrane kod sportista šteti telu i umu. Ona objašnjava da pogrešna dijeta sportiste dovodi do slabljenja srca, a onda i moždanih funkcija.

Đoković skoro tri godine ne jede meso, a nutricionista Jirg Hezli procenio je da srpski teniser boluje od ortoreksije, bolesti zavisnosti od zdrave hrane, koja šteti telu i umu.

- Proteini u biljkama i mesu su isti, ali se razlikuju aminokiseline. One nisu iste ni u crvenom, ćurećem ili nekoj trećoj vrsti mesa... Zato sportista koji se odrekne mesnih proizvoda mora da koristi suplemente, jer sve korisne materije koje se ne unesu hranom, moraju da se nadoknade. Vitamin B12 je takođe važan, u suprotnom sportista gubi snagu. Isključivanje mesa ne može da mu pomogne - objašnjava dr spec. Gifing i nastavlja:

- Mnogi zaboravljaju da je i srce mišić, pa pogrešnom ishranom i ono slabi, a onda dolazi i do poremećaja moždane funkcije. Sportista treba da jede sve umereno. Svaki sport zahteva drugačiju ishranu, ali atleta ničega ne bi trebalo da se odrekne.

Dr spec. Gifing objašnjava da pogrešno unošenje hrane dovodi i do problema sa varenjem.

- Na primer, ako jedete sirov brokoli, unećete samo neku vrstu vlakana i ništa drugo. Tek kada se termički obradi, izvlači se sve korisno iz ove biljke. Ljudi, takođe, sve više pasiraju i piju hranu, što nije isto kao da je jedu. Žvakanjem se aktiviraju enzimi u telu, ali i u hrani. Ako se hrana pije, ona se ne vari i onda nastaju poremećaji u digestivnom traktu - ističe dotorka Gifing.

- Ortoreksija je ozbiljno psihičko oboljenje koje se pojavilo u skorije vreme. Veoma je zastupljena, a oni koji obole teško se izvlače. To je preterana, neopravdana briga o ishrani. Sličnija je anoreksiji nego bulimiji, koja je nešto blaži oblik psihološkog poremećaja vezanog za ishranu. Ortoreksije ima i kod nas. Sve je zastupljenija jer ljudi koji nisu lekari, blogeri, poznate i javne ličnosti kao recimo Maja Volk pričaju na temu ishrane, a nisu stručni za to - upozorava dr spec. Gifing za "Informer".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online