Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
13:30
Vesti A

Jelena Dokić: Moja bitka sa kilogramima

Jelena Dokić odlučila je da obelodani detalje svoje neverovatne bitke za zdravlje, pošto je zbog oboljenja tireoidne žlezde u jednom trenutku težila 120 kilograma! Njena mentalna borba bila je teža nego fizički problemi u nastojanju da izgubi kilažu, kazala je nekada četvrta teniserka na svetu u ekskluzivnom intervjuu za Njuz korp.

EPA/Peter Klaunzer
Jelena Dokić obelodanila neverovatne detalje iz života

Tokom prošle godine, rekla je, zadala je sebi zadatak da izgubi 30 kilograma i uspela u tome. Iza toga sledila je naporna borba da smrša još 30. Njeno iskustvo poučno je svakome ko se bori sa prekomernom težinom.

Što manje šećera

Jelenina dijeta podrazumevala je da izbaci sokove sa šećerom i međuobroke, a da pije zeleni čaj sa đumbirom i tri litra vode dnevno.
- Prva stvar koju sam uradila jeste da pazim na sve sokove, slatko i šećer. To je prvo čega sam pokušavala da se u potpunosti rešim. Zaista pokušavam da ograničim šećer. Na početku nije reč u tolikoj meri o ugljenim-hidratima, nego je šećer taj koji treba da se izbaci. To mi je dalo najbolje rezultate.

- To je bila dvostruka težina od moje normalne, i u pokušaju da izgubim kilograme prolazila sam kroz ozbiljne izazove - veli Australijanka srpskog porekla. - Sada sam na pola puta, to je zadatak na kome radim i za idućih šest meseci hoću da smršam još 30 kilograma. Ali se tu ne radi samo o smanjenju brojeva koje pokazuje vaga. Reč o tome da se osećaš dobro i zdravo. O tome da jedeš kako treba, da vežbaš najveći broj dana, da na duži rok menjaš način života. Reč je o tome da se mentalno i fizički osećaš dobro. Ne radi se samo o gubljenju kilograma, već o sticanju poverenja i samopouzdanja.

Pošto se 2013. povukla iz profesionalnog tenisa, kod nje se javilo uvećanje štitne žlezde, što je poremećaj kod kojeg ne samo da se težina drastično povećava, već je to činilo umornom i slabom, otežavajući njene napore da ostane u kondiciji.

- Samo sam se debljala i skoro 12 meseci nisam mogla ništa da učinim. Od kako sam odlučila da izgubim na težini prošle godine, radilo se više o mentalnoj borbi, zato što sam navikla da u tenisu ozbiljno vežbam, ali sada zbog žlezde nisam bila u stanju da obavljam mnoge fizičke poslove. Zbog te bolesti gubljenje težine bilo mi je neverovatno teško. Možete da zamislite u glavi da mesečno izgubite deset do 15 kilograma, ali to jednostavno ne ide tako. Za mene je to najpre bilo da se učim strpljenju. Nekada možeš vrlo brzo da izgubiš četiri ili pet kilograma, a onda staneš. Mršaš samo jedan ili dva kilograma.

Par puta je, priznaje, odustajala, ali je svaki put uspevala da se vrati na dijetu i plan vežbe.

- Treba da se usmerite na svoje ciljeve. Mogu da prođu nedelje pre nego što počneš da napreduješ, a onda počneš da mršaviš ponovo. Treba strpljenja. Zapamtite, niste se udebljali za mesec dana i ne možete ni da smršate za mesec dana. Treba da mentalno budete jači nego fizički. Pokušavati da se pridržavate dijete veći je izazov od fizičkih ciljeva.

Jelena ističe da većinom igra tenis do dva sata dnevno, uz to trči i dosta šeta. Razmišlja i o povratku na teren.

- Nisam mogla da radim šta sam želela, nisam mogla da trčim, igram tenis, da skačem, trčim uz stepenice, štitna žlezda me sprečavala. Tako da sam u početku krenula da samo hodam. Išla sam polako uzbrdo. To je uzelo vremena. Neko vreme nisam radila napornije fizičke vežbe. Mogla sam da trčim tek kada sam izgubila 15 kilograma.

Jelena je, kaže takođe, počela da čita nalepnice na hrani.

- Počela sam da pratim brojke o sadržaju masnoća, dobrih masnoća, loših masnoća, sadržaja proteina i ugljenih hidrata i, posebno, šećera. Stvarno sam počela da učim o ishrani. Takođe sam počela da merim hranu, da bih kontrolisala obroke. Riba i povrće postali su moja glavna hrana.

Proteinski obrok

Ranije ove godine Jelena se upisala u "ambasadore" preparata Lejdi šejk, proteinske zamene za hranu.
- To je zanimljivo jer je to zamena za obrok i ima u sebi apsolutno sve što vam je potrebno, a bez unošenja velike količine kalorija, kao i jedan jedini gram šećera, što je veoma retko.
Pomenuti tečni obrok uzima jednom, nekad dvaput dnevno, uz proteine i povrće.
Vlasnik firme koja proizvodi dijetalne šejkove za muškarce i žene Adam Mekdugal kaže da je Jelena "inspiracija".
- Danas su žene pod velikim pritiskom kad je reč o težini, a posebno žene koje su izložene javnosti. Ona daje sve od sebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online