Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.01.2017.
15:30 >> 19:46h
Vestionline A

Tri sata epske borbe: Đoković najavio Mareju veliku borbu za teniski tron (VIDEO)

Već na prvom turniru u sezoni videli smo duel prvog i drugog tenisera sveta u kom je pobedu u Dohi ostvario Novak Đoković, koji je u finalu posle snepuna tri sata igre (2.54) savladao Endija Mareja sa 2:1, po setovima 6:3, 5:7, 6:4. To je ujedno i dodatna injekcija samopouzdanja za srpskog tenisera uoči Australijan opena, koji počinje 16. januara u Melburnu.

Reuters
Đoković pleše po terenu

Punih 50 minuta trajalo je devet gemova prvog seta u kom je Novak najavio da ne planira da se dugo zadrži na drugom mestu ATP liste i da će na svakom koraku vrebati Škotlanđanina i stajati mu na putu do trofeja.

Sve je teklo kao po loju sve do devetog gema drugog seta. Vodio je Novak 5:3 i imao dva gema "fore" da reši meč u svoju korist. Na servis protivnika nije se mnogo ni trudio, ali je zato u 10. imao čak tri meč lopte, nakon što je spasio jednu brejk loptu. Međutim, Marej je pokazao kakav je borac i nije se predavao do poslednjeg atoma snage. Uspeo je najpre da izbegne poraz, a potom i da napravi brejk i samim tim izjednači.

Svu frustraciju zbog propuštene prilike Đoković je izbacio u 11. gemu kada je dobio drugu opomenu pa je dobio kazneni poen koji je Mareju doneo vođstvo od 6:5, da bi potom Marej uspeo da nastavi seriju osvojenih gemova i izjednači na 1:1.

Kremnulo se od nule posle puna dva sata velike borbe u kojoj je Đoković bio taj koji je diktirao ritam, a Marej onaj koji je kao zid vraćao svaku lopticu preko mreže. Do sedmog gema nije bilo brejkova, a prvi je do šanse došao Marej u šestom. Odbio je naš igrač taj napad, a onda u narednom oduzeo servis protivniku i nije dozvolio da se ponovi ista slika iz drugog seta.

Bilo je 0:30 u 10. gemu trećeg seta, ali onda Novak primirava Endija na tri greške i koristi četvrtu meč loptu za novi trofej u Dohi, koji je inače bio u njegovim rukama jer je trijumfovao i 2016. godine.

Tok meča:

Treći set

10. gem - Od 0:30 Novak je vezao četiri uzastopna poena za novi trijumf u Dohi i odbranu 250 ATP bodova
9. gem - Za sada preslikana slika uz drugog seta, Marej je smanjio na 5:4, Đoković će servirati za novi trofej u Dohi
8. gem - Seriju od devet uzastopno osvojenih poena Đoković je prekinuo duplom servis greškom, ali je ipak osvojio gem i ponovo ima istu situaciju kao u drugom setu, vodi 5:3
7. gem - Ista slika kao u drugom setu, Đoković pravi brejk u sedmom gemu (ovog puta sa nulom). Nadamo se da će epilog biti drugačiji - 4:3
6. gem - Prvi je do šanse za brejk došao Marej, ali je Đoković odbio njegov napad - 3:3
5. gem - sve vodi ka uzbudljivoj završnici meča - 2:3, Marej izgleda bolje
4. gem - Bez brejk lopti u odlučujućem setu
3. gem - Novak sve teže igra u gemovima u kojima servira Marej, nema brejk lopti - 1:2
2. gem - Konačno je Novak šrekinuo niz gemova koji su pripali Mareju - 1:1
1. gem - Igralo se na razliku, ali ponovo je Marej imao više živaca i znanja, pa je serija osvojenih gemova porasla na pet

Drugi set

12. gem - Serija Endija Mareja traje, ponovo je oduzeo servis Novaku, a samim tim je došao do izjednačenja u setovima. Došlo je i do određenih varnice Đokovića sa stručnim štabom.
11. gem - Treći uzastopni gem osvaja Škotlanđanin, i to posle greške Đokovića koja je izazvala nove frustracije i lomljenje reketa. Sudija mu je dodelio kazneni poen pa je Marej poveo sa 6:5
10. gem - Imao je Đoković čak tri meč lopte, ali svaki put je Marej imao odgovor, a onda je realizovao drugu brejk loptu za izjednačenje i povratak u meč 5:5
9. gem - Marej je naterao Novaka da servira za pobedu, istina, Đoković se nije previše ni trudio u ovom gemu, štedeo je snagu za svoj servis - 5:4

8. gem - Posle 0:30 Novak je vezao četiri poena, osvojio gem i došao na korak do pobede

7. gem - Ponovo je u drugom delu seta Đoković taj koji oduzima servis rivalu i sada je na samo dva gema od velike pobede. sve ovo se desilo nakon što je Nole pao i udario glavom u beton.
6. gem - Najduži gem u meču pripao je Novaku, koji je spasio jednu brejk loptu
5. gem - I dalje ista meta isto odstojanje, oba tenisera osvajaju svoje servis gemove - 2:3
4. gem - Ništa novo, Đoković i dalje ne dozvoljava rivalu da mu ugrozi servis - 2:2
3. gem - Na prvu pauzu igrači su otišli uz vođstvo Mareja od 2:1, nema brejk loti u drugom setu
2. gem - Nema više prilika za Mareja kada Đoković servira - 1:1
1. gem - Marej prekida seriju od tri uzastopna gema za Novaka i prvi put u meču ima vođstvo - 1:0

Prvi set

9. gem - Đoković diktira tempo, još jednom je osvojio svoj gem bez izgubljenog poena i ujedno osvojio set. Podatak koji ide u korist srpskog tenisera je da je dobio svih 19 mečeva protiv Mareja kada je osvajao prvi set. Set je trajao nešto više od 50 minuta.

 

 

8. gem - Prva brejk lopta i odmah brejk za Novaka posle osam odigranih poena u osmom gemu - 5:3
7. gem - Gledamo odličan tenis, Novak je u ritmu, ponovo gem bez izgubljenog poena - 4:3
6. gem - Igralo se na razliku na servis Endija Mareja, ali je Škotlanđanin uspeo da se izvuče i izjednači na 3:3. Jedan od lepših poena viđen je u ovom gemu.
5. gem - Prvi put Đoković je osvojio gem bez izgubljenog poena
4. gem - Bet previše problema Marej je poravnao na 2:2. U pauzi je došlo do određenih problema na tribinama pošto su sa istih udaljeni pojedini navijači, za sada nije poznato o kome se radi.
3. gem - Đoković je posle ukazane pomoći nastavio gem u kom se suočio sa prvom brejk loptom, ali uspeo je da je anulira i ponovo povede, ovog puta 2:1
Treći gem je prekinut na nekoliko momenata zbog krvarenja na prstu desne ruke Novaka Đokovića
2. gem - Marej osvaja svoj prvi gem u meču - 1:1
1. gem - Odigrano je 10 poena u početnom gemu, ali je Novak posle dva izjednačenja uspeo da odbrani svoj servis

Duel ova dva tenisera, odigran u novembru prošle godine, odlučio je ko će sezonu završiti na prvom mestu. Potpuno zasluženo to je bio Marej, koji je za razliku od 2015. godine, kada je izgubio šest od sedam odigranih duela sa Đokovićem, u 2016. uspeo da koliko toliko parira pa je dva puta trijumfovao u pet mečeva protiv Novaka.

U ukupnom zbiru Srbin ima daleko više uspeha pošto je u 35 mečeva u profesionalnoj karijri zabeležio 24 pobede, a pored toga proveo je više od četiri godine na prvom mestu ATP liste, dok je Škotlanđaninu to pošlo od ruke tek u 30. godini.

Kada je u pitanju turniru u Dohi, na kom Đoković brani trofej, malo je nedostajalo da ne gledamo očekivano finale pošto je Novak spasavao i spasio čak pet meč lopti u polufinalnom duelu sa Verdaskom.

Za razliku od svog vršnjaka Marej je do finala došao  bez izgubljenog seta, ali daleko od toga da se prošetao do odlučujućeg meča pošto je tri puta igrao taj-brejk, a dva seta je dobio rezultatom 7:5.

Kladionice prednost daju aktuelnom teniskom kralju, a zanimljivo je da će bez obzira na ishod finala Marej uvećati prednost u odnosu na Đokovića koji je najavio da bi mogli da ga gledamo na teniskim terenima još dugo, dugo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online