Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.01.2017.
07:13
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Novakova turbulentna godina: Od Supermena do gubitka trona

Da je sport sazdan od uspona i padova na svojoj koži je osetio Novak Đoković u 2016. godini. Prethodnih sezona navikli smo samo na uspehe našeg asa, ali morao je i pad da se dogodi. Iako smo mislili suprotno, i najbolji srpski sportista svih vremena je od krvi i mesa. Morao je tenis da ostane u drugom planu, jurnjava sa turnira na turnir, iz aviona u avion, "baterije" su se ispraznile, treba ih napuniti za godine koje slede.

Reuters
Pad u drugom delu sezone: Novak Đoković

Do skora najbolji teniser sveta uzeo je poslednjih šest meseci "tajm-aut". Kao alpinista koji, kada osvoji najveći svetski vrh Mont Everest, nema motiva da se penje na manje vrhove, to se dogodilo i našem asu. Osvojio je u junu toliko čekani Rolan Garos, imao je osvojena sva četiri Grend slema u rukama, a onda se ispraznio, i emotivno i fizički, i nastao je pad.

Posle "Novak slema" (šampion Vimbldona, US opena, Australijan opena i Rolan Garosa), nije bilo teniskih stručnjaka koji u visine nisu dizali Novaka. Čak je i Mats Vilander morao da ublaži svoje "hejterske" komentare. Više se nije postavljalo pitanje da li će Novak da prestigne Rodžera Federera po broju kruna na najvećim turnirima (Švajcarac ima 17, a Srbin 12) nego je samo bilo pitanje kada će to da se dogodi. I zaista, Novakova 2015. i početak 2016. godine su bili impresivni, magični, nestvarni. Konkurencija je "oduvana", Federer i Nadal su se mučili sa povredama, Endi Marej je dolazio do finala, a onda je bio "počišćen", dok Sten Vavrinka nije imao kontinuitet igara.

Ređale su se titule u prva tri meseca sezone. Posle Dohe i Melburna, osvojeni su i Mastersi u Indijan Velsu i Majamiju ubedljivo, dominantno. U Dubaiju je Novak imao problema sa očima zbog kojih je predao meč Felisijanu Lopezu. U Monte Karlu, čini se, taktički je izgubio od Jiržija Veselog, da bi osvojio Masters u Madridu. Poražen je od Mareja u finalu Rima, a onda je stigao do krune u Parizu na Rolan Garosu. Tokom drugog Grend slema sezone postao je prvi teniser u istoriji koji je probio magičnu sumu od 100.000.000 evra zarađenih samo od nagrada na turnirima.

Tanjug/AP
Vreme je za trijumfalni povratak na teniski tron

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će posle Rolan Garosa da krene "nizbrdica", ali to se dogodilo. Na Vimbldonu ga je šokirao Amerikanac Sem Kveri, već u trećem kolu. Boris Beker je javno kritikovao našeg asa rečima da se Novak malo opustio, da je malo trenirao. Sport je surov, dok si na vrhu, moraš više da treniraš nego kad stremiš ka njemu.

To je nekako preboleo, ali je veliki šok usledio na Olimpijskim igrama u Riju. Naleteo je već u prvom kolu na raspoloženog, oporavljenog Huana Martina del Potra, koji ga je dobio u dva taj-brejka. Naš as nije mogao da sakrije suze. Te prve nedelje na Olimpijskim igrama u Riju, naši sportisti su bili veoma loši, ali je nacija zanemela kada je i glavna uzdanica završila takmičenje.

Posle Rija, Novak je govorio o novim ciljevima, prioritetima, rekvaši da mu cilj nije više da juri prvo mesto, titule. Došlo je do "resetovanja". U tom, za Đokovića, teškom trenutku, počele su da na površini izlaze i glasine da ne funkcioniše sve na relaciji sa Borisom Bekerom, da će doći do kraja saradnje na kraju sezone. Novak o tome nije hteo da se izjašnjava, govoreći da će o svemu da razgovara sa Nemcem na kraju sezone.

Pred azijsku turneju, Novaka su mučile sitne povrede, pa je odustao od tunrira iz Serije 500 u Pekingu, da bi se što bolje spremio za megdan na Mastersu u Šangaju. A tamo, iznenađenje već pre početka takmičenja. U boksu nije bilo ni Borisa Bekera ni Marijana Vajde, već malo poznatog Španca, Pepea Imaza. Domaći, ali i svetski mediji pisali su o Imazu, govorili su da je on Novakov "guru", psihoterapeut, sektaš... Na ovom Mastersu, Nole se mučio, u četvrtfinalu je poražen od Marina Čilića. Posle 14 pobeda, uspeo je Hrvat konačno da skine to prokletstvo. Novakov tron se drmao pod naletima Endija Mareja, koji je blistao u drugoj polovini 2016. godine.

Reuters
Nervoza prisutna kad ide loše: Novak Đoković

Konačni obračun dvojice najboljih tenisera sveta dogodio se na završnom Mastersu sezone u Londonu, Finale iz snova, dvoboj titana, šampion će postati svetski broj 1. Nažalost, Škot je slavio, a Srbin je prepustio teniski tron velikom rivalu.

Usledio je očeklivani razlaz sa Borisom Bekerom, sa kojim je Novak uspešno sarađivao prethodne tri godine. Nemac je preuzeo Srbina kada je već bio najbolji, ali je sa njim Novak toliko dominirao, da je to bilo nestvarno. Ipak, došlo je do zasićenja, pa je razlaz protekao bez "prljavog veša". Spekulisalo se sa brojnim imenima, legendama, ali je Đoković odlučio da će Slovak Marijan Vajda opet da bude glavni trener.

Pripreme su u završnoj fazi, već prvog dana Nove 2017. godine, Novaka očekuje turnir u Dohi, a sredinom januara na programu je prvi Grend slem sezone, Australijan open, koji je naš as osvajao čak šest puta. U prvom delu sezone, Srbin brani veliki broj bodova, pa je nerealno da može da ugrozi Škota bar do leta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online