Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
12:17
Vestionline, sportklub.rs A

Autorski tekst Đokovića: Moja porodica nekada nije imala novca ni za osnovne potrebe

Preko trnja do zvezda, tako bi mogla da se opiše karijera Novaka Đokovića. Sada je slavan, poštovan, zarađuje nekoliko desetina miliona evra godišnje, ali nije uvek bilo tako. Tenis je skup sport, zahteva velika finansijska sredstva za trening, putovanja, turnire, školu, trenere. O tome, a i načinu na koji se borio sa pritiskom, Novak Đoković je pisao u autorskom tekstu za "Turning Points".

Tanjug/AP
Put do slave i uspeha bio je posut trnjem: Novak Đoković

- Moja braća i roditelji ponekad nisu imali dovoljno novca ni za račune i osnovne potrebe samo da bi meni omogućili da izađem na teren i da pobedim. Osećao sam veliku odgovornost da ni slučajno ne izneverim njihovo poverenje i učio sam kako da me odgovornost ne optereti u pokušajima da pružim maksimum - napisao je Novak u autorskom tekstu za globalni godišnjak “Turning Points“, a prenosi sportklub.rs.

Svestan je naš as da mora da se nosi sa uspesima, ali i da istrpi neuspehe, krize...

- Sa odrastanjem dolazi odgovornost, ali sa uspesima dolaze i neuspesi. Oni te teraju da se preispituješ, a najlakši način suočavanja sa neuspesima jeste i onaj najgori, da tražiš krivca u nečemu ili nekome. Čovek lako može da pronađe izgovor i razlog za svoje neuspehe i greške u okolnostima, trenutku, drugoj osobi, vremenu. I sam sam to radio, tražeći razloge negde spolja -

Novak navodi primer:

- Kad izgubim teniskim meč (a izgubio sam ih dosta) i krenem da tražim opravdanja, u mojoj trenerskoj ekipi, u vetru koji je tog dana jako duvao, u suncu koje je baš pržilo, u žicama na reketu koje nisu bile dobro našpanovane. Radio sam to često, priznajem. Kasnije sam shvatio da je važno učenje iz prethodnih iskustava. Kada izgubim meč, ne upirem prstom odmah u nešto ili nekog drugog. Prvo se okrećem sebi. Gledajući druge i uočavajući njihove nedostatke, dobijam jasne poruke kakav ne treba da budem. To je moj beskrajno težak, kompleksan i životno dug poduhvat. Kada izađem na teren, ja sam taj koji udari viner ili aut. Niko drugi. Tako je i u životu. Okolina (porodica, prijatelji, ljudi koji vas podržavaju) može da vam pomogne da budete bolji, u pobedama i u greškama, ali prva odgovornost koju imate jeste ona prema sebi.

Naš as pisao je o pritisku koji oseća.

- Neke stvari mogu da vam zvuče jednostavno, čak i banalno, ali meni su pomogle. Primera radi, učio sam kako da smirim otkucaje srca pred meč tako što bih disao i brojao u sebi. To su bile vrlo praktične, naizgled nebitne vežbice, a opet delotvorne. Delovale su skoro svaki put, čak i u situacijama kada bih izlazio na važan meč, a voditelj bi me pitao: "Da li te brine što imaš negativan skor protiv ovog protivnika" Ili: "Kako se osećaš što igraš s najboljim svih vremena". Uspevalo je. Nisam dozvoljavao da tuđe insinuacije poremete moj mir i fokus. Pre nego što sam to naučio, takva pitanja su mogla da me koštaju celog seta, a nekada i meča. Jednostavno bi me izbacila iz "zone" u kojoj ja postavljam pitanja, Poput onog: "Ko je najbolji danas?"

Novak kaže da je spreman za 2017. godinu.

- U sledeću godinu ulazim odmorniji, spremniji i motivisaniji. Moja najveća sreća je što se svakoga dana budim sa svrhom većom od sebe samog. Uživam u ulozi koju imam kao otac, muž, profesionalni teniser. Svaka stanica je prilika da naučim nešto novo i otkrijem svoje limite. I pomerim ih! Ceo život učimo i čini mi se da je to svrha postojanja. A jedna od najvažnijih lekcija jeste ona o odgovornosti prema sebi i odgovornosti za svoje postupke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online