Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.11.2016.
14:16
Vestionline, Sportifico A

"Novak je za mene Nemac"

Dugo je Novak Đoković pretio i pobeđivao najbolje tenisere sveta, ali nikako nije uspevao da bude konstantan i da dođe do prvog mesta na ATP listi. Sve do 2011. godine, kada je počeo da radi sa Igorom Četojevićem, koji mu je pre svega pomogao oko ishrane i organizacije.

Reuters
Kaže da je to zbog Novakove perfektne organizacije kada su u pitanju obaveze

Doktor Četojević je u autorskom tekstu za sajt Sportifico jedan deo posvetio i objašnjavanju kako je radio sa Đokovićem. Taj deo prenosimo u celosti i bez izmena.

"U ljudskoj je prirodi da se kratkoročno razmišlja. Moj drugar kaže: "Kad bi čoveku ponudio da izabere 10.000 dolara sada ili milion za godinu dana, kad završi neki posao, on bi rekao: Daj ti meni odmah 10.000, a za godinu dana ko zna šta sve može da se desi“.

Tako je i sa ishranom - bez dugoročnog razmišljanja, bez vizije i pitanja "zašto to radim". A u prvom delu teksta spomenuti odnos prema hrani zaista je prava investicija i na kratke i na duge staze.

Novak je u tom smislu odskakao od većine. On je veoma bistar i traži odgovore i rešenja za sebe. Ja sam se šalio s njime i govorio sam mu da je za mene on Nemac, po svojoj odgovornosti prema sebi.

Mi se dogovorimo nešto, on to odradi u celosti i kaže da li mu prija ili ne prija tek kada nešto stvarno iskusi. Dakle, on je istrajan u ideji - nešto pokušava duže vreme.

Generalno govoreći, mi smo temperamentan narod i "reaction" je kod nas dominantan, odmah dajemo svoje mišljenje i lako uđemo u vatru, a Nole je većinom bio u "respond" fazi - sačeka nekoliko dana i radi disciplinovano, pa tek onda komentariše je li vredelo ili nije.

Đoković je pred sobom imao jasan cilj, da postane najbolji na svetu, a nije znao kako da dođe do njega - bio je istovremeno i suviše blizu i suviše daleko. Postoji jedan fini izraz koji je kod nas pomalo zaboravljen - "vispren". E, takav je Novak, vispren je, brzo uči, funkcionalno upotrebljava znanje.

To se vidi kad razgovaraš s ljudima, ono kad kažu "ima bistre oči". Neprestano je učio i radio, i besprekorno je organizovao svoje vreme. On ne preskače trening nikada - tri lopte, tri lopte. I inače u svim poljima života pobede oni koji su organizovaniji, ne nužno i bolji, već dobrom pripremom iskoriste svoj maksimum. Novakov odnos prema sebi je onaj pravi.

Đoković je imao pozitivni pristup prema hrani, to je verovatno i najveća promena koju smo ostvarili - smiri misli, pomoli se, nastavi dalje. Oko uspešnih sportista ima mnogo ajkula, svako hoće deo kolača i svako razbija koncept - moraš da budeš čist i da se ponašaš poput onog lava.

On je jeo po mojim preporukama, kompenzovao je neke nedostatke i naučio je brojne stvari tokom tih godinu dana zajedničkog rada.

Dešavalo se i Novaku da napravi kiks. Oči mu gladne i nešto pojede, neki biftek, pa ujutru slab trening, i onda kaže: "Što sam ono sinoć?". Ali on je mudar i uči na sopstvenim greškama”.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2016. 14:28
Ђоле осваја Лондон.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online