Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.07.2015.
18:48
Vestionline, theguardian.com A

"Gardijan": Đoković okončao eru "velike četvorke", Rodžer i Rafa u retrovizoru

Britanski mediji nastavljaju da pišu hvalospeve o Novaku Đokoviću, a veoma zanimljiv članak napisao je novinar "Gardijana" Brajan Armen Grem. U članku pod nazivom "Đoković okončao eru 'velike četvorke'" Grem je pokušao da kroz činjenice pokaže ono što je svima jasno.

Reuters
Jednostavno najbolji: Novak Đoković

Srpski teniser Novak Đoković, uz manje prekide, vlada svetskim tenisom u poslednje četiri godine.

- Gotovo deceniju grupa od četvorice tenisera dominirala je svetskim tenisom u jednom trenutku osvojivši 34 od 35 Grend slem titula. To više nije slučaj. Kada je Novak Đoković forhend dijagonalom osvojio svoj treći Vimbldon i devetu Grend slem titulu, bilo je potpuno jasno da je priča o "velikog četvorci" već uveliko postala samo tačka na retrovizoru. Postoji samo jedan teniser i svi ostali -piše Grem. 

Mnogi su i pred nedeljno finale sumnjali u Đokovića, mnogi su Federera videli kao favorita... 

- Đoković je u duel dvojice najboljih tenisera sveta ušao sa skorom 8-8 u Grend slem finalima, sa skorom 47-3 u 2015. i pet osvojenih titula. Bio bi prvi igrač sveta sa više od 3.000 bodova prednosti da je izgubio finale, ali bi mnogi postavljali pitanja oko njegove mentalne snage, posebno posle poraza od Stana Vavrinke u finalu Rolan Garosa. Umesto svega toga, Đoković je još jednom dokazao da, kada igra na svom najboljem nivou, jednostavno ne postoji način da se zaustavi. Sasuo je 46 vinera i napravio samo 16 neiznuđenih grešaka, udarajući lopticu sa osnovne linije metronomskom efikasnošću, koja je naterala Federera da uđe u iscrpljujuće relije. Jedini izbor Federera je bio da odgovori na Đokovićevu artiljeriju, sjajan forhend, stamenu odbranu, superiornu izdržljivost u relijima, raznovrsnošću. Sedmostruki šampion Vimbldona je pokušao sve, njegov top spin je varirao, ubacivao je povremeno slajs, igrao servis-volej, igrao je sa osnovne linije i sve to je radio sa neverovatnom harizmom šahovskog velemajstora - dodaje se u tekstu.

Švajcarac je uz sve to imao i ogromnu podršku publike na centralnom terenu. 

- Nijednog trenutka se nije sumnjalo ko će biti favorit publike. Publika je bila uz Švajcarca kada bi zaostajao u svojim servis gemovima, a brujala je kada bi Đoković imao problema na svoj servis. Kada je Federer spasao sedam set lopti i dobio drugi set 15.000 ljudi je eksplodiralo. Kada je Novak napravio brejk u petom gemu četvrtog seta usledio je muk na centralnom terenu. Đoković ne želi da bude kauboj sa crnim šeširom, ali je pokazao da će i to biti ako mora. 

Srpski teniser je u nedelju bio posebno sjajan u važnim poenima. 

- Iako se sumnjalo da će Novak popustiti pod pritiskom, Federer je bio nervozniji u odlučujućim gemovima četvrtog seta kada je napravio seriju nekarakterističnih grešaka. Svetski broj jedan lako je dobijao svoje servis gemove, u jednom trenutku je dobio 11 uzastopnih poena na svoj servis. Kada je Federer stigao do 0:30 u osmom gemu šampion je ispalio dva asa, a onda je gem završio još jednim servis vinerom. Mnogi govore da je Đoković osvojio drugi uzastopni Vimbldon protiv 33-godišnjaka i oca četvoro dece, ali ne treba zanemariti da je ovo bio Federer iz najboljih dana: fantastično kretanje, forhend iz snova, servis bez mane, sve je to funkcionisalo. Njegova izdržljivost je pala kao i brzina servisa što je meč više odmicao, ali je drugi teniser sveta bio u veoma dobrom izdanju u svom 10. finalu Vimbldona. ali to jednostavno nije bilo dovoljno da se pobedi protivnik koji u ovom trenutku vlada svetskim tenisom.

Novak je osvojio deveti Grend slem i sada je peti u Open eri po broju najvećih titula u tenisu. 

- Sa 28 godina samo je pitanje vremena kada će Đoković ući u debatu o najboljem teniseru u istoriji. Ko mu na horizontu stoji na putu? Endi Mari, dvostruki osvajač Grend slema je svakako dostojan rival. Ali je dobio samo osam od 27 duela protiv Đokovića, a izgubio je i poslednjih osam. Đoković je bolji i od nadolazećih snaga, protiv Dimitrova ima 5-1, protiv Nišikorija 5-2, protiv Raonića 5-0, a još nije izgubio od osvajača US opena Marina Čilića u 13 mečeva. Ako se ne bude povređivao, nema razloga zašto ne bi krenuo u poteru za najtrofejnijima - Federerom (17), Nadalom (14), Samprasom (14), Emersonom (12), Lejverom (11) i Borgom (11) - stoji na kraju članka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online