Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.07.2015.
11:11
b92.net A

Nadal: Đoković je najveći protivnik, ali je Federer najveći rival

Toni Nadal, stric i trener višegodišnjeg "broja jedan" Rafaela, može se pohvaliti da je najuspešniji šef struke u istoriji "belog" sporta. Tačnije, da kao trener ima najviše osvojenih Grend slemova.

Reuters
Uspešna saradnja: Toni i Rafael Nadal

To je postalo jasno kada je Rafa na pariskoj šljaci 2013. godine podigao osmu titulu...

Od tada su dodali još dve titule, a iza Tonija nalazi se Lenart Bergelin, trener Bjerna Borga, sa 11 GS titula.

Svojim inovativnim metodama, disciplinom i vrednim radom presudno je uticao da Rafael postane veliki šampion...

Priča za "B92" počela je od dva najveća rivalstva - sa Rodžerom Federerom i Novakom Đokovićem.

- Teško ih je pobediti jer su neverovatni igrači. Divno ih je gledati. Nama je Novak teži protivnik od Rodžera, ali smatram da je možda najveće rivalstvo Federer-Nadal pošto su u jednom trenutku bili samo njih dvojica na vrhu. Sa druge strane, kada se rasplamsalo rivalstvo sa Đokovićem, imali smo i Endija Mareja i Federera takođe, što je drugačije u odnosu na to kada imaš samo jednog velikog suparnika - to je bio slučaj od 2005. do 2008. godine, samo Rafael i Rodžer.

Naslednici - vladari

Toni smatra da će sledeća generacija dostojno zameniti trenutne vladare tenisa.

- Sve zavisi od njihovog stava i mentaliteta. Mnogo mi se dopada Aleksander Zverev, ali tu su i Ćorić, Kirgijos, Kokinakis, Rubljov...Svi imaju mogućnost da budu najbolji na svetu. Kada Novak, Rafa, Rodžer i Endi završe karijeru, doći će njihov red. Mislim da će njihova generacija biti veoma dobra.

Đoković i Nadal do sada su odigrali 44 meča, a Rafael vodi sa 23:21 u pobedama. Dešavalo se da oni trijumfuju u serijama - Novak je 2011. i početkom 2012. godine imao niz od sedam pobeda, a odmah zatim Rafa je uzvratio pobedama u šest od narednih sedam duela.

- To je sve u glavi. Kada si u seriji pobeda, onda dobijaš dodatno na samopouzdanju za sledeći okršaj i lakše ti je da i tu pobediš. Onda se desi poraz, pa samopouzdanje padne. Kada izgubiš, onda pokušavaš da nađeš nova rešenja, to smo radili i mi posle poraza, to je radio i Novak. To je normalno.

Na pitanje kako izgleda priprema njegovog pulena na dan finala GS. Za početak je odmah "sasekao" - ne odudara od uobičajene.

- Nervozan je, naravno. Kao i uvek je to slučaj pred Grend slem finale. Nema nikakve posebne pripreme niti neke specijalne hrane. Mi se trudimo da život uvek učinimo običnim, normalnim...

U poslednje vreme mnogo se govori o navodnom "koučingu" i sve je više onih koji smatraju da je to pravilo zastarelo.

- Normalno je da igrač može da komunicira sa trenerom. Platiš treneru da ode s tobom, recimo, do Australije, a onda ne možeš da razgovaraš sa njim u trenutku kada ti je najpotrebniji. Tu nešto nije kako treba - zaključio je Toni Nadal

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online