Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.05.2013.
12:22
K. Marković - Vesti A

Očeve batine, redovan trening

Poznati australijski teniser Bernard Tomić možda će potražiti novog trenera, nakon što je njegov otac Džon optužen za fizički napad na sinovljevog sparing partnera u Madridu. Tim povodom australijski ABC je podsetio i na neke od poslednjih i najgorih slučajeva u teniskoj istoriji.

Hrvatska Teniserka Mirjana Lučić
 

Na vrhu neslavne liste roditelja koji su uništili sportske karijere svoje dece našao se Damir Dokić koga je zbog incidenata NjTA kaznila sa šest meseci zabrane dolaska na mečeve. Još u vreme kada je bila polufinalistkinja Vimbldona, o Jeleni Dokić se govorilo da je žrtva ambicija ekscentričnog oca Damira. Zbog kritike sudija, glasnog dovikivanja na mečevima, Dokić je više puta izbacivan iz kompleksa Vimbldona i Rolan Garosa. U javnosti je, pred inostranim medijima, izjavljivao da su sve sudije velikih turnira nacisti. Svađe sa ocem Jelena je u javnosti otkrila 2003. godine, kada je pobegla u Zagreb da radi sa trenerom i tadašnjim dečkom, Bornom Bilkićem.

Dokić kao simbol

Damir Dokić

Džon Tomić, otac australijske teniske zvezde Bernarda Tomića, ima neslavan nadimak "novi Damir Dokić". Pre tri godine na turniru u Pertu udaljen je sa tribina jer je tokom meča verbalno napao glavnog sudiju da je pristrasan i da namerno sudi protiv njegovog sina.

- Ona je za mene mrtva, ne pitajte me više bilo kada za Jelenu - rekao je svojevremeno Damir Dokić.


Damir Dokić je 2009. godine uhapšen zbog verbalnih pretnji da će raketom gađati ambasadu Australije u Beogradu, a iste godine tokom održavanja Australijen opena Jelena je u australijskim medijima javno govorila da ju je otac tukao tokom odrastanja, naročito nakon loših treninga.


- Koji otac ne tuče svoje dete? - bio je jedini odgovor Damira Dokića, a pretnje bezbednosti ambasadi Australije u Beogradu, pravdao je samo kao "šalu" kao i da je oružje pronađeno u njegovoj kući bilo "suvenir" donet iz rata u Hrvatskoj.


Ipak titulu "najgoreg teniskog tate" nosi Džim Pirs, otac Meri Pirs, francuske zvezde kanadskog porekla. Osvajačica Australian opena iz 1995. i Rolan Garosa 2000. godine, sa 18 godina podigla je tužbu protiv oca za maltretiranje, koja je i prihvaćena.

Nemilosrdni Graf

Peter Graf godinama je dominirao životom svoje kćerke Štefi, kada je uvideo da njegova kćerka može potencijalno da bude najbolja teniserka sveta. Zatim je napustio posao da bi se posvetio kćerkinoj karijeri koju je on planirao. I dok je njena karijera cvetala, Peter je preuzeo kontrolu nad svim, štitio je od novinara ali je pokazao i svoje tamno lice, poznat i po nadimku "nemilosrdni tatica", primoravao je Štefi da trenira odmahi nakon iscrpljujućih mečeva. On se našao i na optuženičkoj klupi, a u zatvoru je proveo tri godine i devet meseci zbog utaje poreza, jer nije prijavio prihode od 7,2 miliona australijskih dolara.

Meri Pirs je, tokom tinejdžerskih dana, bila brutalno i fizički maltretirana od oca, a svaki poraz pratio je najružniji nametnuti osećaj krivice.


- Da nije bilo mojih treninga, ne bi ni do toga stigla - kratko je jednom prokomentarisao Džim Pirs.


Pirs se 1993. godine potukao i sa kćerkinim telohraniteljem.


- Ukoliko bih izgubila meč tata bi me ošamario, pa čak i ukoliko sam loše trenirala - rekla je jednom Meri Pirs.


I otac hrvatske teniserke Mirjane Lučić, Marinko žrtvovao se za karijeru svoje kćerke, ali po koju cenu. Talentovana teniserka je u juniorskoj konkurenciji osvajala US open i Australijen open, ali je 1998. sa majkom, braćom i sestrama pobegla u Ameriku kako bi se spasla od očevih batina.


- Tukao me je kada bih izgubila set ili meč, i to mnogo više nego što bi bilo ko mogao da zamisli - rekla je teniserka uništene karijere.


Mirjana je čak zatražila sudski nalog da se njenom ocu zabrani prilazak, a takođe i otkrila da joj je otac zajedno sa rođakom Milanom Lučićem ukrao deo novca koji je osvojila na turnirima. Ona je 1999. godine uspela da se plasira u polufinale Vimbldona, ali su je lični problemi primorali da napusti sport 2002. godine. njen pokušaj da se 2010. godine vrati u tenis bio je neuspešan, piše ABC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online