Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.12.2014.
18:39
Vestionline, goal.com A

Murinjo: Mesi glumac, Venger voajer

Žoze Murinjo je verovatno najcitiraniji trener u modernom fudbalu. Čelsijev šef struke uvek "podiže obrve" ludim upoređivanjima, a posle svoje poslednje kako ima mnogo "morskih pasa u okeanu Lige šampiona", Goal.com se prisetio njegovih najluđih metafora.

Beta/AP
Samouveren do bola: Žoze Murinjo, trener Čelsija
 

20. "Ne," odgovorio je Murinjo na pitanje posle poraza od Njukasla da li bi on na isti način branio minimalnu prednost. "Mogli su da parkiraju kravu na centar igrališta i potom da zaustave utakmicu, jer je krava na terenu."

19. Nakon što se Barselona žalila kako je morala do Milana autobusom, zbog erupcije vulkana na Islandu 2010. godine, tada Interov šef je rekao: "Verovatno sam ja kriv što je vulkan proradio, sutra će reći kako imam prijatelja koji živi u vulkanu i kako smo nas dvojica izazvali erupciju."

18. “Ne brine me moralno viđenje Čelsija u javnosti," promrmljao je Murinjo na konferenciji za medije u svom prvom mandatu. "Brine me što nas tretiraju drugačije od ostalih klubova. Neki su đavoli, neki su anđeli. Mislim da nismo baš toliko ružni da nas zovu đavolima, a Venger i društvo svakako nisu dovoljno lepi da ih zovu anđelima."

17. "Gledajte, ja sam trener, a ne Hari Poter," rekao je posle 0:0 sa Majorkom u svom debiju na klupi Reala. "Hari je čaroban, ali u stvarnosti magija ne postoji. Magija je fikcija, a fudbal je stvaran."

16. "Spreman sam," rekao je posle dovođenja Samija Kedire u Real Madrid. "Što je pritisak veći, ja sam jači. Ja sam, kažu u Portugalu, čvršći od broda, jači od oluje. Srećom, uvek sam bio u velikim brodovima. Porto je bio veliki brod u Portugalu, Čelsi u Engleskoj, Inter u Italiji. Sad sam u Real Madridu koji smatraju najvećim brodom na svetu."

15. Murinjo na temu rotiranja igrača dok je bio trener Čelsija u prvom mandatu: "Ako imate kod kuće Bentli i Aston Martin, ako se vozite celi dan u Bentliju, a Aston Martin vam stoji u garaži, priglupi ste."

14. "Kao da imate ćebe koje je premalo za krevet," Murinjo je rekao posle krize sa povredama u januaru 2007. godine dok je bio u Čelsiju. "Povučete ćebe gore kako bi vam bilo toplo na grudima, ali vire vam stopala. Ne mogu da kupim veće ćebe, jer prodavnica ne radi. Ali, pokrivač je od kašmira..."

13. "Bez jaja nema omleta," rekao je Murinjo nakon kritika na račun Abramovičevog trošenja u 2007. godini. "U supermarketu postoje tri klase jaja. Neka su skuplja od ostalih, a od nekih se prave bolji omleti. Pa, tako kad su na polici samo jaja prve klase, a vama trebaju tri za omlet, imate problem."

12. Pozivajući se na poznatu metaforu sa jajima opisao je Čelsijevu ekipu na početku prošle sezone. "Prekrasna, mlada jaja kojima je potrebna majka, u ovom slučaju otac, kako bi se brinuo o njima, kako bi bila što bolja preko zime. Jednog dana sunce će izaći, razbićemo jaja i pilići će biti spremni za život na najvišem nivou."

11. "Klod Makelele nije nogometaš, nego rob," rekao je kritikujući francuskog izbornika koji ga je pozvao usprkos njegovoj odluci da se oprosti od reprezentacije. "Odigrao je najveću moguću utakmicu u finalu Mundijala i želi odmor, ali trener je rekao da ako igra u klubu, mora igrati i za reprezentaciju. Znamo pravila, on je rob i nema ljudskih prava."

10. "Trka za titulu je kao trka između dva konja, a malom konju je potrebno mleko kako bi naučio da skače," rekao je Murinjo posle Čelsijeve pobede protiv Mančester Sitija prošle sezone. "Možda ćemo iduće sezone moći da se trkamo sa velikim konjima."

9. "Barselona je grad sa bogatom kulturom i sa mnogo prelepih pozorišta," bila je Murinjova reakcija na isključenje Asijera del Orna iz Čelsija 2006. godine, koje je isprovocirao Leo Mesi. "Ovaj dečak je savladao glumu veoma dobro."

8. "Ponekad naletiš na prekrasne ljude, ali nemaju mozga. Ponekad na ružne ljude koji su izrazito inteligentni" rekao je uoči utakmice s Barsom 2006. godine. "Naš je teren takav. Na površini je sramotan, ali barem se lopta kotrlja normalnom brzinom."

7. "Ako loviš sa dobro treniranim psom, mnogo ćeš uloviti. Ako ideš u lov s mačkom, ulovićeš manje, ali si i dalje lovac," rekao je na pitanje u vezi sa povredom Iguaina, mislivši kako će Benzema započeti utakmicu.

6. "Da sam želeo da radim u tišini, ostao bih u Portugalu," rekao je na svojoj prvoj konferenciji kao Čelsijev menadžer, na istoj na kojoj je osmislio nadimak "specijalni". "U Portu postoje prekrasne plave stolice, Liga šampiona, Bog i potom odmah do njega ja!"

5. “Gol je pao sa meseca, sa tribina 'Enfilda'," rekao je nakon što je Čelsi izgubio od Liverpula "nevidljivim golom" u polufinalu Lige šampiona 2005. godine. "Bolja ekipa je ispala. Liverpul je postigao gol, ako se to uopšte tako može nazvati. Zapravo, mrežu je zatresao sudija."

4. "Mladi igrači su kao dinje," rekao je Murinjo 2007. godine na kraju svog prvog mandata u londonskom klubu. "Tek kad je probate, možete sa sigurnošću da tvrdite kako je dobrog ukusa. Neke su lepe, ali nisu ukusne, neke obratno. To je jako teško predvideti. Mladi igrači moraju da treniraju i igraju, kako bismo znali kakvog je ukusa ta dinja.

3. "Čovek sa 30 godina iskustva nikad nije osvojio ništa, čovek sa tri je osvojio mnogo," napisao je u svojoj kolumni 2005. godine, obraćajući se Portovom treneru Žezualdi Fereiri. "Onaj sa 30-godišnjom karijerom će biti zaboravljen kad mu se karijera završi, a onaj s trogodišnjom karijerom nikad neće biti izbrisan iz istorije. To je kao priča o magarcu koji je radio 30 godina i nikad nije postao konj."

2. “U Portugalu kažemo: parkirali su autobus ispred gola," rekao je uvevši izraz "parkirati autobus" u standardnu terminologiju posle remija sa Totenhemom 2004. godine. "Da sam navijač i da sam platio ulaznicu 50 funti, poludeo bih! Samo je jedna ekipa htela da pobedi. Oni su samo želeli da sačuvaju mrežu. Nije pravedno zbog fudbala koji smo mi igrali."

1. "Mislim da je ovaj čovek voajer," rekao je Murinjo za Vengera 2005. "Voli da gleda druge ljude. Postoje ljudi koji kupe teleskop kako bi mogli da vire u dvorište komšijama. On samo priča o Čelsiju. Ne znam da li je to zato što želi moj posao ili zato što voli Čelsi."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online