Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2016.
11:17
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

VESTIONLINE otkrivaju pozadinu "slučaja Đukanović"

Pred odlučujuću utakmicu Srbije za plasman u narednu rundu Evropskog prvenstva u Poljskoj protiv Makedonije, golman Slaviša Đukanović odlučio je da napusti tabor "orlova". Ovaj potez osudili su ostali reprezentativci, koji su stali iza selektora Dejana Perića.

facebook.com/Slavisa Djukanovic
Godinama jedan od najboljih golmana šampionata Francuske: Slaviša Đukanović

VESTIONLINE otkrivaju pozadinu ovog slučaja. Iskusni 36-godišnji Đukanović više od deceniju je jedan od najboljih golmana šampionata Francuske, posle Bundes lige, najjače lige na svetu. Međutim, u našoj zemlji nema tretman koji zaslužuje. Godinama je preskakan, šansu su dobijali drugi, a on je ćutao i radio i nadao se pozivu koji se ne odbija.

Posle Evropskog prvenstva u Danskoj 2014. godine, kada je debitovao za Srbiju na velikim takmičenjima, niko ga iz RSS nije kontaktirao. U narednim mečevima reprezentacije u baražu za SP i kvalifikacijama za EP šansu su dobijali drugi čuvari mreže. Đukanović je mislio da je za njega reprezentacija završena priča. U novembru prošle godine, Dejan Perić objavljuje širi spisak reprezentacije Srbije na kojem je ime golmana San Rafaela. Naš selektor nije kontaktirao Đukanovića, koji je iz medija saznao da je kandidat za najbolju reprezentaciju.

Mnogo pre toga, uplatio je zimovanje. Želeo je malo da predahne od rukometnih obaveza i da reprezentativnu pauzu iskoristi za odmor sa suprugom i dvoje dece. Međutim, poziv Srbije nije mogao da odbije, iako je ranije imao neprijatna iskustva. Tek pošto je stavljen na širi spisak reprezentacije, selektor Dejan Perić odlučuje da ga pozove. Sadašnji selektor, koji je na prethodnom Evropskom prvenstvu bio pomoćnik Vladanu Matiću, uveravao je Đukanovića da će sada da bude sve drugačije, da će imati bolji tretman, ali...

Oran i dobro raspoložen, Đukanović je stigao na početak priprema reprezentacije krajem 2015. godine. Prvi golman "orlova" Darko Stanić, povratnik u nacionalni tim, priključio se selekciji sa 10-ak dana zakašnjenja, neposredno pred start EP u Poljskoj. Poznato je da naš "ministar odbrane" ne trpi konkurenciju i da voli da se sve oko njega vrti. Nije briljrao Đukanović na meču sa "trikolorima" (protiv Poljske branio samo dva i po minuta), ali nije ni Stanić.

Kap koja je prelila čašu bila je odluka selektora Dejana Perića da Đukanovića izostavi za meč sa Makedoncima i da šansu ukaže Draganu Marjancu. U pismu javnosti, koji je objavio na svom Fejsbuk profilu, Đukanović je objasnio da nije mogao da sarađuje sa Stanićem.

- U vezi sa mojom odlukom da napustim državni tim, želim da se obratim javnosti i da kažem da je to samo moja odluka i da sam je doneo mirne glave sa puno razmišljanja. Sa momcima u ekipi imam sjajan odnos i želim im svu sreću u daljem takmičenju, sa njima sam jeo, spavao, trenirao, družio se... Samo ja znam koliko sam se žrtvovao za ovaj tim, iako će to možda biti shvaćeno drugačije posle svega! Smatram da sportista na visokom nivou treba da bude uz tim od početka, uz svoje saigrače i drugove! Rukomet je ekipni sport i nema pojedinaca koji sami odlučuju kada će, koliko i kako trenirati (igrati). Molim vas da me razumete i da ne mislite da imam nešto protiv Rukometnog saveza Srbije, selektora ili igrača... Jednostavno sa Stanićem nisam mogao da se uklopim i smatram da je tako najbolje za moj tim i za Srbiju. Selektor je odabrao da Marijanac bude u timu za utakmicu protiv Makedonije (želim ti svu sreću brate). Želim vam svu sreću momci i neka najbolji pobedi - napisao je Slaviša Đukanović.

Golman drugoplasirane ekipe šampionata Francuske je bio kandidat za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, kada ga je tadašnji selektor Veselin Vuković iznenada pozvao na pripreme. Golman San Rafaela je bukvalno iz papuča stigao u tabor "orlova". Stigao je u Barič (mesto blizu Obrenovca) gde je odrastao, na odmor, a onda je morao da se snalazi za opremu uz pomoć prijatelja, željan da pokaže i dokaže svima da zaslužuje mesto u nacionalnom timu. Ništa nije moglo da ga spreči da se stavi pod zastavu svoje zemlje. Međutim, nje bio putnik na najveće sportske igre na svetu, a šansu su kao i šest meseci ranije na EP u Beogradu dobili Darko Stanić i Dragan Marjanac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online