Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.02.2019.
14:24 >> 14:54h
N. Plavšić A

Ivana Španović: U Glazgov po treće uzastopno zlato pa onda da "pređem igricu"!

Najbolja srpska atletičarka na mitingu Srbija Open zabeležila najbolji skok sezone (6,92) i drugim na svetskim listama ove godine, što je sjajna uvertira za Evropsko dvoransko prvenstvo u Glazgovu, na kojem brani titulu iz Beograda od pre dve godine.

Vestionline
Ivana Španović, najbolja srpska atletičarka

Ivana je pobedom na jučerašnjem atletskom mitingu napravila sjajnu uvertiru za predstojeće Evropsko prvenstvo u dvorani u Glazgovu koje je očekuje već početkom marta.

- Planirali smo da ovaj takmičarsko-pripremni period pred Evropsko prvenstvo završimo upravo mitingom u Beogradu, pred domaćom publikom. Više sam nego zadovoljna svojim nastupima i svim skokovima koje sam izvela - rekla je Ivana Španović.

Najbolji skok ostvarila u trećoj seriji, posle dva prestupa, a potom je još dva puta "letela" do 6,90 metara.

- Bila je to zaista dobra serija skokova, a još bolje je što sam osetila da mogu još dalje da skočim. Bez obzira na ozbiljnost povrede koju sam imala prošle godine drago mi je da sam ponovo na stazi i na nivou koji treba da budem pred Evropsko prvenstvo. Radujem se što ću biti u prilici da se takmičim u Glazgovu i da se borim za treće uzastopno zlato - poručila je srpska atletičarka, koja je bila najbolja i na Evropskom dvoranskom šampionatu u Pragu 2015. godine.

- Očigledno je da sam spremna i ne bežim od pritiska, znam šta treba da uradim i da napravim rezultat koji je dovoljan za pobedu, i da se izjednačim sa Hajke Dreksler koja je jedina u tome uspela!

Vestionline
Ivana Španović, zadovoljna skokovima na "Serbian open indoor meeting"-u

Skok na Evropskom dvoranskom prvenstvu pre dve godine u Beogradu je samo 13cm manji od svetskog rekorda, da li je rano da pričamo o tome? Da li ste Vi sebi postavili tako neki cilj?

- Ciljevi kojima mi lično težimo je nešto što mi u glavi razgraničimo, i definitivno je taj svetski dvoranski rekord nešto o čemu razmišljamo i radimo na tome. Uradiću sve da se približim tom rekordu što je više moguće. Rekord je star 30 godina i vreme je da se to promeni!

Goran Obradović, njen trener, nadovezao se na priču o svetskom rekordu:

- Vreme jeste za promenu rekordera ali treba i mesto da se pogodi. Ivana jako dobro skače pred domaćom publikom, i jedva čekamo da Beograd dobije organizaciju Svetskog dvoranskog prvenstva. Mislili smo da će to biti u Olimpijskoj 2020. godini ali prolongirano je za 2022. godin,u i to je neko vreme kada možemo napasti taj svetski rekord - uveren je Ivanin trener.

Ivana, da li postoji neki poseban ili prelomni momenat u životu koji je tebe definisao?

- Prelomni momenat u svakom smislu se desio 2013. godine, bilo je pitanje da li uopšte želim da nastavim da se bavim atletikom ili ne. U tom periodu sam osetila da sazrevam i da sam drugačija, i kao sportista i kao osoba, i psihički i emotivno. Prvi put sam se tada suočila sa svojim najvećim problemom i najvećim izazovom u datom momentu, i izašla sam kao pobednik!

- Tada sam znala da je to to, a rezultat je bio bronzana medalja na Svetskom prvenstvu u Moskvi te 2013. godine. Nisam pobedila ali je to bila moja velika pobeda, bio je to veliki podvig i velika medalja za mene, tada se sve prelomilo i krenulo na bolje!

Kako sebe motivišeš u trenucima kada misliš da je sve gotovo?

- Sve što primenjujem u sportu, primenjujem i u životu, mislim da ne možemo da nađemo rešenje dok se ne suočimo sa problemom... A kada počnemo da radimo na tome da nešto rešimo onda nam se stvore jasni odgovori da li je to dobro ili nije... U svakom slučaju, bez napornog rada nema uspeha - naglašava Ivana.

Pitali smo Ivaninog trenera koji je njennajveć kvalitet i šta to tu nju izdvaja od drugih? Ali i zašto postiže ovako velike uspehe, da li je to fizička pripremljenost ili nešto drugo?

- Svi vrhunski sportisti su izuzetni talentovani, pogotovo u tom fizičkom smislu, i ona je morala imati neke eksplozivne predispozicije da bi se pojavila u nekoj od takvih disciplina (skok uvis, skok udalj ili sprint). Ono što nju najviše karakteriše je to što je neverovatno uporna, do tvrdoglavosti, i želja za pobedom naravno. Baš zbog toga mi trajemo ovoliko dugo - ističe Obradović.

Vestionline
Ivana sa trenerom Goranom Obradovićem, na jučerašnjem mitingu

Da li primećujete da naši veliki sportisti menjaju nešto u ovoj zemlji? Da li su doprineli tome da se menjaju uslovi za mlade, gledali smo snimke tvojih početaka, Novakovih, Ane Ivanović koja je trenirala u praznom bazenu... Da li se nešto menja ili se i dalje oslanjamo na "naš čuveni inat"?

- Što se inata tiče to se uglavnom pojavljuje kada neko pokuša da ospori neku našu želju ili vrednost, "srpski inat" proradi u određenim momentima, proradio je i kod mene bar hiljadu puta, ali na taj osećaj inata ne možemo baš sve. Mnogo sam srećna što su mladi zbog nas dobili priliku da treniraju u boljim uslovima, da imaju "krov" nad glavom i da treniraju u toplom, i to je sigurno pravi put da stvorimo nove šampione i to me zaista raduje - iskrena je Ivana.

Ivanin glavni cilj u nastavku karijere je objedinjavanje svih mogućih zlatnih medalja sa svih takmičenja na kojima je učestvovala.

- Želela bih da objedinim sve titule, u Dohi ću imati priliku za to svetsko zlato i onda ostaje još to olimpijsko zlato i onda se posvećujemo samo tome. Onda možemo reći da smo "prešli igricu" - uz osmeh je poručila Ivana Španović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online