Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
07:12
B. Vasić - Vesti A

Ruše "drva" i po Nemačkoj

Kuglaški bračni par Sabina i Srđan Šokac otisnuli su se 2016. u Nemačku posle izuzetno uspešnih karijera u domaćim klubovima.

Privatna arhiva
Sa klupskim drugaricama: Sabina Šokac (prva desno u prvom redu)

Sabina je igrala i osvajala medalje u Svetskom kupu i Ligi šampiona, kao i domaće titule i trofeje u Kupu Srbije sa subotičkim Pionirom, koji se ugasio 2016. Srđan Šokac bio je prvotimac prvaka i pobednika Kupa Srbije Beograda. Učestvovao je i u osvajanju trofeja u Svetskom kupu i Ligi šampiona s najboljim srpskim muškim klubom svih vremena. Sabina i Srđan su osvojili i državnu šampionsku titulu u miksu u Staroj Moravici 2014. Sabina je 2013. bila i vicešampionka Srbije u sprintu.

Oboje su prešli u Šrehajm. Ženska ekipa ovog kluba takmiči se u Prvoj bundes ligi Nemačke, dok je muški tim u Drugoj bundes ligi (drugi stepen).

Trenira i sin Jovan

Srđan Šokac ponosno ističe:
- Počeo je da kugla i naš sin Jovan. Lane je bio drugi na klupskom turniru za kuglaše do 14 godina. Ovde postoji i dečja liga za njegov uzrast.

- Za nas je dolazak u nemačku ligu, koja je po broju klubova, organizaciji i kvalitetu takmičenja najjača u svetu, bio novi izazov. Oboje smo sa klubovima, koji su najuspešniji u istoriji srpskog kuglanja, Pionirom i Beogradom, igrali na najjačim međunarodnim takmičenjima, tako da s te strane nismo osećali pritisak i dobro smo se uklopili - prenosi utiske Sabina Šokac. - Klub je sjajno organizovan, postoji od 1961. i vode ga izuzetni stručnjaci. Trener ekipe je selektor nemačke reprezentacije Fabijan Luc. U Šrehajmu su dve nemačke reprezentativke Saskija Bart i Simona Sisi Šnajder.

Sabina Šokac je 2017. pobedila na turniru u Ulmu, a ove gdine je bila deseta. Dobra preporuka za prelazak bile su njene igre u Pioniru, kada se trofejni srpski klub 2015. sretao u Ligi šampiona sa Šrehajmom (5:3 u Bačkoj Topoli, 2:6 u Nemačkoj). Sabina Šokac je izgubila oba meča protiv Saskije Bart, ali je ostavila dobar utisak! Kasnije je igrala u elitnom takmičenju za klubove i protiv zrenjaninskog Kristala koga je Šrehajm eliminisao. Ove godine je u 12. kolu Bundes lige sa 605 čunjeva na gostovanju Pirmasensu upisala i najbolji rezultat lige u toj rundi!

- Šrehajm je u poslednjem kolu Prve bundes lige, odigrao nerešeno 4:4 sa, trenutno, najboljim ženskim klubom Nemačke Viktorijom iz Bamberga. Jedini smo klub koji im je uzeo bod! Svetskoj rekorderki i šampionki Hrvatici Ines Maričić uzela je poen Sisi Šnajder 616:604 (1:3). Time smo na lep način završili veoma uspešnu sezonu - dodala je Sabina Šokac.

Privatna arhiva
Klupski sastav: Šokac (drugi sleva)

- Igraćemo u Evropskom kupu u oktobru u Sarajevu. Šrehajm je upravo u međunarodnim kupovima zabeležio 2016. jedan od najvećih uspeha u klupskoj istoriji kada je pobedio u Kupu NBC federacije i plasirao se u Ligu šampiona. Šampionsku titulu odbranila je Viktorija iz Bamberga bez poraza, drugi je Šrehajm, dok je treće mesto pripalo Lidolšajmu.

Sabina Šokac je na rang-listi igračica Bundes lige zauzela 28. s prosekom od 549 "drva" (546 kod kuće, a 552 u gostima) i odigrala je sedam mečeva. Lični rekord joj je 613 čunjeva. Igračica lige ove godine je Hrvatica Ines Maričić (Viktorija, Bamberg) s prosekom od 605 čunjeva.

Privatna arhiva
Drug iz reprezentacije: Šokac sa Ernješijem

Srđan Šokac je u muškom timu Šrehajma pobedom završio nadmetanje u Drugoj bundes ligi Jug-Zapad protiv desetog Niderstocingena. Doneo je poen na prvoj "tabli" oborivši 601 čunj (drugi rezultat u ekipi, treći u meču). Dva puta je do sada obarao rekord kuglane na kojoj je domaćin Šrehajm, prvo 659, potom 660 "drva". Završio je sezonu kao 17. na rang-listi Druge Bundes lige Jug Zapad s prosekom od 594 čunja (kod kuće 608, na gostovanju 580).

Odigrao je svih 18 utakmica. Igrao je i u revijalnoj selekciji organizatora (popunjavao mesto u utakmicama u grupama u kojima nije bilo rivala zbog otkaza) na SP u Detenhajmu 2017. kada je Srbija osvojila svetsko zlato.

- Konkurencija u nemačkom kuglanju je veoma dobra i vrlo je teško izboriti se za plasman u Prvu bundes ligu. Zato je veliki uspeh i naše drugo mesto. Pobednik ASV 1860 Nojmarkt, na primer, ne ide direktno u elitni rang, samo se plasirao se na kvalifikacioni turnir za popunu Prve Bundes lige - kaže Srđan Šokac.

Sabina među velikanima

Sabina Šokac se priključila našim "kuglaškim gastarbajterima", koji su do sada osvojili sa svojim ekipama neko od tri prva mesta u najjačim nacionalnim ligama: Vilmošu Zavarku i Danielu Tepši (prvaci Inter lige klubova Slovačke i Češke, kao i šampioni Evrope), Robertu Ernješiju i Igoru Kovačiću (prvaci Italije sa Nojmarktom), Alenu Kujundžiću (vicešampion Hrvatske sa splitskim Mertojakom), Radovanu Vlajkovu i Milošu Simijonoviću (treći u Superligi Austrije sa Nojkirhenom)... Mađarski Segedin naših Jovana Ćalića i Norberta Ernješija će sigurno biti među prva tri u šampionatu... U svakom slučaju berićetna međunarodna klupska sezona srpskih kuglaških asova.






 

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Navija za Srbiju i Nemačku
OSTALI SPORTOVI Brus Li sa Dunava
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online