Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
08:00
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 17. novembar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

EPA-EFE/ANTONIO LACERDA
Pre 122 godine osnovan je Flamengo, najpopularniji klub u Brazilu

Flamengo

17. novembra 1895. godine osnovan je Flamengo, fudbalski klub iz Rio de Žaneira, jedan od najboljih u Brazilu i najpopularniji na svetu sa čak - 35 miliona navijača! Flamengo je šest puta bio prvak Brazila i 34 puta države Rio, a najveći uspeh ostvario je 1981. kad je bio šampion Južne Amerike (Kopa Libertadores) i prvak sveta (Interkontinetalni kup u Tokiju). Zvezda tog tima bio je Ziko, ili "beli Pele", jedan od najboljih brazilskih fudbalera svih vremena.  On je najveće ime u istoriji Flamenga, ali za ovaj klub igrali su i mnogi drugi slavni fudbaleri poput Leonidasa da Silve, Garinče, Romarija, Bebeta, Zagala, Sokratesa, Žuniora, a svakako posebno mesto zauzuma i srpski as Dejan Petković Rambo. Zanimljivo je da je Flamengo osnovan kao veslački klub, da bi tek kasnije formirao i fudbalsku sekciju, koja je u početku ismevana zbog loših rezultata i fudbala kao igre, jer je tadašnje muškarčine podsećao na - balet?!

Miloševe "minijature"

17. novembra 1957. godine fudbalska reprezentacija Jugoslavije overila je plasman na Svetsko prvenstvo u Švedskoj pobedom nad Rumunijom u poslednjoj utakmici kvalifikacija. Plavi su na Stadionu JNA slavili sa 2:0 golovima Miloša Milutinovića u 53. i 80. minutu, a zanimljivo da je "Plava čigra" dobar deo utakmice odigrao sa čalmom na glavi usled povrede koju je zadobio u sudaru sa jednim rumunskim igračem. Inače, ovom prilikom u državnom timu debitovali su Šijaković, Kaloperović i Ognjanović.

Ferenc Puškaš

Na današnji dan 2006. godine umro je Ferenc Puškaš, legendarni mađarski fudbaler, jedan od najboljih svih vremena. Za selekciju ove zemlje odigrao je 84 utakmice i postigao neverovatnih 85 golova. Sa Mađarskom je bio finalista Svetskog prvenstva 1954. i osvajač zlatne olimpijske medalje 1952. u Helsinkiju kad je pobeđena Jugoslavija sa 2:0. Najveći deo klupske karijere proveo je u Honvedu i madridskom Realu, sa kojim je tri puta bio prvak Evrope i postavio još uvek aktuelan rekord od četiri postignuta gola u jednom finalnom meču – 1960. protiv Ajntrahta. Umro je u 79. godini života. Četiri meča igrao je i za reprezentaciju Španije, a kao trener najveći uspeh ostvario je 1971. kad je vodeći Panatinaikos stigao do finala Kupa šampiona. Prethodno je u jednom od najkontroverznijih polufinala eliminisao Crvenu zvezdu, koja je prvi meč dobila sa 4:1, a u revanši izgubila sa 3:0.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online