Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
08:02
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 12. novembar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

youtube.com/sekurarattu
Stojković je već u prvom meču u dresu reprezentacije pokazao o kakvom majstoru se radi

Piksijev debi u plavom dresu

12. novembra 1983. godine prijateljska fudbalska utakmica u Zagrebu Jugoslavija – Francuska završena je bez golova (0:0), pa će se pamtiti najviše po debiju Dragana-Piksija Stojkovića i Srećka Kataneca u plavom dresu. Stojković je, kasnije, punih 18 godina igrao za državni tim, sakupivši čak 84 utakmice u kojima je postigao 15 golova. Igrao je na po dva šampionata Evrope i sveta, a sankcije i povrede sprečile su ga da bude prvi naš fudbaler u „Klubu 100" – koji je odigrao sto ili više mečeva za državni tim. Katanec je za Jugoslaviju odigrao 31 utakmicu i postigao pet golova, a igrao je na po jednom Svetskom i Evropskom prvenstvu. Pored njih dvojice, tadašnji selektor Veselinović na „Maksimiru" je dao šansu još jednom debitantu – Bobanu Božoviću, ali tadašnji fudbaler Sarajeva više nikad nije pozvan u reprezentaciju.

Nađa Komaneči

Na današnji dan 1961. godine rođena je Nađa Komaneči, legendarna rumunska gimnastičarka. Imala je samo 14 godina kad je postala prvi takmičar u istoriji Olimpijskih igara koji je dobio čistu „desetku" za prikazani nastup. Njoj je to u Montrealu 1976. uspelo čak sedam puta, osvojivši tri zlatne medalje i po jednu srebrnu i bronzanu. I četiri godine kasnije, u Moskvi, rezultati su bili za divljenje. Još dve zlatne i dve srebrne medalje definitivno su joj obezbedili besmrtnost među velikanima sporta. Interesantno je da se već sa osam godina takmičila na državnom šampionatu Rumunije, a prvu međunarodnu pobedu ostvarila je u bivšoj Jugoslaviji 1971.godine. 

Vava

12. novembra 1934. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Vava, koji je sa „kariokama" osvojio dva Svetska prvenstva, 1958. i 1962. i bio član nezaboravne navalne petorke koju su još činili Garinča, Didi, Pele i Zagalo. Ušao je u istoriju kao jedan od samo četvorice igrača koji su postizali golove u dva finala Svetskog prvenstva, pored Pelea, Brajtnera i Zidana. Na SP 1962. je sa pet postignutih golova delio prvo mesto na listi strelaca, a ukupno je postigao devet mondijalskih pogodaka. Umro je 2002. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online