Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
16:33
Vestionline A

Atletski savez Srbije izneverio naše ultramaratonce za svetsko takmičenje

Naših pet najboljih ultramaratonaca, koji su u rangu svetskih elitnih trkača, dobili su poziv da budu među 100 takmičara iz celog sveta na 12. ultramaratonskoj trci 24 sata, u Belfastu. Ali, Atletski savez Srbije ih "nema u planu" za avio karte.

facebook.com/jovica.spajic
Jovica Spajić i Marina Lazić na ultramaratonskoj trci kroz Saharu

Jovica Spajić, Mihal Šulja, Saša Gacik, Željko Željković i Marina Lazić, kvalifikovali su se da nas predstavljaju na 12. svetskom ultramaraton takmičenju od 24 sata u Belfastu, ali ne mogu da idu, jer je Atletski savez Srbije u poslednjem trenutku - na dan zatvaranja prijava za takmičenje, 15. maja - odlučio da ne plati avionske karte učesnicima, i to bez posebnog obrazloženja, prenosi mooshema.com.

Šta dalje?

Ukoliko želite da pomognete našim ultramaratoncima, jedan od njih Mihail Šulja, primaće vaše donacije na račun broj: 160-5800101033338-39 (Banca Intesa).

Svet ih priznaje i želi, a ASS nema 2.000 evra

Bez namere da ulazimo u razloge ASS, ili da ocenjujemo šta se dogodi da obećavaš da će biti, ali u poslednjem i presudnom trenutku javiš da neće biti podrške, važno je da javnost zna sledeće:

Naših pet najboljih ultramatonaca se kvalifikovalo za ovo takmičenje i na osnovu toga, dobili su od organizatora i međunarodne ultramaratonske asocijacije smeštaj i kotizacije za učešće, kao elitni trkači. Na ovom takmičenju može biti samo 100 učesnika iz sveta. Među tih 100 je i naših 5. I to nije mala stvar. I to je već uspeh našeg tima i naše zemlje, i priznanje za njihov rad.

Jer, od toga nema ništa ako se ne obezbede troškovi putovanja za njih, i za bar još nekoliko ljudi koji bi bili pomoć na takmičenju, jer je gotovo nemoguće, iako je trčanje usamljenička stvar glave, srca i nogu, izdržati ovako tešku trku bez timske podrške tokom 24 časa trčanja.

Reč je o ukupnom trošku od svega 2.000 evra.

Trudna trčala kroz Saharu

Javnost će se setiti. Marina Lazić i Jovica Spajić su nedavno završili jednu od najtežih ultramaratonskih trka kroz Saharu, koja je trajala 7 dana i 250 kilometara, na nepristupačnom i teškom terenu. Trka se smatra među 10 najtežih na celom svetu. Veliki deo takmičara koji startuju, ne završavaju.

Marina i Jovica nisu među onima koji su odustali. Naprotiv, sa te trke vratili su se sa medaljama: Jovica je završio drugi u generalnom plasmanu i prvi u svojoj grupi, a Marina prva u svojoj grupi (žene od 30-39 godina) i 7. u generalnom plasmanu.

Marina nije pobedila sama: pobedila je sa bebom koju nosi u svom stomaku već 12. nedelju.

Marina i Jovica nisu osvojili medalje za sebe. Osvojili su ih za sve obolele od plućne hipertenzije u Srbiji. Naime, oni su iskoristili ovu trku da se kao deo HOPE Srbija tima bore za podizanje svesti o hipertenziji pluća i pomognu lečenje obolelima od ove bolesti u našoj zemlji.

Važno je da znate da su ove godine na Paliću, Mihal Šulja, Saša Gacik i Željko Željković istrčali odlične rezultate, sve i jedan preko 200km. Znate li da je Mihal oborio i državni rekord?

Iza svake trke stoji viši cilj: Pomoći drugima

Važno je da javnost zna i to: iza gotovo svake nadljudski teške trke na koje idu ultramaratonci Srbije, u zemlji i u svetu, stoji i jedan viši cilj, važniji od svake medalje koju nam donose: pomoći nekome kome je potrebna pomoć. Trčali su za lečenja naše dece, za našu decu bez roditeljskog staranja, palijativno zbrinjavanje terminalnog obolelih pacijenata, za decu leptire, za tuđa srca i pluća, za sve retke bolesti, za limfu i kostnu srž. Trčali su toliko puta za druge, prenosi mooshema.com.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online