Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.05.2010.
12:18
Vestionline, Tanjug A

Primorac ide na drugu titulu prvaka Evrope

Vaterpolisti crnogorskog Primorca iznenadili su prošle godine celu Evropu tirjumfom na fajnal-foru u Rijeci, a na predstojećem završnom turniru elitnog takmičenja u Napulju (14-15. maj) pokušaće da načine novi podvig i vrate trofej u Boku.

Primorac je uoči turnira u Rijeci smatran za potpunog autsajdera u konkurenciji domaćih aduta, Juga i mladosti iz Zagreba, kao i večtog favorita u završnici vaterpolo takmičenja, ekipe italijanskog Pro Reka.

Tim iz Kotora se, međutim, u tišini pripremao za fajnal-for ohrabren eliminacijom najvećeg rivala, Jadrana, koji je dobijen u četvrtfinalu usred Herceg Novog. Izuetno motivisani i spremni dočekali su odlučujuće bitke za pehar i trijumfovali onda kada je to bilo najvažnije.

U finalnim okršajima blistali su mađarski internacionalci Đerđelji Kiš i Adam Štajnmec, kao i povratnik Vjekoslav Pasković. Protiv ovog rapoloženog trija rešenje nisu imali ni Zagrepčani u polufinalu ni Italijani u finalu.

Put do Napulja:
Primorac - Panionios 10:6
Jug - Primorac 9:9
Vašaš - Primorac 5:8
Primorac - Vašaš 9:7
Primorac - Jug 14:10
Panionios - Primorac 11:12
Četvrtfinale:
Jadran -Primorac 9:14
Primorac - Jadran 10:6

Iako su svi nakon turnira u Rijeci ostali zapanjeni učinkom aktuelnog prvaka Evrope, morali su da priznaju da je trofej potuno zasluženo pripao timu koji ga je najviše želeo i u svakom trenutku znao kako do njega da dođe.

Uspeh ostvaren pre godinu dana motivisao je ambicioznu upravu kluba da i u novu sezonu uđe sa najvišim ambicijama. Zadržana je okosnica tima iz prošle sezone, koju su pored mađarskog dvojca i Paskovića činili reprezentativci Crne Gore Draško Brguljan i Damir Crepulja, iskusni golman Zdravko Radić i veteran Nebojša Milić.

Primorac: Sada smo iskusniji

 

Trenet tima Ranko Perović kaže da igrači imaju motiv, jer je puno truda i napora uloženo da bi se stiglo do završenice Evrolige.

 

"Nismo više iznenađenje, već realna opasnost za sve protivnike. Prošli smo dosta teških utakmica i motiva imamo na pretek. Vrlo jak fajnal-for, domaćin ima veliki potencijal, Partizan nije izgubio nijedan meč u Evroligi ove sezone, dok je Jug reprezentacija Hrvatske u malom. Biće jako zanimljivo".

Kapitalno pojačanje za ekipu iz Kotora bilo je angažovanje američkog internacionalca Tonija Azeveda, po mišljenju mnogih jednog od najboljih vaterpolista današnjice.

Sezona na izmaku nije prošla bez problema za Kotorane koje je "drmala" finansijska kriza. Titulu nacionalnog prvaka u Crnoj Gori osvojio je Jadran, a u zajedničkoj ligi sa najboljim slovenačkim i hrvatskim klubovima izabranici Ranka Perovića morali su da se zadovolje tek trećim mestom, iza Novljana i Juga. Za utehu, osvojili su domaći Kup.

Primorac nije blistao u prvoj fazi takmičenja. Iako su osvojili prvo mesto u grupi sa Jugom, mađarskim Vašašom i grčkim Panioniosom, čini se da su Kotorani rutinski odrađivali posao taktički se štedeći za daleko veće izazove.

Da su majstori za tempiranje forme u pravom trenutku branioci tilule pokazali su u četvrtfinalu u kome je žrtva ponovo bio Jadran, ovoga puta željan osvete za prošlogodisnju eliminaciju. Primorac je sve rešio već u prvom meču u Herceg Novom pobedivši ca 14:9.

Kotorani će se polufinalu najelitnijeg evropskog takmičenja sastati sa ekipom Juga, koju vrlo dobro poznaju. Već drugu godinu zaredom igraju u Jadranskoj ligi, a susreti u prvoj fazi klupskog prvenstva Evrope, koju su i jedni i drugi uspešno prebrodili, poslužili su im za dodatno uigravanje pred sutrašnji meč.

Sastav Primorca: Zdravko Radić, Draško Brguljan, Uroš Čučković, Antonio Petrović, Filip Trajković, Darko Brguljan, Đerđelji Kiš, Toni Azevedo, Dragan Drašković, Adam Štajnmenc, Anđelo šetka, Nebojša Milić, Uglješa Brguljan i Bojan Pavlović.

Trofeji: Evroliga 2009, Kup pobednika kupova 1977, Superkup Evrope 2009. godine, prvaci Jugoslavije (1986) i Crne Gore (2007 i 2008.), osvajači Kupa Jugoslavije (1986. i 2002) i Kupa Crne Gore (2010). 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online