Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2011.
13:22
Vestionline, Beta A

Ministarka: Sistemsko uređenje sporta

Ministarka omaldine i sporta Snežana Sanardžić Marković izjavila je danas da Predlog zakona o sportu, predviđa sistemsko uređenje sporta i sportske aktivnosti, na moderan i efikasan način.

Samardžić Marković je obrazlažući taj predloženi akt u Skupštini Srbije rekla da je sport sistem vrednosti koje svako društvo treba da razvija jer sport ima "zdravstvnu, promotivnu, ekonomsku i naučnu dimenziju".

Snežana Samardžić Marković

Ona je rekla da je malo toga ostalo isto u odnosu na važeći zakon iz 1996. godine, koji kako je istakla, u mnogo čemu ne prati potrebe današnjice, zbog čega je bilo neophodno doneti novi kako bi se stvorio sistem u kom će svi znati svoje mesto u sporu.

Ministarka je istakla da je najveći broj sugestija uvršten u tekst zakona, preporuke sportskih saveza, nevladinih organizacija, vladinih tela, ali se radna grupa oslanjala i na standarde evrpskih država.

Samardžić Marković je obraćajući se poslanicima kazala da je predlog usaglašen sa evropsim zakonodavstvom, i da je to zakonsko rešenje "srpski model sporta" ali istovremeno i moderan evropski zakon.

"Cilj zakonskog rešenja je uvođenje sistema u sport u skladu sa savremenim zahtevima", rekla je ministarka navodeći da je normiranje sportske stvarnosti bitno drugačije i zahtevnije od normi iz zakona 1996.

Među novinama su obavezno osiguranje za sportiste u slučaju nesreća, obavezni pregledi svih sportista. Predlog Zakon uređuje i oblast finansiranja sporta na svim nivoima, a posebnu pažnju posvećuje i školskom sportu.

Zakonskim rešenjem je, kako je navela ministarka, uvodi se Nacionalni savet za borbu protiv nasilja na sportskim terenima, kako bi se sprečilo nasilje na spotskim događajima. 

Važeći zakon o sportu je na snazi od 1996, a predlog novog zakona, koji mesecima privlači pažnju sportske javnosti, i pored niza javnih rasprava nije doveo do približavanja stavova, pa tako samo fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan najavljuju podnošenje više od 20 amandmana.

Naročito su sporni delovi zakona vezani za privatizaciju klubova i mogućnosti da se promeni namena sportskih objekata.

Ovaj zakon bi trebalo da definiše piramidalne strukture sporta, kako na državnom tako i nevladinom nivou, ali i da stvori osnovu za donošenje i implementaciju dugoročne Strategije razvoja sporta.

Cilj zakona je i afirmacija autonomije sportskih saveza, unapređenje stručnog rada, kao i stvaranja uslova za povećavanje bavljenja sportom svih uzrasnih kategorija. Predlog zakona podržava i podstiče bavljenje vrhunskim sportom, unapređuje zdravstvenu zaštitu sportista i definiše njihova osnovna prava i obaveze.

Zakon obezbeđuje planiranje i izgradnju potrebnih sportskih objekata i štiti njihovu namenu.

Cilj zakona je, takođe, da razvije i unapredi školski sport, a da formiranjem Nacionalnog saveta spreči nasilje, nedolično ponašanje i negativne pojave u sportu.

Zakon definiše i uslove za organizovanje sportskih takmičenja, decentralizuje pojedine državne funkcije u oblasti sporta i vrši nadzor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online