Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
14:28
F. Rodić A

Povratak na mesto uspeha: Japan - zemlja izlazećeg sunca naše ženske odbojke

Reprezentativka Maja Ognjenović neposredno uoči puta na Svetsko prvenstvo (29. septembar - 20. oktobar) govorila je za "Vestionline" i o simpatijama prema dalekoj zemlji i o njenom značaju za prošle podvige.

fivb.org
Kreator svih uspeha: Maja slavi jednu od pobeda

- S obzirom na to da smo od te čuvene 2006. skoro svake naredne godine išli u Japan, što na Gran-pri, pa opet Svetsko prvenstvo 2010. iz Japana nosimo more lepih uspomena i emocija. U šali kažemo da nam je Japan srećna zemlja, i da smo tamo zaista imali mnogo uspeha: tu svetsku "bronzu", prvu medalju za našu žensku odbojku posle 27 godina, pa mnogo odličja u Gran-priju. Reč je o podneblju koje jako volimo, tamo se uvek osećamo prijatno, a pošto obično odlazimo i desetak dana ranije zbog aklimatizacije, imamo vremena da se upoznamo sa japanskim narodom i kulturom. Verujem da će biti tako i ovoga puta, imajući u vidu da ćemo mesec dana boraviti tamo.

Nekadašnje devojčice koje su svojevremeno Maju, Anju Spasojević, Ivanu Đerisilo, Vesnu Čitaković i ostale gledale kao na heroine, sada uspešno gaze istim, šampionskim stazama. Posle srebra na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i prošlogodišnjeg zlata na Evropskom prvenstvu u Bakuu, Srbija uoči Svetskog prvenstva figurira kao jedan od favorita za medalju.

Da li je ova ekipa spremna za korak više?

- Mislim da je to logičan sled... Imajući u vidu da nam je okosnica ekipe ista nekoliko godina, rezultat ne bi trebalo da izostane. Imamo u sastavu par novih devojaka koje su mladošću i poletnošću unele novu energiju, što je zaista veoma bitno za svaku ekipu. To bi bio još jedan veliki uspeh ove generacije! Pitanje je koliko ćemo još igrati zajedno. Već kroz četiri godine, na narednom Svetskom prvenstvu, biće to neka druga ekipa, tako da sad imamo sjajnu priliku.
Malu dozu skepticizma u našoj javnosti doneo je neuspeh u Ligi nacija, u kojoj Srbija posle duže vremena nije uspela da se domogne polufinala. Maja kaže da razloge treba tražiti u umoru usled zgusnutog kalendara takmičenja. Svetsko prvenstvo je, napominje, sasvim druga priča.

- Zadovoljne smo urađenim na pripremama. Iza nas su i provere sa Bugarkama u Banjaluci i Turskom u Istanbulu. Još to nije ona naša prava prepoznatljiva igra, teško je i dostići je odmah posle mesec dana suvoparnih treninga. Najbitnije je da u pravoj formi budemo u najvažnijem trenutku!

Kad su u pitanju glavni konkurenti za medalju, jedna od najboljih tehničarki svetske odbojke ne krije da će 19. Svetsko prvenstvo u Japanu biti jedno od najneizvesnijih.

- S obzirom na to da učestvuju 24 ekipe i da se prvi put igra u izmenjenom sistemu takmičenja, teško je izdvojiti favorite. Mnoge reprezentacije su zaista jake i "pucaju" na visok plasman. Eto, Brazil je Brazil, iako u Japan dolazi u nešto drugačijem sastavu od onog na koji smo navikli. Zatim, tu su Amerikanke koje već dugi niz godina igraju gotovo besprekorno. Olimpijski šampion Kina svake godine izbacuje nove i nove igračice, koje veoma mlade postaju svetska klasa. Od evropskih ekipa za medalju konkurišu Holandija, pa Turska koja sa stručnjakom kakav je Đovani Gvideti igra neku novu odbojku, a naravno u tom krugu favorita je i Srbija. Ako budemo igrale kako znamo, ne treba nikoga da se plašimo - poručuje Maja Ognjenović, koja ponovo diriguje igrom srpske reprezentacije.

Poštovaoci vrhunske ženske odbojke - pripremite se. Od 29. septembra do 20. oktobra čeka nas pravi spektakl!

Trofeji

Naša sjajna odbojkašica godinama je bila pretplaćena i na trofeje na klupskoj sceni. Bila je šampionka u čak tri nacionalne lige - sa Zvezdom u Srbiji, dva puta sa Metal Galacijem u Rumuniji i Hemik Polisom u Poljskoj. Sa Olimpijakosom je osvojila Kup Grčke, baš kao i sa Ezačibašijem Kup Turske.

Najviše, ipak, pamti uspehe na najvećoj međunarodnoj sceni - italijanski Monte Skjavo vodila je do trofeja u Čelendž kupu, a turski Ezačibaši do titule klupskog prvaka sveta 2016. i Kupa CEV ove godine. Letos je prešla u najtrofejniji evropski klub svih vremena - moskovski Dinamo, pa nema sumnje da će uveličati kolekciju trofeja.

Priznanja

Tokom bogate karijere Maji su pripala i brojna individualna priznanja. Bila je najbolji tehničar Evropskih šampionata 2007, 2011. i 2015, tri puta je ponela isti epitet u Evropskoj ligi, a ušla je i u idealnu šestorku na Olimpijskim igrama u Riju.
Pre 12 godina bila je najbolja sportistkinja Vojvodine, a 2015. najbolja odbojkašica Srbije.

Niska medalja

- Datum rođenja: 6. avgust 1984.
- Mesto: Zrenjanin
- Klubovi: Poštar (Zrenjanin), Crvena zvezda, Metal Galaci (Rumunija), Monte Skjavo Jesi (Italija), Ezačibaši (Turska), Olimpijakos (Grčka), Dinamo (Pančevo), Modena (Italija), Impel Vroclav i Hemik Polis (Poljska), Pjaćenca (Italija), Ezačibaši, Dinamo Moskva (Rusija)
Reprezentacija: Olimpijske igre - srebro Rio de Žaneiro 2016, Svetsko prvenstvo - bronza Japan 2006, Evropski šampionati - zlato Beograd 2011, srebro Belgija i Luksemburg 2007, bronza Belgija i Holandija 2015, Svetski kup - srebro Japan 2015, Gran-pri bronza Makao 2011. i Saporo 2013, Evropska liga - zlato Kajzeri 2009, Ankara 2010, Istanbul 2011, bronza Karlovi Vari 2012, Univerzijada - srebro Beograd 2012.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online