Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.12.2017.
15:00
A. Stanković - Vesti A

Doživotno na klupi Srbije!

Zoran Terzić je ponovo uznemirio duhove u Rusiji. Trofejni trener, trenutno moskovskog Dinama i jedan od najboljih odbojkaških stručnjaka današnjice, dobio je ponudu koju većina njegovih kolega ne bi odbila. Posle ostavke Konstantina Ušakova, predsednik Odbojkaške federacije Rusije (VFV) Stanislav Ševčenko rekao je da bi voleo da se 51-godišnji Beograđanin javi na konkurs i da bi mu rado poverio vođenje reprezentacije!

A. Čukić
Sa Srbijom i do Tokija: Zoran Terzić

Terzić je preko moskovskih medija odgovorio da je Rusija uz Srbiju jedina zemlja čiji bi državni tim voleo da vodi, ali da nije zainteresovan da učestvuje na konkursu. Naravno, odmah su se javili razni ruski treneri, pre svih Vadim Pankov iz Zarečja i Giljazgudinov (Dinamo Kazanj), koji su poručili da njima neće biti teško da ispoštuju tu proceduru. Pošto je situacija veoma delikatna, nismo želeli da nagađamo. U zakazano vreme veza je uspostavljena. Terzićev glas dopire iz daljine, ali je kristalno jasan:

- Najpre želim da razjasnim ovu situaciju. Nikakvu konkretnu ponudu nisam dobio. Predsednik Saveza rekao je nešto svojim saradnicima, ovi novinarima, pa se to objavilo. Tačno je da sam potom prokomentarisao da me konkurs ne zanima. Verujem da će se javiti razni treneri, ali da iza mene stoje brojni rezultati koji govore dovoljno o mom radu. Složićete se da bilo malo čudno da šaljem kovertu sa si-vijem na adresu federacije!

Nedostaje Brankica

Terzić se ove sezone vratio u Rusiju, i to na klupu najtrofejnijeg kluba u istoriji odbojke. Dinamo Moskva je 14 puta bio šampion SSSR, potom pet puta prvak Rusije. Godinama je vladao Evropom i - uvek ima najviše ambicije. Terzić je sezonu otvorio trijumfom u Superkupu, ali je eliminisan iz Kupa Rusije. Da li su se zbog toga naljutili u klubu?

- Da jesu, sad ne bih bio trener Dinama - odgovara. - Znaju moje ambicije i moje principe, sve nam se to poklapa, svesni su da novi trener donosi i određenu promenu sistema igre. Za to je, naravno, potrebno vreme. Igračice moraju da se naviknu. Polako sve dolazi na svoje, u Superligi imamo skor 7:1, poslednje mečeve smo dobijali sa po 3:0...

Tu su Gončarova, Fetisova, Morozova, Makarova, pola reprezentacije...

- Prvi tehničar je Vera Vetrova, ali sam na tu poziciju doveo i Marinu Babešinu. Šteta što smo propustili priliku da se pred sezonu još pojačamo, pogotovo na mestu primača servisa.

Brankica Mihajlović je bila slobodna, ali ode u Japan?
- Na nju sam i mislio, ona je bila idealna...

To je izazvalo reakcije u sredini koja je, po pravilu, uvek protiv stranih trenera?

- S jedne strane, to je normalno. Ljudi se bore za svoje, uvek polaze od pitanja - zašto bi stranac nekom našem treneru uzeo posao? Dakle, razumem ih. S druge strane, navikao sam na to još 2012. kad sam preuzeo Omičku iz Omska i postao prvi strani trener u istoriji ruske ženske odbojke. Naravno, Beloruse, Ukrajince ne računam, baš kao ni oni...

Da se vratimo na prvo pitanje - da li Srbija ostaje bez selektora?
- Imam dogovor sa OSS da vodim našu reprezentaciju i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i verujem da ćemo zaokružiti taj ciklus. Osim u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti...

Život u bajci

Kao i u švajcarskom Voleru prvi Terzićev asistent u Dinamu je nekadašnji trener Zvezde Bulatović.

- Odlično funkcionišemo. Moram da otkrijem da je Željko presrećan u Rusiji.
Kako je Vama u Moskvi?
- Dosta treniramo i putujemo, samo do ostrva Sahalina smo putovali avionom devet sati. Zato se uvek molimo da nam jedan slobodan dan "padne" u nedelju. Tad je voziti se Moskvom - moguće. Svim drugim danima u saobraćaju se bude satima. Inače, Moskvu je prekrio sneg, pa kad izađete uveče i vidite to prostranstvo, to bleštavilo, čini vam se da ste u bajci.

Na kakve okolnosti mislite?
- Na raznorazne okolnosti koje prate naš esnaf. U ovom poslu to je tako. Svašta može da se dogodi. Uostalom, predsednik našeg Saveza Zoran Gajić je trener i dobro zna kako to ide.

Ne čekajući naredno pitanje Terzić nastavlja:
- Ipak, kako stvari stoje, rekao bih da nema razloga za bilo kakvu uzbunu. Mislim da su baš Pankov i Giljazgudinov najbliži klupi Rusije. A ja ću biti selektor reprezentacije Srbije - doživotno - dopire Terzićev smeh iz slušalice telefona.

Pa, mi odmah potpisujemo - prihvatamo šalu. - Još kad bi se ponovila 2017. godina... 

Slažem se - godina na isteku bila je zaista za ponos. Kvalifikovali smo se za Svetsko prvenstvo, osvojili bronzu na Gran-priju i potom zlato na EP. I, to na kakav način, potpuno dominantno, uz samo dva izgubljena seta. Svako ko prati odbojku složiće se da tako nešto dugo nije viđeno. Za godinu dana doživeli smo samo jedan poraz u nekom značajnom meču, i to od Brazila.

Sve treba ponoviti...
- Neka devojke budu zdrave i već od maja krećemo u nove pohode. Čeka nas Gran-pri u novom formatu, Liga nacija, u kojoj ćemo prevaliti pola sveta. Cilj nam je da prođemo na "fajnal-siks". A potom i najvažnije takmičenje - Svetsko prvenstvo u Japanu. Isto takmičenje, ista zemlja, gde je 2006. sve počelo kad smo osvojili bronzu. Pa, bio bih zadovoljan da ponovimo taj uspeh - kaže na kraju selektor reprezentacije Srbije Zoran Terzić.

Rusija neka sačeka...

Prvo protiv Rašićeve

Pratite li igre naših devojaka u novoj sezoni?

- U ovom vremenu tehnologije možemo da vidimo ne samo njihove mečeve, već i treninge. Sve igraju dobro! Mi smo u ovom trenutku treći na FIVB rang-listi, sve naše igračice su cenjene. Setite se ovogodišnjeg klupskog Svetskog prvenstva - naših odbojkašica je bilo taman za trening reprezentacije!

Prvi susret biće s kapitenkom Milenom Rašić, pošto vam je njen Vakifbank rival u CEV Ligi šampionki...
- Teška grupa, sa dva turska i jednim poljskim klubom, ali verujem da Dinamo ima kvalitet da prođe u narednu fazu. Idemo korak po korak...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online