Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2018.
14:37
Vestionline A

Spomenik utemeljivačima srpske košarke na Kalemegdanu

Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke, u čast reprezentacije koja je igrala na prvom Svetskom prvenstvu 1950. godine u Buenos Ajresu, svečano je otkriven danas na terenima na Malom Kalemegdanu.

MN Press
Košarka

U znak srpsko-francuskog prijateljstva i čast tima koji je tada vodio Francuz Anri Hel, na "granici" između terena Partizana i Crvene zvezde, spomenik su otvorili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednici Košarkaških saveza Srbije i Francuske Predrag Danilović i Žan-Pjer Siuta, uz prisustvo francuskog ambasadora u Beogradu Federika Mondolonija, predstavnika iz FIBA Evrope i dva najveća srpska kluba, selektora reprezentacije Srbije Aleksandra Ðorđevića, inicijatora ideje Nataše Kovačević i drugih asova.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zahvalio se Nataši Kovačević na sjajnoj ideji koju su, kako je naglasio, odmah podržali Grad i ministarstvo omladine i sporta.

- Beograd je ponosan što ima priliku da podigne spomenik u čast najpopularnijem sportu u Srbiji. Ako neki sport zaslužuje spomenik onda je to košarka. Važno je da pokažemo koliko je bitna Srbija i bez obzira na sve košarka je nacionalni sport kod nas - rekao je Vesić novinarima na Malom Kalemegdanu.

Dodao je da je postavljen drugi spomenik prijateljstva Srbije i Francuske u Beogradu kao znak povezanosti dve zemlje.

- Srbiju i Francusku ne povezuje samo košarka, već 100-godišnje prijateljstvo i veza dva naroda još iz Prvog svetskog rata - poručio je Vesić, uz napomenu da će naredne godine beogradske ulice dobiti nazive po tvorcima srpske košarke.

Srušena je ograda i barijera koja je razdvajala terene Večitih rivala zbog spomenika i to je pravi potez, smatra Vesić.

- To nije mala stvar u Srbiji. To je nova naša zajednička pobeda - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Prvi čovek KS Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan.

- Na ovim terenima sam igrao, na Partizanovim i Zvezdinim. Drago mi je što je baš ovde postavljen spomenik koji na pravi način obeležava prijateljstvo dva naroda, ali i Saveza - kaže Danilović.

Njegov kolega iz KS Francuske Žan-Pjer Siuta naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju.

- Kada sam bio dete imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretpostavim da ću prisustvovali ovakvom činu u zemlji koja je iznedrila toliko asova - rekao je Suita.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da Srbija zna da poštuje tradiciju.

- Danas šaljemo poruku prijateljstva, zajedništva, možemo mnogo da uradimo. Ovde je rođena ideja, pokret, mnogi su se ugledali na njih. Košarkaši i košarkašice na najbolji način predstavljaju Srbiju, a često budu i šampioni - podsetio je Udovičić.

Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja se kvalifikovala na SP u Argentini činilo je 13 košarkaša Crvene zvezde i Partizana: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.

Francuski stručnjak Anri Hel je tada postao jedini trener koji je istovremeno vodio četvoricu velikana srpske košarke i članova Kuće slavnih FIBA - Popovića, Stankovića, Šapera i Nikolića.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online