Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.07.2018.
20:26
Vestionline, mondo.rs A

Luka Pavićević - "Japanac"

Da li ste znali da je košarkaški trener Luka Pavićević, koji sada radi u Japanu, bio prvak Crne Gore u matematici? Pročitajte i šta je poručio svom nekadašnjem saigraču iz "Bormio generacije" - Dinu Rađi.

EPA/IGOR KUPLJENIK
Luka Pavićević, uživa u Japanu

Bio je mlađi i od Dražena Petrovića i Arijana Komazeca kada je debitovao u seniorskoj konkurenciji jugoslovenske košarke, koja je u to vreme bila neprikosnovena u Evropi.

Sa samo 14 godina, u dresu Budućnosti iz tadašnjeg Titograda, zaigrao je u meču Kupa Jugoslavije u novobeogradskoj hali sportova, protiv IMT-a.

Zaslužio je bio i mesto u verovatno najtalentovanijoj košarkaškoj selekciji svih vremena, reprezentaciji Jugoslavije do 19 godina, koja je 1987. u Bormiju, pod vođstvom Svetislava Pešića, osvojila titulu juniorskog prvaka sveta.

U društvu Kukoča, Rađe, Sretenovića, Perasovića... tri puta se uzastopno peo na krov Evrope, a od košarke nije mogao da se odvoji po završetku bogate igračke karijere pa je otišao u trenere.

Luku Pavićevića je taj trenerski put pre dve godine odveo na Daleki istok, da bi se ovog leta iz Tokija vratio kao šampion Japana.

A to kako je dobio posao u Japanu je zanimljiva priča. Održao je predavanje na Košarkaškoj klinici, na kojoj su bili i predstavnici Košarkaškog saveza Japana. Prišli su mu posle predavanja i pitali:

- Luka, da li bi bio selektor Japana?

- Pod pokroviteljstvom FIBA sam 2016. bio među predavačima na seminaru za trenere japanske lige, u sklopu njihovog usavršavanja pred Olimpijske igre kojima će Tokio biti domaćin 2020. godine...

- Posle te trenerske klinike, Košarkaška federacija Japana mi je ponudila da na godinu dana preuzmem mesto selektora, što sam prihvatio. Moj zadatak je bio da izborim plasman na Azijski šampionat, da selektiram igrače koji bi mogli da zadovolje potrebe internacionalne košarke i postavim nove standarde igre, jer su forsirali napadačku košarku bez mnogo odbrambene strukture.

Pošto je osvajanjem trećeg mesta na istočnoazijskom šampionatu ispunio cilj, u Japanu je dobio novi angažman.

- Pred početak minule sezone preuzeo sam ekipu Tokio Alvark, koja je svojevremeno pripadala automobilskom gigantu Tojota. Od formiranja profesionalne lige u Japanu pre par godina, velikim korporacijama nije dozvoljeno da budu vlasnici klubova, tako da je Tojota sada glavni sponzor. Klub ima višedecenijsku tradiciju, a ovo mu je treća titula šampiona u istoriji. Poseduju vrhunske uslove, fantastičnu prateću infrastrukturu, trenažne hale, teretane, medicinski centar i po svojoj organizaciji klub bi pripadao najvišem evropskom rangu - rekao je Pavićević.

Oduševljen je Japanom:

- Fascinantna zemlja u svakom smislu, od organizacije posla i života, preko kulture i obrazovanja, do ishrane i vaspitanja. Vredni su i koncentrisani, odgovorni i imaju izuzetan talenat za rad. Imaju vešte košarkaše, ali njihov osnovni problem leži u fizičkim karakteristikama. Nisu dovoljno visoki i atletski ne ispunjavaju standarde koje zahteva moderna košarka. Međutim, košarka je sport koji odgovara njihovom senzibiltetu. Marketinški i medijski treba učiniti još napora na njenoj popularnosti, ali to se iz godine u godinu rapidno poboljšava. Najbolji dokaz za to je podatak da su ljudi koji su podigli njihovu fudbalsku 'Džej' ligu sada na rukovodećim pozicijama u košarkaškom prvenstvu.

Do titule prvaka Japana Luka Pavićević je sa svojom ekipom stigao uz skor od 44 pobede i samo 16 poraza, a uslovno rečeno proslava titule trajala je desetak dana:

- Toliko nam je trebalo da obiđemo sve sponzore, gradonačelnike u delovima Tokija u kojima se nalazi sedište kluba, trenažna i hala u kojoj se igraju utakmice, pa da posetimo sve skupove koji su bili priređeni za navijače. Zanimljivo je da to nije samo slučaj za šampione, to je praksa svih japanskih klubova po završetku sezone.

Sistem sporta u Japanu sličan je onom koji vlada u Americi i vezan je za obrazovanje, što po mišljenju Pavićevića predstavlja određeni problem.

- Klubovi nemaju podmladak, pa se mladi sportisti razvijaju kroz školski sport. Iz tog razloga se najtalentovaniji sportisti u srednjoškolskom uzrastu nalaze u rukama profesora koji nisu treneri. Dešava se da na primer profesor geografije vodi košarkaški tim, da treninge osmišljava i vodi gledajući YouTube. Na fakultetima je to organizovanije, ali ta deca do svoje 22. godine nemaju adekvatnu trenersku podršku. Ono što je zanimljivo, njihova kultura ne dozvoljava napuštanje škole. Obrazovanje im je veoma važno.

Kada je već reč o obrazovanju, zanimljivo je da je svojevremeno Luka Pavićević bio najbolji đak gimnazije "Slobodan Škerović" u nekadašnjem Titogradu, danas Podgorici.

Bio je prvak Crne Gore u matematici, a u želji da davne 1985. godine što pre dođe do Matematičkog fakulteta na univerzitetu Juta, Luka Pavićević je za godinu dana završio dva razreda srednje škole i sa samo 17 se otisnuo preko Atlantika.

Ipak, fakultet nije završio, vratio se u Evropu što se ispostavilo kao ispravna odluka, jer je nedugo zatim tri puta sa Jugoplastikom osvajao titulu klupskog prvaka Evrope.

Iako je napunio 50 godina, Pavićević želi da ostvari ono što nije stigao da uradi u mladosti - da stekne fakultetsku diplomu. U želji da se dalje stručno usavršava, ovih dana je upisao fakultet.

- Napustio sam studije u Americi na trećoj godini da bih se profesionalno bavio košarkom. U međuvremenu sam završio Višu trenersku školu, ali sam osećao da je taj deo moje ličnosti ostao nedovršen - zaključio je Pavićević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online